Zdraví

Jak zjistit, zda trpíte nesnášenlivostí lepku, pomocí jednoduchého testu

Nesnášenlivost lepku neboli citlivost na lepek je onemocnění, které dnes postihuje přibližně 35 % populace. Těmto lidem chybí v těle základní enzymy, které jsou potřebné k rozkladu částic lepku. Vzhledem ke všem dezinformacím, které o nesnášenlivosti lepku kolují, mnoho lidí jednoduše skočilo na bezlepkovou vlnu, aniž by věděli, zda jim lepek skutečně škodí. I když nesnášenlivost lepku nepostihuje každého člověka, je těžké zjistit, zda patříte k postižené populaci, bez řádného krevního testu. Problémem těchto testů však je, že jsou velmi drahé. Místo toho, abyste si nechali udělat kompletní rozbor krve, můžete si doma provést jednoduchý vlastní test a zjistit, zda jste na lepek skutečně citliví.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Eliminační test

Eliminační dieta spočívá v tom, že ze svého jídelníčku vyřadíte určité potraviny a zjistíte, jak na tuto změnu vaše tělo reaguje. V průběhu tohoto testu si budete muset velmi dobře uvědomovat své tělesné reakce. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je vést si malý deník a zaznamenávat každou změnu, kterou během dne pocítíte. V prvních dnech testu jezte potraviny obsahující lepek s rozvahou. Lepek se běžně vyskytuje v pšenici, otrubách, kuskusu, krupici a dalších obilovinách. Dokumentujte, jak se po konzumaci těchto potravin cítíte. Zaznamenávejte si stolici, konzistenci stolice, případné nadýmání nebo křeče, které pociťujete, dokonce i svou náladu v průběhu těchto dnů.

Poté budete muset lepek z jídelníčku zcela vyloučit. Držte se striktně bezlepkových potravin a všímejte si, jak vaše tělo reaguje. Pokud trpíte nesnášenlivostí lepku, měly by všechny příznaky zažívacích potíží, únavy nebo dehydratace okamžitě vymizet. Pokud však na lepek citliví nejste, nezaznamenáte v obou fázích testu žádnou změnu v tělesných reakcích.

Příznaky, na které je třeba dávat pozor

Konkrétní příznaky nesnášenlivosti lepku se u jednotlivých osob liší. Můžete pociťovat všechny tyto příznaky nebo jen některé z nich. Nejčastějším příznakem u lidí s citlivostí na lepek je však špatné trávení. Protože jejich tělo nedokáže lepek rozložit, pociťují křeče, nadýmání, mají hrozný průjem a nadměrnou plynatost. Dalšími příznaky nesnášenlivosti lepku, které nesouvisejí s trávením, jsou migrény, „mozková mlha„, únava, zadržování vody v těle a bolesti kloubů. Protože nesnášenlivost lepku vede k zánětům, mohou se příznaky projevit i na kůži. Pokud trpíte tímto onemocněním, můžete si všimnout, že se vám při konzumaci velkého množství lepku více objevuje akné, nebo se zhoršuje lupénka a ekzém. Po vyřazení lepku ze stravy by obvykle všechny tyto příznaky měly samy odeznít.

Co dál, pokud trpíte nesnášenlivostí lepku?

Pokud se u vás žádný z výše uvedených příznaků neprojevuje, můžete si oddechnout a pokračovat v konzumaci lepku v libovolném množství. Pokud však lepek nesnášíte, budete muset vážně změnit svůj životní styl, abyste se se svým stavem vypořádali. Prvním krokem je sestavení komplexního seznamu všech potravin obsahujících lepek. Kromě obilných zdrojů se lepek nachází také v imitacích masa (např. ve veganské slanině), pivu, sladu, některých marinádách, lahůdkách a dokonce i v některých pleťových vodách a balzámech na rty. Čtení etiket na potravinách by se pro vás mělo stát samozřejmostí, pokud chcete mít jistotu, že lepek nekonzumujete.

Citlivost na lepek se však netýká jen potravin, které nemůžete jíst. Když jste odříznuti od některých svých běžných potravin, jste nuceni jít ven a zkoumat nové druhy mouky a přísad. Amarantová a marantová mouka, quinoa, tapioka, len a pohanka jsou zcela bezlepkové. Chutnají naprosto výtečně a jsou plné zdravých živin. Začněte přijímat bezlepkový životní styl a otevřou se vám nejrůznější kulinářské dveře.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Medical News Today , WikiHow