Příčiny nedostatku vitamínu B12 (kobalamin) – Jste ohroženi?

Téměř dvě pětiny obyvatel mají v těle jen nepatrné množství vitamínu B12 (kobalaminu), což je vystavuje vysokému riziku jeho nedostatku. Možná si myslíte, že rychlým řešením nedostatku vitamínu B12 je konzumace potravin bohatých na B12, ale řešení nemusí být tak jednoduché. Nedostatek vitamínu B12 může být způsoben nejen nedostatečným množstvím tohoto vitaminu ve stravě, ale také špatným vstřebáváním ve střevech. Zde je přehled všech faktorů, které mohou způsobit (nebo zvýšit riziko) nedostatku vitamínu B12.

Doplňky stravy a vitamíny pro zdraví můžete koupit zde: Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Pilulka.cz

Veganství nebo vegetariánství

Vzhledem k tomu, že většinu zdrojů vitamínu B12 tvoří živočišné produkty, jako je maso nebo mléko, musí být vegani obzvláště ostražití, pokud jde o nedostatek vitamínu B12. Ve skutečnosti je mezi vegany tak častý, že se někteří lidé domnívají, že za eskalaci počtu případů nedostatku vitamínu B12 může popularita veganství.

Když bylo analyzováno 40 výzkumných studií zaměřených na výskyt tohoto nedostatku mezi lidmi, byl zjištěn vyšší výskyt nedostatku u veganů než u vegetariánů. Všichni vegetariáni by však měli být na nedostatek pravidelně vyšetřováni.

Mějte na paměti, že vzhledem k tomu, že játra tento vitamín ukládají, pokud přejdete na veganství nebo přestanete jíst potraviny s vitamínem B12, mohou vám zásoby B12 vydržet 3 až 5 let. Příznaky nedostatku B12 se začnou projevovat až po uplynutí této doby.

Přestože existuje mnoho vegetariánských produktů, jako je spirulina (modrozelená řasa), které jsou prodávány jako dobré zdroje vitamínu B12, někteří vědci je považují za falešné. Zjistili také, že proces vaření a skladování může tento vitamín ve skutečnosti zničit.

Silné pití

Funkční nedostatek vitamínu B12 je spojen se zneužíváním alkoholu. Tento nedostatek je výraznější u těžkých pijáků a u osob s alkoholickým onemocněním jater. Funkční nedostatek znamená, že množství vitamínu B12 zjištěné v krvi je sice v normě, ale vitamín B12 není metabolizován.

Dlouhodobý příjem antacidních přípravků

Pokud trpíte gastrointestinálními poruchami, jako je pálení žáhy, peptický vřed nebo reflux kyseliny, mohou vám být předepsána antacida. Antacida neutralizují účinek žaludečních kyselin. Vaše tělo však potřebuje žaludeční kyselinu k aktivaci určitých enzymových reakcí pro vstřebávání vitamínu B12. Dlouhodobé užívání antacid proto může vést k malabsorpci vitamínu B12.

Chirurgický zákrok při hubnutí

Nedostatek vitamínu B12 se velmi často vyskytuje u lidí, kteří podstoupili bariatrickou operaci. Existují 2 typy bariatrických operací – žaludeční bypass, při kterém se z části žaludku vytvoří malý vak a připojí se k distálnímu úseku tenkého střeva, a restriktivní techniky, jako je podvázání žaludku, kdy se v žaludku vytvoří restrikce, která omezí příjem potravy pacienta.

Operace žaludečního bypassu často vede k malabsorpci živin, jednou z nich je vitamín B12. Ve skutečnosti studie zaznamenala, že 30 % účastníků mělo nedostatek B12 i po 3 letech od operace žaludečního bypassu. Je to proto, že žaludek vylučuje bílkovinu zvanou vnitřní faktor (IF), která se musí vázat na vitamín B12, aby byl vstřebatelný v tenkém střevě. Žaludeční bypass snižuje produkci IF, protože k vylučování této bílkoviny je k dispozici pouze malá část žaludku. To vede ke špatnému vstřebávání B12.

Atrofická nebo autoimunitní gastritida

Gastritida je zánět nebo eroze žaludeční sliznice a může být 2 typů – atrofická nebo autoimunitní. Oba stavy ničí buňky žaludeční sliznice a snižují produkci kyseliny chlorovodíkové, čímž ovlivňují vstřebávání vitamínu B12 z potravy. Možná budete muset užívat doplňky stravy s obsahem vitamínu B12, abyste zmírnili jeho nedostatek, protože dieta při gastritidě může vylučovat maso a mléčné výrobky s výjimkou jogurtu.

