Zdraví

Co způsobuje úbytek hořčíku a riziko nízké hladiny hořčíku

Nedostatek hladiny hořčíku, který se lékařsky nazývá hypomagnezémie, není příliš častý. Nedostatečná hladina tohoto elektrolytu je však u lidí běžná. Ve skutečnosti asi 57 % obyvatel nesplňuje doporučenou denní hodnotu hořčíku.

Hořčík je pro vaše tělo mimořádně důležitý. Je nezbytný pro více než 300 biochemických reakcí v těle. Od regulace krevního tlaku po funkci svalů a nervů, tento elektrolyt je důležitý pro syntézu DNA, RNA a strukturální vývoj vašich kostí.

Příznaky, na které je třeba si dát pozor v případě nedostatku jsou nevolnost, bolest hlavy, únava a nechutenství. Diagnostikuje se pomocí krevního testu.

Kromě nedostatečného příjmu tohoto konkrétního elektrolytu ze stravy však uvádíme další příčiny nízké hladiny nebo nedostatku hořčíku.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Gastrointestinální (GI) onemocnění

Lidé s gastrointestinálními onemocněními mají nejvyšší riziko nízké hladiny hořčíku. Je to proto, že jejich střeva nemohou vstřebávat živiny. A když k tomu dojde, způsobí to malabsorpci, která by následně mohla vést k rozvoji celiakie nebo Crohnovy choroby.

Nízká hladina hořčíku se může objevit také při hladovění nebo nechutenství při nádorovém onemocnění, což je stav, který vede k růstu nádorů.

Diabetes 2. typu

Lidé s diabetem 2. typu mají často chronicky nízkou hladinu hořčíku nebo jeho nedostatek. Je to proto, že inzulín a glukóza jsou důležitými regulátory pro tento elektrolyt. Při cukrovce máte také tendenci mnohem více močit, čímž se z vašeho organismu uvolňuje více hořčíku. Proto se několika diabetikům podávají doplňky stravy s hořčíkem, aby se jejich hladina vrátila zpět.

Užívání alkoholu

Nedostatek hořčíku může být realitou pro lidi, kteří pijí velké množství alkoholu. Odborníci odhalili, že během několika minut po vypití alkoholu uvolňují ledviny o 260 % více hořčíku než normálně. A to není všechno.

Nadměrná konzumace alkoholu může také znamenat, že se špatně stravujete, častěji močíte, váš trávicí systém nepracuje hladce a poškozuje se sliznice žaludku. Všechny tyto faktory zhoršují hladinu hořčíku. Lidem s těžkým alkoholismem se vždy podávají doplňky hořčíku.

Chronický průjem nebo nadměrné močení

Nedostatek hořčíku může být důsledkem chronického průjmu nebo častého močení. Obvykle se tak děje v případě Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy, celiakie a syndromu krátkého střeva. To, jak moc je vaše hladina hořčíku vyčerpaná, je ve skutečnosti ovlivněno závažností průjmu.

Vysoká hladina vápníku v krvi

Další příčinou nedostatku hořčíku je hyperkalcémie, tedy stav, kdy máte v těle velké množství vápníku. Tento zdravotní problém může způsobit nadměrné močení a vést k úbytku fosfátů, draslíku a hořčíku.

Některé léky

Za nízkou hladinu hořčíku může být zodpovědné také užívání některých léků. Hladinu hořčíku mohou ovlivnit léky na chemoterapii, diuretika (léky zvyšující množství moči) a několik antimykotik.

Co je třeba udělat pro lepší hladiny hořčíku

Pokud je hladina hořčíku velmi nízká, budete potřebovat kapačku. Pokud je však kontrolovatelná, může vám lékař doporučit užívání doplňků hořčíku nebo kombinaci doplňků se stravou bohatou na hořčík. Toto jsou potraviny, které musíte zařadit do svého jídelníčku.

Jezte zelenou zeleninu: Špenát, mangold, edamame, hrášek, kapusta a brokolice jsou úžasné možnosti.
Naložte si více ovoce: Máslová dýně, avokádo, kiwi, banán, meloun a jablka.
Oříšky: Mandle, kešu oříšky a arašídy

Léčba nedostatku hořčíku je velmi účinná. Poraďte se se svým lékařem a zjistěte, co pro vás bude nejlépe fungovat.