6 zdravotních výhod proč konzumovat čerstvé i sušené papáje

Papáje pocházejí z jižního Mexika a Střední Ameriky, ale pěstují se ve většině tropických oblastí. Toto oranžově zbarvené ovoce, které Kryštof Kolumbus označil za „potravu andělů“, je uctíváno mnoha odborníky na zdraví a výživu. Většina z nás ví, že čerstvá papája je zdraví prospěšná. Papája je plná antioxidantů, vitaminů C, B, A, E a K, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, zinku, mědi, manganu a fosforu a je považována za superpotravinu. Chrání před rakovinou, zlepšuje trávení a zdraví srdce, bojuje proti zánětům a dělá zázraky s vaší pokožkou a vlasy.

Doplňky stravy a vitamíny pro zdraví můžete koupit zde: Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Pilulka.cz

Má sušení vliv na výživovou hodnotu?

V nedávné minulosti si svačinky ze sušeného ovoce získaly obrovskou oblibu. A to z dobrého důvodu. Ať už je ovoce čerstvé, nebo sušené, je v každém případě mnohem lepší než mlsání chipsů a preclíků. Čerstvé i sušené ovoce obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Ačkoli proces sušení může některé živiny často ohrozit, většina z nich zůstává nedotčena. Sušená verze oblíbeného ovoce zabírá v žaludku méně místa díky menšímu objemu.

Dobrou zprávou je, že u většiny sušeného ovoce je také nižší počet kalorií. To však neznamená, že ho zhltnete více. Často se stává, že sušené ovoce, jako je papája a ananas, je navíc pro zvýraznění chuti obohaceno o cukr. To popírá samotné důvody, proč si sušené ovoce vůbec dopřát.

Kromě toho, že musíte vědět, zda byla vaše sušená papája máčena v cukru, je také důležité znát způsob sušení ovoce. K sušení papáji se nejčastěji používá zahřívání nebo sušení mrazem. Hustotu živin ovlivňují také další přísady a intenzita tepla, které se na ovoce aplikuje. Zatímco zahřívání může výrazně ovlivnit ve vodě rozpustné živiny, jako je vitamin C, sušení mrazem může ovlivnit množství karotenoidů. Studie naznačují, že ošetření ovoce vápenatou laktázou před sušením vede ke zlepšení kvality. Výsledky ukázaly, že sušené vzorky ošetřené vápníkem vykazovaly výrazně nižší obsah vlhkosti, vodní aktivitu, zdánlivou hustotu a smrštění, zatímco objem byl vyšší.

Sušená papája může být skvělou variantou svačiny a dezertu. Nejčastěji je k dostání ve formě kousků, proužků a kostiček. Protože je z ovoce odstraněna voda, má mnohem delší trvanlivost a může sloužit jako pohodlná, zdravá a výživná svačina na cesty, kterou si můžete schovat do tašky a kdekoli si ji vychutnat. Zde se dozvíte, jak vám to prospěje.

Karotenoidy proti nemocem

Papáje jsou neuvěřitelně bohaté na karotenoidy, které mají celou řadu zdraví prospěšných účinků. Karotenoidy jsou v tucích rozpustné pigmenty, které dodávají barvu potravinám, jako jsou rajčata, mrkev, papája, grapefruit, pomeranče, dýně a meruňky. Snižují riziko různých onemocnění, zejména některých typů rakoviny a očních chorob. Pokud však byla vaše papája sušena metodou lyofilizace, je pro zachování dobrých vlastností karotenoidů velmi důležitá teplota.

Papáje jsou učinné proti zácpě

Čerstvé papáje jsou známé svými projímavými účinky a naštěstí pro nás si sušená verze ovoce tyto vlastnosti zachovává. Podle studií se papája sušená na pěnové podložce často používá jako hlavní složka projímavých nápojů, které dodávají tělu vlákninu a poskytují přirozené řešení zácpy. Ve skutečnosti mohou ti, kteří se potýkají se zácpou, snadno vyzkoušet pár kousků sušené papáji a zkonzumovat je s teplým mlékem, aby se jejich střeva rozhýbala.

Udržuje játra v dobré kondici

Výzkumy ukazují, že sušená papája, podobně jako čerstvá papája, má ochranný účinek i na játra. Krysy, kterým byla sušená papája podávána, vykazovaly známky ochrany před toxiny ve značné míře a tvořily normální jaterní buňky. Zmírnila také poškození jater a snížila hladinu bilirubinu v séru.

Papáje brání zánětům

Stále více studií naznačuje, že zánět je základem velkého množství onemocnění, jako je rakovina a cukrovka. Studie publikovaná v časopise Molecular Nutrition and Food Research zjistila, že zánětlivých buněk ubylo, když se testovaným osobám podávala papája. Studie z roku 2011 dospěla k závěru, že pravidelná konzumace papáji může působit protizánětlivě a mít potenciál při zmírňování zánětlivých stavů.

Papáje zlepšují zrak

Vzhledem k tomu, že vitamin A je tepelně stabilní vitamin, je v sušené papáji velmi dobře zachován. Vitamin A spolu s karotenoidy je velmi vhodný pro udržení zdraví očí. Studie publikovaná v Archives of Opthalmology naznačuje, že strava bohatá na ovoce s antioxidanty, vitaminy a karotenoidy je vynikající pro zdraví očí. Snižuje také riziko vzniku věkem podmíněné makulopatie, což je oční onemocnění způsobené poškozením makuly, části oka, která nám zajišťuje centrální vidění.

Pomáhá zvládat astma u dětí

Nízké hladiny antioxidantů ve stravě jsou spojovány s alergickými onemocněními včetně astmatu. Vitamin A a karotenoidy obsažené v sušené papáji jsou dietní antioxidanty, které pravděpodobně hrají důležitou roli v boji proti zánětům dýchacích cest.

Studie z roku 2009 publikovaná v časopise Journal of Asthma testovala 433 astmatických školáků a 537 zdravých kontrolních osob ve věku od 6 do 18 let. Studie dospěla k závěru, že snížení množství vitaminu A u astmatických dětí může mít katastrofální následky a přispět ke vzniku tohoto onemocnění.