Zdraví

Potraviny, které udržují hladinu kyseliny močové pod kontrolou

Pokud je hladina kyseliny močové v krvi příliš vysoká, může to vést k běžné formě artritidy zvané dna. Musíte si dávat pozor na to, co jíte, a musíte užívat vhodné léky, abyste dně předešli. Musíte omezit příjem alkoholu, sladkých potravin a potravin bohatých na puriny, jako jsou luštěniny, mořské plody, drůbež a maso. Měli byste se také vyhýbat konzumaci zeleniny, jako jsou houby, hrášek, špenát, chřest a květák, protože tyto potraviny také obsahují velmi vysoké množství purinu.

Při trávení purinů dochází k tvorbě kyseliny močové. A lidé, kteří trpí dnou, nejsou schopni se purinu ze svého organismu snadno zbavit, což má za následek hromadění purinu v krevním oběhu a způsobuje záněty a bolesti kloubů. Je také třeba se vyhýbat hořké čokoládě nebo kakau, protože obsahují alkaloid zvaný teobromin, který má nejvyšší koncentraci kyseliny močové na gram než jakákoli jiná potravina. Zde jsou některé z potravin, které byste měli konzumovat, abyste udrželi v těle normální hladinu kyseliny močové.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Voda

Pokud trpíte dnou, měli byste dbát na to, abyste během dne pili hodně a hodně vody. Voda vaše tělo nejen hydratuje, ale také z něj odplavuje toxiny. Každý den vypijte alespoň 10 až 12 sklenic vody, abyste udrželi dnu pod kontrolou.

Třešně a bobulovité ovoce

Třešně obsahují protizánětlivé látky zvané antokyany, které pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové. Zabraňují tvorbě krystalů kyseliny močové, které mohou způsobovat nesmírnou bolest, pokud se usazují v kloubech. Třešně také zabraňují zánětům tím, že neutralizují kyselinu močovou. Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky a jahody, má také protizánětlivé vlastnosti, kvůli kterým je nezbytné, abyste je zařadili do svého jídelníčku.

Limetka

Limetka obsahuje kyselinu citronovou, která je přírodním rozpouštědlem kyseliny močové. Do sklenice vody si vymačkejte půlku limetky a popíjejte ji dvakrát denně.

Jablko

Jablka obsahují kyselinu jablečnou, která neutralizuje účinky kyseliny močové a přináší tak úlevu těm, kteří trpí dnou. Jablek nemusíte jíst příliš mnoho, stačí vám jedno jablko denně.

Zelený čaj

Pravidelným pitím zeleného čaje můžete zabránit hromadění nadbytečné kyseliny močové v krevním oběhu, a tím snížit riziko vzniku dny. Připravte si šálek teplého zeleného čaje a pijte ho asi 2 až 3 krát denně.

Alkalické potraviny

Alkalické potraviny zvyšují zásaditost vaší krve, což pomáhá neutralizovat účinky kyseliny močové. Mezi běžné zásadité potraviny patří rajčata, brokolice, jowar, bajra a okurky.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny snižují zánět a otoky, pokud trpíte dnou. Mezi potraviny, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, patří vlašské ořechy, lněná semínka, losos, makrela, sardinky a sleď.

Olivový olej

Pokud trpíte dnou, je dobré začít připravovat jídlo na olivovém oleji. Obsahuje spoustu antioxidantů a má protizánětlivé vlastnosti, které vám při bolestech přinesou úlevu.

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu C

Při dně je třeba konzumovat velké množství vitaminu C, který rozkládá kyselinu močovou a vylučuje ji z těla močí. Mezi dobré zdroje vitaminu C patří sladká limetka, pomeranče, paprika, citron, rajčata, kiwi, guava a zelená listová zelenina.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Vláknina umožňuje vstřebávání kyseliny močové do krevního oběhu, což usnadňuje její vyloučení ledvinami. Potraviny jako jablka, pomeranče, mrkev, okurky, oves, brokolice, banány, celer, jahody, borůvky a hrušky jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které jsou vhodné pro osoby trpící dnou.