Zdraví

Přírodní způsoby jak čistit játra, očista a detoxikace jater

Představte si játra jako hospodáře a pomocníka vašeho těla. Vaše játra jsou skutečně zodpovědná za čištění těla od toxinů (tj. zpracovaných potravin, chemických látek v přípravcích pro péči o tělo, alkoholu), aby vaše vnitřní orgány fungovaly efektivně. V podstatě platí, že čím více toxinů přijímáte – tím větší zátěží trpí vaše játra.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Možná je na čase dopřát svým těžce pracujícím játrům zasloužený odpočinek zavedením následujících přirozeně čisticích potravin.

Citronová šťáva

Citron má přirozeně čisticí schopnosti. Stačí se podívat do kuchyně a zjistit, kolik čisticích prostředků má jako složku citron. Ve skutečnosti, pokud používáte ekologické nebo domácí bezpečné čisticí prostředky, nepotřebujete o moc víc než citron, aby vaše kuchyně byla čistá, živá a osvěžující. Totéž platí i pro vnitřek vašeho těla.

Já to dělám každé ráno jako první – vymačkám citronovou šťávu do sklenice vlažné vody. Je to známý a přirozený start pro vylučovací orgán vašeho těla. Kyselost citronu probudí nervy v trávicí soustavě a játrech a podpoří tak zdravé trávení a optimálnější pohyb střev.

Avokádo

Ukázalo se, že kromě toho, že je avokádo skvělým zdrojem zdravých tuků, je také výborné pro vaše játra. Japonská studie totiž zjistila, že avokádo obsahuje ochranné látky, které chrání játra před škodlivými toxiny, jako je galaktosamin. Tyto sloučeniny, na které je avokádo bohaté, pomáhají chránit játra před dlouhodobým poškozením.

Japonská studie porovnávala avokádo s více než 20 dalšími druhy ovoce a sledovala jejich schopnost chránit játra před toxinem galaktosaminem, který ve vysokém množství způsobí dlouhodobé poškození jater podobné lidské virové hepatitidě. Avokádo má shodou okolností vysoký obsah glutathionu, silného antioxidantu, který skutečně dokáže opravit poškozené buňky v játrech.

Kurkuma

Pokud trpíte chronickými záněty nebo máte problémy s játry, kurkuma je silné koření s výraznými protizánětlivými účinky. Kurkuma se skutečně osvědčila při odvracení nepříjemných virových infekcí. Kurkuma se již dlouho používá v přírodním léčitelství pro své příznivé účinky na naše tělo a orgány.

Shodou okolností je koření kurkuma bohaté na kurkumin, aktivní farmakologickou látku se silnými antibakteriálními, antiseptickými, antivirovými, protiplísňovými, antikarcinogenními a protizánětlivými schopnostmi. Toto koření, které má spoustu vnitřních tělesných výhod, je superhrdinou, který chrání naše játra před zlými infekcemi a poškozením a dodává jaterním buňkám potřebnou vzpruhu pro regeneraci čerstvých a zdravých tkání.

Jeho pravidelné přidávání do jídelníčku také pomáhá zvyšovat hladinu přirozené produkce žluči – což je nezbytné pro zbavení našeho těla škodlivých toxinů.

Zinek

Silný enzym zinek způsobuje v těle úžasné reakce. Užívání zinkového enzymového doplňku pomůže játrům při odbourávání alkoholu, aby mohl být bezpečně a účinněji vyloučen z těla. Pokud pijete alkohol často, začněte užívat zinek! Několik studií nejenže ukazuje, že dospělí, kteří mají nízkou hladinu zinku, jsou spojeni s alkoholem vyvolaným poškozením jater, ale zvýšení hladiny zinku může také chránit játra a trávicí trakt před alkoholem. Včetně ochrany dětí před škodlivými účinky alkoholu během těhotenství (tj. předčasnou úmrtností, jako je narození mrtvého dítěte).

Podle výzkumu Hansonova institutu/Institutu lékařských a veterinárních věd byly skupině myší během těhotenství podávány doplňky zinku a alkohol, aby se sledovaly nepříznivé účinky. Závěrečné údaje naznačily, že zjištění prokazují, že suplementace zinkem (doplňky Zn v potravě) během těhotenství chránila nenarozené plody před těhotenskou ameliorací a postnatální mortalitou způsobenou expozicí etanolu během raného těhotenství. Předpokládá se, že zinek posiluje enzym, který odbourává alkohol.

Kořen pampelišky

Pampeliška je možná trapná žlutá šmouha na trávníku před domem, ale její kořen má úžasné léčivé schopnosti. Kořen pampelišky se totiž odedávna používá jako léčivá jaterní tinktura – ve formě čaje nebo jako hořká káva. Mnohé korejské a mexické formy bylinné medicíny využívají pampelišku pro její silné antioxidační hepatoprotektivní vlastnosti.

