Zdraví

Potraviny a nápoje, které způsobují migrénu

Těžko byste hledali někoho, koho nikdy v životě nebolela hlava. Ale zatímco někteří z nás se s občasnou bolestí hlavy vypořádají, mnoho jiných trpí vysilujícími migrénami, které narušují jejich každodenní život a práci. Některé bolesti hlavy jsou způsobeny tělesnými změnami a dalšími faktory, jako je stres nebo nedostatek spánku. Věděli jste však, že svou roli mohou hrát i faktory související se stravou, zejména u migrény? Ve skutečnosti působí některé potraviny a nápoje jako spouštěče, a to přibližně u 10 % lidí, kteří trpí migrénou.

Pojďme se podívat, zda to, co jíte, může být příčinou bolesti hlavy.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zrající sýry

Sýr obsahuje sloučeninu známou jako tyramin, která vzniká při rozkladu bílkovin. Je známo, že tyramin způsobuje migrénu. Když sýry zrají, mají vyšší obsah tyraminu. Na obsah tyraminu mohou mít vliv i další faktory, jako jsou rozdíly ve fermentaci, zpracování nebo rozkladu. Mezi sýry s vysokým obsahem tyraminu patří švýcarský sýr, feta, mozzarella, brie, parmezán, swiss, gorgonzola, muenster, modré sýry a čedar.

Čokoláda

Čokoláda se běžně podílí na vzniku migrény – jako spouštěč migrény ji uvádí přibližně 22% lidí, kteří jí trpí. Čokoláda také obsahuje tyramin, což může být důvod, proč působí jako příčina.

Zajímavé je, že existuje i jiný pohled na věc. Podle některých odborníků čokoláda ve skutečnosti nemusí být spouštěčem. Spíše chuť na věci, jako je čokoláda, může být časným příznakem záchvatu migrény.

Alkohol

Alkohol je také nápojem, který je spojován s bolestmi hlavy. Za pulzující bolest hlavy mohou být zodpovědné siřičitany obsažené v alkoholu. A alkoholické nápoje s vyšším obsahem siřičitanů mohou zvýšit pravděpodobnost, že dostanete migrénu. Alkohol může také vést k dehydrataci, která může způsobit bolesti hlavy. Červené víno, whisky, pivo a šampaňské jsou některé alkoholické nápoje, u kterých bylo zjištěno, že běžně vyvolávají bolesti hlavy.

Zpracované maso

Dusičnany a dusitany se používají jako konzervační látky v mnoha zpracovaných a uzených masných výrobcích. Tyto konzervační látky mohou rozšiřovat cévy, což může u některých lidí způsobovat bolesti hlavy. Šunka, slanina a klobásy běžně obsahují dusičnany nebo dusitany.

Glutaman sodný

Předpokládá se, že glutaman sodný (MSG) vyvolává migrénu u 10 až 15% lidí, kteří tímto onemocněním trpí. Jedná se o sůl aminokyseliny kyseliny glutamové, která je přirozeně obsažena v potravinách, jako jsou sýry, rajčata, sójové výtažky a kvasnicový extrakt. Přidává se také do některých potravin, jako je sójová omáčka, pro zvýraznění chuti.

Studené potraviny

Některé lidi bolí hlava, když se jim studené potraviny pohybují v ústech nebo v krku. Běžně se ji říká „zmrzlinová bolest hlavy“, i když tento efekt mohou vyvolat i jiné studené potraviny, jako jsou mražené nanuky nebo studené nápoje.

Ačkoli není zcela jasné, proč k tomu dochází, mohlo by to být proto, že krevní cévy v horní části úst nebo v zadní části krku se při dotyku se studenou látkou zužují a roztahují. Receptory bolesti pak vyšlou zprávu do mozku, který nepříjemné pocity nesprávně vyhodnotí jako pocity vycházející z hlavy, nikoli z úst. Zdá se, že přibližně 30 až 40 procent lidí, kteří obvykle nemívají bolesti hlavy, trpí ledovými bolestmi hlavy. Častěji se vyskytují také u lidí, kteří trpí migrénou.

Některé druhy ovoce a zeleniny

Bylo zjištěno, že avokádo, citrusové plody, cibule, banány a fazole u některých lidí vyvolávají migrénu. Jedním z možných důvodů, proč tyto zdravé potraviny vyvolávají migrénu, je to, že všechny obsahují tyramin.

Aspartam

Aspartam je běžné umělé sladidlo, které se přidává do zpracovaných potravin. Je také k dispozici pod různými obchodními názvy jako stolní sladidlo. Bylo zjištěno, že u některých lidí může vyvolávat bolesti hlavy.

Kvašené potraviny

Fermentace zvyšuje obsah tyraminu v potravinách. Bylo zjištěno, že některé fermentované potraviny, jako je teriyaki omáčka, miso a sójová omáčka, působí jako spouštěče bolesti hlavy.

Kofein

Kofein se nachází v běžných potravinách a nápojích, jako je káva, kolové nápoje, čokoláda a čaj. Kofein nemusí být přímým spouštěčem bolestí hlavy, ale pokud ho obvykle konzumujete velké množství, můžete pociťovat „kofeinový rebound headache“ nebo abstinenční příznaky. Měli byste být schopni bez problémů konzumovat přibližně 200 mg kofeinu denně. Pokud však trpíte bolestmi hlavy často, bylo by lepší se každodennímu užívání vyhnout.

Jak poznáte, co je spouštěčem vašich bolestí hlavy?

Jak jsme viděli, bolesti hlavy může vyvolat řada potravin. Souvislost mezi potravinami a bolestmi hlavy však může být velmi osobní. Ačkoli bylo zjištěno, že určité potraviny běžně způsobují bolesti hlavy, nezapomeňte, že jde také o individuální záležitost – co působí jako spouštěč u jednoho člověka, nemusí působit jako spouštěč u jiného.

Jak tedy identifikovat své individuální spouštěče? Veďte si deník bolestí hlavy, do kterého si budete zapisovat například to, kdy a kde vás hlava začala bolet, co jste jedli a pili během 24 hodin před bolestí hlavy, kolik jste spali atd. To vám pomůže identifikovat vzorce související s bolestmi hlavy a odhalit věci, které je mohou vyvolávat.

Mějte také na paměti, že někdy může bolest hlavy svědčit o vážném problému. Pokud máte silné bolesti hlavy, které přicházejí náhle, nebo pokud se bolest hlavy objevuje spolu s dalšími příznaky, jako je horečka, ztuhlý krk, ztráta vědomí, bolest ucha nebo oka, nebo zmatenost, vyhledejte lékaře.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Healthline , Health