10 nejlepších výhod které vám může přinést konzumace jablek
Pamatujete si na staré dobré rčení o jablku a lékaři? Skromné jablko je zázračné ovoce, které vašemu tělu přináší spoustu výhod a pomáhá vám vyhnout se mnoha nemocem. Každodenní konzumace tohoto ovoce, případně jeho přidávání do dezertů, vám může výrazně pomoci posílit vaše zdraví. Přečtěte si 10 hlavních výhod, které vám konzumace jablek může nabídnout.
Dr.Max.cz * Lekarna.cz * Moje Lékárna.cz1. Snižují hladinu cholesterolu
Bylo zjištěno, že konzumace dvou jablek denně může dlouhodobě snížit hladinu cholesterolu až o 16%. Když jíte jablka, konzumujete fytonutrienty. Fytonutrienty mají schopnost snižovat hladinu LDL cholesterolu a také celkového cholesterolu.
2. Zlepšují funkci trávicího traktu
Jablka mají vysoký obsah vlákniny a vláknina do značné míry pomáhá regulovat trávicí soustavu. Při každodenní konzumaci jablek dochází k hladké a pravidelné stolici, a méně trpíte bolestmi a nepříjemnými pocity, které jsou důsledkem zažívacích potíží. Dlouhodobá konzumace jablek vám totiž může také pomoci vyhnout se některým žaludečním potížím, protože udržují trávicí soustavu pod dohledem.
3. Zvyšují hladinu energie
Jablka obsahují přírodní cukry, které zvyšují hladinu energie. Toto ovoce si můžete dát jako dopolední svačinu, která vás skvěle nastartuje do nového dne, nebo si je můžete dát jako pochoutku po tréninku. Tímto způsobem vám jablka mohou do značné míry pomoci snížit užívání kofeinu a energetických nápojů.
4. Léčí chudokrevnost
Protože jablka obsahují velké množství železa, je každodenní konzumace tohoto ovoce vhodným a přirozeným způsobem léčby chudokrevnosti. Jídlo s jablky vám také pomůže zotavit se ze slabosti nebo mdlob. Přírodní cukry obsažené v jablkách se spojují s vysokým obsahem železa a pomáhají vám snadno se zotavit z anémie a slabosti.
5. Snižují riziko vzniku rakoviny
Ukázalo se, že jablka jsou užitečná při snižování rizika některých typů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva. Denní konzumace jablek se ukázala být prospěšná také při snižování rizika vzniku rakoviny prsu a rakoviny plic.
6. Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
Díky vysokému obsahu antioxidantů se jablka ukázala být jedním z nejzdravějších druhů ovoce pro srdce. Konzumací jablek mohou lidé chránit výskyt oxidace i tuků, a to vede ke snížení rizika mnoha chronických srdečních problémů, včetně kardiovaskulárních onemocnění.
7. Poskytují úlevu od astmatu
Pití jablečné šťávy může lidem ulevit i od příznaků astmatu. Bylo zjištěno, že pití jablečné šťávy alespoň jednou denně, může výrazně snížit sípání a další dýchací problémy, které jsou spojeny s astmatickými potížemi. Jablka totiž obsahují protizánětlivé živiny a velké množství antioxidantů. Těhotným ženám se doporučuje jíst hodně jablek, aby se předešlo astmatu u novorozence.
8. Zvládají diabetické potíže
Lidé, kteří trpí cukrovkou, jsou ohroženi dlouhodobými následky cukrovky, jako je neuropatie, onemocnění ledvin a problémy se zrakem. Pravidelnou konzumací jablek mohou diabetici předcházet výskytu těchto dlouhodobých rizik. Jablka totiž obsahují pektin, složku, která zmírňuje potřebu inzulínu v těle, a také polyfenoly, které pomáhají zlepšovat regulaci hladiny cukru v krvi.
9. Zlepšují zrak
Jablka mají velmi vysoký obsah vitamínu A a vitamínu C a ukázalo se, že jsou velmi prospěšná při prevenci očních problémů. Jablka mohou pomoci při zmírnění některých následků, které vznikají v důsledku špatného zraku, od léčby šerosleposti až po posílení očí a také zabraňují zhoršení zraku.
10. Prevence Alzheimerovy choroby
Jablka se ukázala jako prospěšná při prevenci Alzheimerovy choroby. Ačkoli stále probíhají studie týkající se toho, jak účinná jsou jablka v prevenci této smrtelné nemoci, bylo zjištěno, že jablka obsahují kvercetin, složku, která má schopnost chránit mozkové buňky před poškozením volnými radikály, které způsobují Alzheimerovu chorobu.
Až příště navštívíte obchod s potravinami, nezapomeňte si vybrat jablka, abyste si udrželi lepší zdraví.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: Healthline , Everyday Health