Zdraví

6 potravin které pomáhají předcházet vzniku žlučových kamenů

Žlučník je tichý voják vašeho těla. Je to malý orgán hruškovitého tvaru, který uchovává a uvolňuje žluč (tekutinu produkovanou játry), která pomáhá tělu trávit tuky. Mezi různé problémy, které tento malý orgán trápí, patří nejčastěji žlučové kameny, což jsou tvrdé krystalické kameny, které se ve žlučníku tvoří. Žlučové kameny mohou být buď cholesterolové – ty vznikají, když žluč tvoří krystaly s cholesterolem – nebo pigmentové – ty vznikají, když se žluč spojí s vápenatými solemi a dalšími látkami. Přestože přesná příčina vzniku žlučových kamenů není známa, předpokládá se, že je způsobuje některý z následujících faktorů.

Zvýšení hladiny cholesterolu ve žluči
Nedostatečné množství žlučových solí, které brání rozpouštění cholesterolu
Jiné látky ve žluči, které vedou k tvorbě krystalů cholesterolu
Koncentrovaná žluč

Faktory jako obezita a špatná strava zvyšují riziko vzniku žlučových kamenů. Pokud chcete přirozeně předcházet tvorbě žlučových kamenů, zde je 6 potravin, které vám mohou pomoci.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

1. Kurkuma

Kurkumin, účinná látka kurkumy, je již dlouhou dobu známý pro své četné zdravotní účinky, včetně prevence vzniku žlučových kamenů. Zvyšuje průtok žluči, což zlepšuje trávení tuků. To následně snižuje riziko vzniku žlučových kamenů. Pomáhá také při snižování hladiny cholesterolu a při odbourávání prvků, které by jinak mohly tvořit žlučové kameny.

Denně můžete konzumovat 1 kávovou lžičku až 1 polévkovou lžíci kurkumy. Můžete ji přidávat do jídla při vaření, nebo ji smíchat s teplým mlékem či s vodou a medem. Pro zvýšení její vstřebatelnosti můžete přidat také trochu černého pepře. Černý pepř obsahuje piperin, účinnou látku, která dodává pepři štiplavost a zvyšuje vstřebávání kurkuminu.

Ačkoli kurkuma pomáhá udržovat zdraví žlučníku, má také účinky na ředění krve. Pokud tedy užíváte léky na ředění krve, nebo máte ucpané žlučovody, poraďte se před její konzumací se svým lékařem.

2. Čerstvé ovoce a zelenina

Žlučník spolupracuje s játry na odstraňování toxinů z vašeho těla. Abyste tedy zabránili krystalizaci cholesterolu a vápníku, a tím tvorbě žlučových kamenů, měli byste svůj žlučník a játra pravidelně detoxikovat. Konzumace alkalizujícího ovoce a zeleniny, jako jsou citrony, jablka, řepa, celer a rajčata, snižuje zánět a detoxikuje játra i žlučník. Pití čerstvých ovocných a zeleninových šťáv je právě z tohoto důvodu také prospěšné. Zejména nefiltrovaná čerstvá jablečná šťáva je velmi užitečná, protože obsahuje velké množství pektinu, který nejen změkčuje stávající žlučové kameny, ale také zabraňuje tvorbě nových.

3. Potraviny bohaté na zdravé tuky

Dostatečný příjem zdravých tuků (mononenasycených nebo polynenasycených mastných kyselin) snižuje hladinu cholesterolu v těle, čímž se snižuje riziko vzniku žlučových kamenů. Protože si vaše tělo nedokáže vyrobit mnoho takových tuků, může vám zařazení potravin bohatých na ně prospět. Pro přísun mononenasycených tuků přidávejte do jídla olivový olej. Jezte také tučné ryby, jako je losos, pstruh, makrela a sardinky, které vašemu tělu dodají polynenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Do olivového oleje můžete přidat kapku citronu a připravit si tak pikantní a zdravou domácí zálivku. Přidávejte ji do čerstvých salátů a pravidelně ji konzumujte. Taková zálivka se hodí i k rybám.

4. Káva

Kofein je sice kontroverzní, ale šálek kávy vám možná pomůže zabránit vzniku žlučových kamenů a zároveň dodá vašemu tělu energii. Ti, kteří pijí 1-2 šálky kávy denně, mají údajně nižší riziko vzniku žlučových kamenů, než ti, kteří kávu nepijí. Vliv kofeinu na snížení rizika vzniku žlučových kamenů může souviset s jeho schopností stimulovat tok žluči. I když jeden šálek kávy obvykle neškodí, před zvýšením příjmu kofeinu se poraďte se svým lékařem.

5. Potraviny bohaté na vlákninu

Vláknina zabraňuje hromadění cholesterolu ve žluči, což snižuje pravděpodobnost vzniku žlučových kamenů. Konzumace potravin, které jsou bohatým zdrojem vlákniny, jako jsou luštěniny, ovesné vločky, ječmen, sladké brambory, tuřín, růžičková kapusta, artyčoky, chřest, lněná semínka, pomeranče, meruňky, grapefruity a mango, vám tedy může pomoci vyhnout se žlučovým kamenům. Vyzkoušejte z těchto potravin kombinace svých oblíbených, abyste si zajistili dostatek vlákniny z každého jídla.

6. Potraviny bohaté na železo

Nedostatek železa zvyšuje riziko vzniku žlučových kamenů. Začněte se proto cpát potravinami bohatými na železo, jako je špenát, kapusta, zelenina a celozrnné výrobky, abyste zvýšili metabolismus cholesterolu a zabránili tvorbě žlučových kamenů.

Kromě konzumace těchto potravin uvádíme několik stravovacích návyků, které byste mohli zavést, abyste zabránili tvorbě žlučových kamenů.

Potravinové návyky, které mohou snížit riziko vzniku žlučových kamenů

Nevynechávejte jídlo: Vynechávání jídla způsobuje hromadění žluči ve žlučníku. A dokud si nedáte další jídlo, žluč se bude hromadit, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku žlučových kamenů. Během dne si dávejte malá jídla v pravidelných intervalech, aby se žluč mohla stále uvolňovat ze žlučníku do tenkého střeva, což zabrání jejímu hromadění.

Dodržujte vyváženou stravu: Vysoce kalorická a tučná jídla zvyšují riziko vzniku žlučových kamenů. Jezte proto vyváženou stravu s nízkým obsahem vysokotučných potravin, jako jsou hranolky, bramborové lupínky, pizza a zmrzlina. Dbejte na to, abyste do všech jídel zařazovali více rostlinných potravin, které budou na žlučník působit alkalizujícím způsobem.

Udržujte si zdravou váhu: Nárazové diety a rychlé hubnutí mohou způsobit vznik žlučových kamenů. Pokud tedy hodláte zhubnout, dělejte to pomalu, správně se stravujte a zařaďte do svého denního režimu dostatek pohybu.

Upravte své stravovací návyky a začněte se stravovat zdravě, abyste udrželi svůj žlučník v dobré kondici a byli bez otravných žlučových kamenů.