Perniciózní anémie

Perniciózní anémie, stav, kdy vaše tělo produkuje abnormálně velké nefunkční červené krvinky, je rizikovým faktorem i komplikací nedostatku B12. Perniciózní anémie je autoimunitní onemocnění, při kterém vaše imunitní buňky napadají sliznici žaludku, která vylučuje žaludeční vnitřní faktor. Bez IF se vitamín B12 nemůže správně vstřebávat, což vede k jeho nedostatku. Tento stav postihuje především osoby starší 60 let a osoby, které mají v rodinné anamnéze alespoň 3 autoimunitní onemocnění (Addisonovu chorobu, vitiligo nebo perniciózní anémii).

Malabsorpce B12 v tenkém střevě

Mnoho žaludečních a střevních onemocnění může ovlivnit vstřebávání kobalaminu (vitamínu B12) v tenkém střevě. Některé z nich jsou následující.

Bakteriální přerůstání tenkého střeva (SIBO): Škodlivé bakterie spotřebují dostupný B12 dříve, než se vstřebá v tenkém střevě, což vede k jeho nedostatku.

Celiakie: Toto autoimunitní onemocnění charakterizované alergií na lepek postihuje sliznici tenkého střeva a způsobuje malabsorpci vitamínu B12.

Crohnova choroba: Toto onemocnění je charakterizováno poškozením ilea – úseku tenkého střeva, který je zodpovědný za vstřebávání vitamínu B12.

Infekce tasemnicí: V žaludku se tasemnice živí vitamínem B12 dříve, než je vstřebán střevem. Abyste se vyhnuli nedostatku vitamínu B12 v důsledku tasemnic, dbejte na to, abyste nejedli nedostatečně tepelně upravené maso nebo ryby.

Kojení matkou s nedostatkem B12

Nedostatek vitamínu B12 je velmi častý u dětí narozených vegankám nebo vegetariánkám. Studie ukázala, že výskyt tohoto nedostatku u kojenců je přibližně 45 %.

Nenarozené i novorozené děti mají zvláštní potřebu vitamínu B12, a pokud je matka vegetariánka nebo veganka, nemusí být tato potřeba uspokojena ani prostřednictvím její stravy pro nenarozené děti, ani prostřednictvím mateřského mléka pro novorozence. V důsledku toho se může u kojeného dítěte během 3-6 měsíců věku objevit nedostatek vitamínu B12, který vážně ovlivní jeho růst.

Věk nad 50 let

Studie prokázaly, že pravděpodobnost nedostatku vitamínu B12 se zvyšuje s věkem. Odhaduje se, že 10-15 % lidí starších 60 let má tento nedostatek. S věkem dochází vlivem poklesu sekrece žaludeční kyseliny a množství trávicího enzymu pepsinu ke sníženému vstřebávání vitamínu B12. Starší lidé s gastrointestinálními problémy jsou k nedostatku náchylnější.

U osob starších 50 let se mohou v důsledku nedostatku vitamínu B12 projevit neurologické změny, což má za následek zvýšený výskyt nervových a duševních poruch u starších osob. Kromě toho je nedostatek vitamínu B12 u starších osob spojen s mnoha zdravotními problémy, jako je zvýšená hladina homocysteinu v krvi, která může zvýšit pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění, mrtvice a Alzheimerovy choroby.

Genetické faktory

Bylo zjištěno, že vstřebávání vitamínu B12 může být důsledkem dědičné genové mutace. Ve studii provedené na 154 rodinách s podezřením na dědičnou malabsorpci kobalaminu (B12) byla u 126 rodin zjištěna mutace 1 ze 3 genů – CUBN, AMN a GIF. Zmutované geny mohou nejen bránit vstřebávání B12, ale také vést k abnormalitám v krvi a mozku.

Pokud máte ve stravě nedostatek B12, můžete to snadno napravit konzumací potravin bohatých na B12, jako jsou vejce, mléko, sýry, mléčné výrobky, maso, ryby, korýši a drůbež. Pokud je váš nedostatek B12 způsoben špatným vstřebáváním, můžete užívat doplňky stravy. Nejdříve se však ujistěte, že se léčíte s hlavní příčinou, protože dlouhodobý nedostatek kobalaminu může vést ke zdravotním komplikacím, jako jsou srdeční choroby, Alzheimerova choroba a neplodnost.