Je epsomská sůl vhodná pro pěstování rajčat? Ano i ne

O užitečnosti epsomské soli pro rajčata panují rozporuplné názory. Mnoho zahradníků přísahá na její použití v mnoha oblastech zahrady. Vysoký obsah hořčíku v epsomské soli však může při přílišném použití poškodit půdu. Pokud není v půdě vysoká koncentrace hořčíku, použití epsomské soli nemůže uškodit. Ale je skutečně epsomská sůl vhodná pro rajčata?

Zahradníci jsou pověrčiví a věří v lidové moudrosti a osvědčené recepty. Mnohé z tipů našich předků jsou dnes stejně platné jako kdysi. Pokud tedy babička používala epsomskou sůl kolem svých rajčat a vždy měla největší úrodu a nejchutnější rajčata, možná na tom něco je. Jen málo tvrzení o pěstování rajčat s epsomskou solí bylo vědecky prokázáno, ale mnoho zahradníků věří, že zlepšuje kvetení a tím i produkci plodů.

Epsomská sůl není nejlepším hnojivem pro rajčata, pokud se používá samostatně, ale tam, kde je potřeba dodatečný hořčík, může doplnit komerční hnojivo nebo domácí hnojivo na rajčata. Pokud se chcete naučit pěstovat rajčata jako profesionál, vyplatí se porozumět různým přírodním produktům, které mohou rostlinám dodat energii.

Co je epsomská sůl?

Epsomská sůl (Síran hořečnatý) je pojmenována podle místa svého původu v anglickém Epsomu. Prodává se ve formě velkých krystalizovaných granulí. Tato přírodní minerální sůl se skládá převážně z síranu hořečnatého, ale obsahuje také molekuly vody.

V domácnosti se epsomská sůl používá do koupelí a koupelových solí k úlevě od bolesti. Kdysi se běžně používala jako projímadlo, ale dnes máme k dispozici mnohem účinnější prostředky. Existují také další tvrzení o jejích zdravotních účincích, jako je snížení rizika srdečních onemocnění, ale důkazy o tom nejsou jednoznačné.

Epsomská sůl se od kuchyňské soli liší složením a chutí. Kuchyňská sůl se skládá z sodíku a chloru a chutná slaně, zatímco epsomská sůl chutná hořce a nepoužívá se k vaření. Epsomská sůl pochází z minerálu epsomitu, zatímco kuchyňská sůl se získává z mořské vody. Obě se rozpouštějí ve vodě.

Je epsomská sůl dobrá pro rajčata

Je epsomská sůl dobrá pro rajčata?

Zájem o zahradničení v posledních letech přirozeně prudce vzrostl. Už nebudeme bez rozmyslu stříkat chemikálie kolem našich rostlin a domů. S tím souvisí i nárůst popularity staromódních řešení, jako je použití epsomské soli.

Jaký vliv má epsomská sůl na rajčata? Existují neoficiální důkazy, že zlepšuje klíčivost, posiluje kořeny, zvyšuje počet květů a plodů a dokonce odpuzuje některé škůdce, ale tyto tvrzení nejsou podloženy vědeckým výzkumem. Jisté však je, že sůl má vliv na vyrovnání nedostatku hořčíku v půdě.

Hořčík je nezbytný pro tvorbu chlorofylu, který je nezbytný pro fotosyntézu. Pokud má rajčatová rostlina nedostatek hořčíku, vyvine se u ní chloróza, která se projevuje žlutými listy se zelenými skvrnami, což může vést k zakrnění a snížení produkce plodů. Epsomská sůl může být použita ke zvýšení množství hořčíku dostupného pro kořeny rostlin.

Mýtus o hnilobě rajčat

Hniloba plodů je častou stížností pěstitelů rajčat, která má za následek tmavé, propadlé skvrny na konci plodů. Je způsobena nedostatkem vápníku v plodech, často v důsledku nepravidelného zalévání. Vápník je pro rajčata velmi důležitý, ale epsomská sůl neobsahuje vápník, a proto je při prevenci hniloby rajčat neúčinná.

Ve skutečnosti může přidání epsomské soli do půdy s normální hladinou hořčíku problém ještě zhoršit. Hořčík totiž narušuje vstřebávání vápníku.

Kdy použít epsomskou sůl pro rajčata

V půdách s příliš nízkým obsahem hořčíku může přidání epsomské soli pomoci problém vyřešit. Než však přistoupíte k tomuto kroku, měli byste provést test půdy a zkontrolovat obsah hořčíku. V oblastech s kamenitou, či písčitou půdou se hořčík vyplavuje rychleji než v kvalitnějších půdách, a proto je zde jeho nedostatek nejčastější. Sledujte také rostliny, zda nevykazují příznaky chlorózy. Listy budou bledě žluté, zatímco žilky budou světle zelené.

Jak se používá

Pokud je obsah hořčíku v půdě nízký, můžete epsomskou sůl přidat třemi způsoby, přičemž v závislosti na způsobu aplikace použijte přibližně jednu lžíci:

  • Úprava půdy
    Před výsadbou rajčat smíchejte 1 až 2 lžíce epsomské soli do každé výsadbové jamky. Sůl dobře promíchejte s půdou.
  • Postřik listů
    Při aplikaci epsomské soli jako postřiku na listy je třeba postupovat opatrně, protože může spálit listy. Aplikujte ji brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Na 3 až 4 litry vody stačí 1 polévková lžíce. Během vegetačního období lze používat každé dva až čtyři týdny.
  • Zalévání půdy
    Smíchejte 1 lžíci epsomské soli se 3 až 4 litry vody a aplikujte roztok pomocí zalévací konvice. Provádějte ošetření každé dva až čtyři týdny, ale ne současně s postřikem na listy.

Kdy epsomskou sůl nepoužívat

Pokud test půdy ukáže, že hladina hořčíku je dostatečná, není třeba epsomskou sůl aplikovat. Přidání malého množství neublíží, ale příliš mnoho hořčíku může narušit jeho vstřebávání rostlinami a způsobit problémy s celkovým zdravím půdy. Může také vést ke kontaminaci podzemních vod. Před přidáním jakékoli látky do půdy vždy proveďte test půdy.