Potraviny bohaté na vanad nejen pro zvládnutí a léčbu cukrovky

Vanad je stopový minerál, o kterém málokdo z nás ví, ačkoli ho nevědomky přijímáme v potravě z některých potravin. Vanad se v poslední době dostal do popředí zájmu kvůli svému potenciálu při léčbě cukrovky. Ve větším množství může zlepšit hladinu cholesterolu a triglyceridů spolu s metabolismem glukózy v těle. Vanad pomáhá zvyšovat nebo potlačovat působení enzymů v těle, které tyto účinky vyvolávají. Kromě toho pomáhá budovat naše zuby a kosti.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Pro vanad není stanovena žádná doporučená denní dávka

V současné době nejsou stanovena žádná čísla pro optimální příjem tohoto minerálu. Jak zjistila jedna studie, v celém lidském těle, včetně tkání, orgánů a tělních tekutin, je celkové množství vanadu v těle asi 100 mcg, což je dostatečné pro jeho základní funkce v těle. Terapeutické dávky však vyžadují příjem, který je 10-100krát vyšší než normální. Průměrná strava obsahuje mnoho přirozených zdrojů vanadu a v průměru máte pravděpodobně 10-60 mcg denně prostřednictvím příjmu potravy. Zatímco tedy vědci hledají biologicky dostupnější formu vanadu, pokud chcete zvýšit jeho příjem, vyzkoušejte následující potraviny.

Koprové semínko

Pokud jste ještě nevyzkoušeli koprová semínka, možná je nyní ten správný čas je vyzkoušet. Obsahuje totiž 431 ng/g vanadu! Koprové semínko se dobře hodí do polévek a dušených pokrmů a každému jídlu dodá svou výraznou chuť. Často se používá do nakládaných okurek, kterým dodává zajímavý prvek, a stejně tak je skvělé posypané na jednoduchém domácím chlebu.

Černý pepř

Kdo by neměl rád černý pepř posypaný na čerstvě usmaženém vajíčku nebo na dochucení dobře upečeného steaku. Černý pepř, který je základní kořenící přísadou, je také bohatým zdrojem na vanad a obsahuje 987 ng/g.

Korýši a měkkýši

Pokud si rádi pochutnáváte na měkkýších, jako jsou humři nebo ústřice, s těmito plody oceánu si příjem vanadu skvěle zvýšíte! Jsou bohatým zdrojem tohoto stopového minerálu a obsahují přes 100 ng/g vanadu, pokud je konzumujete čerstvé, a až 400 ng/g, pokud je máte v sušené a koncentrovanější formě. Ústřice obsahují 455 ng/g mokré hmotnosti. Vychutnejte si je čisté nebo lehce ochucené, abyste co nejlépe využili jejich sladkou a slanou oceánskou chuť. Pokud jde o další mořské plody, připravte si hřejivou polévku z mořských plodů nebo si dejte lehký a jednoduchý recept na smažení na pánvi. Nebo je uvařte v jednoduché rajčatové omáčce k těstovinám.

Špenát

Zelenina obecně není nejlepším zdrojem vanadu, ale špenát může být výjimkou. Mrazem sušený špenát je totiž s 533-840 ng/g docela silný. Špenát můžete použít do těstovinových pokrmů, jako lehkou přílohu zavinutého špenátu s trochou koření nebo můžete prozkoumat hříšnější stránku zelené listové zeleniny s krémovým špenátem. Přidejte ho do frittaty, použijte do asijských smažených pokrmů, indického kari a dalších!

Houby

Dalším vegetariánským zdrojem na vanad jsou houby. Některé obsahují až 50-2 000 ng/g. Houby používejte do polévek, salátů, nákypů nebo koláčů, které vás zasytí jako hlavní jídlo. Pokud jste masožravci, houby se skvěle hodí do pepřových omáček nebo omáček na bázi červeného vína ke šťavnatému hovězímu steaku nebo pečenému masu.

Celozrnné obiloviny a cereálie

Celozrnné obiloviny, které jsou prospěšné díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny, mohou být dobrým doplňkem pro každého, kdo chce stravu bohatou na vanad. Totéž lze říci o cereáliích. Tyto potraviny obsahují v průměru 5-30 ng/g vanadu.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky obvykle obsahují 5-30 ng/g vanadu. Nejlepším zdrojem na vanad je mléko. Sýry a máslo nemají tak vysoký obsah vanadu. Vypijte své koktejly a šejky a vězte, že jste dnes do svého organismu přidali o něco více vanadu.

Mletá petržel

Intenzivní bylinkovou chuť sušené mleté petrželky je těžké překonat. A když se k tomu přidá příslib 1 800 ng/g sušiny vanadu, je to něco, co stojí za to zařadit ji do vaření. Stačí ji přidat do jakéhokoli receptu – pokud chcete opravdu oslavit petrželovou chuť v popředí. Můžete ji dokonce zkusit přidat do olejů, kterými můžete polévky nebo saláty pokapat.

Rostlinné oleje

Rostlinné oleje jsou dobrým zdrojem bohatým na vanad. Vědci zjistili, že strava bohatá na nenasycené tuky z rostlinných zdrojů má tendenci mít i vyšší příjem vanadu. Zde jsou uvedeny běžné kuchyňské oleje, které byste mohli zvážit, i když váš konkrétní výběr může být ovlivněn dalšími zdravotními potížemi, dietními omezeními a alergiemi:

Olivový olej
Arašídový olej
Kukuřičný olej
Sójový olej