Výzkum polského Institutu zemědělské medicíny zjistil, že kořen pampelišky má léčivé účinky díky obsažené kyselině kynurenové. Tato aminokyselina se používá pro podporu trávení, konkrétně pro tvorbu žluči, a naštěstí má kořen pampelišky nejbohatší koncentraci potřebnou ke stimulaci tvorby žluči a transportu toxinů žlučí z těla. Proto je kořen pampelišky považován za silnou přírodní podporu imunitní reakce.

Česnek

Kromě nadpřirozených schopností odhánět upíry působí malý stroužek česneku antivirově. Nejenže česnek pomáhá posilovat imunitní systém a bránit se infekcím a choroboplodným zárodkům, ale obsahuje také štiplavé sirné sloučeniny, které podporují funkci enzymů a zlepšují funkci jater. To je způsobeno vysokým obsahem sirných sloučenin v česneku. Ty jsou schopny podpořit produkci enzymů v játrech.

Pokud by to ještě nebylo dostatečně prospěšné, česnek je vysokým zdrojem selenu a alicinu, což jsou látky, které působí na ochranu našich jater. A naštěstí chuť a všestrannost česneku znamená, že je velmi snadné ho zařadit do každodenního jídelníčku pro zdravější, chráněná a detoxikovaná játra.

Voda

Stará dobrá voda je dobrá z mnoha zdravotních důvodů. Nyní můžete na seznam důvodů, proč pít více vody, přidat i funkci jater. Má to smysl, hydratační tekutiny – jako bylinný čaj a voda s citronem – zlepšují vylučování odpadních látek a chrání játra před vznikem žlučových kamenů. Již víte, že játra pracují především na filtrování krve, která je přenášena z vašeho trávicího traktu, aby metabolizovala živiny, a také na filtrování drog, alkoholu a dalších toxinů.

Vzhledem k prostému faktu, že játra (s pomocí vašich ledvin, kůže, lymfatického systému, krve a střev) pomáhají detoxikovat tělo tím, že odstraňují odpad a chemické látky prostřednictvím potu, výkalů a moči, může pití velkého množství vody pomoci tento přirozený proces podpořit. Pro dosažení nejlepších výsledků dbejte na to, abyste pili čistou vodu pokojové teploty bez přidaných cukrů a chemikálií.

Růžičková kapusta

Možná chutná trochu podivně, ale růžičková kapusta obsahuje glukosinoláty, sirné sloučeniny, které vydávají onen charakteristický štiplavý zápach a zároveň chrání játra před toxickým a chemickým poškozením. Pozvěte tedy na příští večeři ještě několik těchto „mini kapustiček“. Podle Národního institutu pro výzkum rakoviny obsahuje brukvovitá zelenina (kam patří brokolice a květák) glukosinoláty, což je soubor látek, které obsahují sirné chemické látky, a proto má růžičková kapusta tak štiplavou vůni a hořkou chuť.

Růžičková kapusta však obsahuje také glukosinoláty, které pomáhají vytvářet biologicky aktivní sloučeniny (tj. nitrily, indoly, izothiokyanáty a thiokyanáty), které jsou akreditovány Národním institutem pro rakovinu i dalšími uznávanými lékařskými odborníky pro své protirakovinné účinky na játra a další důležité orgány.

Řepa

Červená řepa je další skvělou zeleninou, která pomáhá čistit játra – konkrétně tmavě červená řepa. Řepa má vysoký obsah rostlinných flavonoidů, beta-karotenu a je bohatá na železo, foláty, fosfor, vitamin C, měď, draslík a mangan. Tito drobečci jsou plní mikroživin! Stejně jako většinu zeleniny byste je měli jíst syrové, abyste z nich získali co nejvíce výživných hodnot. Teplem se totiž často všechny živiny spálí a buď se vypaří, nebo skončí ve vodě, ve které jsme potravinu vařili.

Nejlepší způsob, jak zařadit červenou řepu do svého jídelníčku při očistě, je použít její šťávu! Červená řepa má zajímavou chuť, takže když ji zařadíte jako přísadu do ovocné šťávy s dalšími antioxidačními šťávami, bude to pro vás uspokojivější.

Jablka

Víte, co se říká: Jablko denně drží lékaře stranou! Na webu Liversupport se dočtete, že jablka jsou jednou z nejlepších detoxikačních potravin, protože obsahují vlákninu, mnoho vitamínů a minerálů a také fytochemikálie, flavonoidy a terpenoidy. Obsahují také chloridzin, který stimuluje tvorbu žluči, stejně jako již zmíněný kořen pampelišky.

Vláknina pektin obsažená v jablkách navíc napomáhá vylučování kovů a potravinových přísad z krevního oběhu. Pokud nejste vybíraví jedlíci, jablka jsou docela chutná i samostatně a díky nim bude šťáva z červené řepy mnohem sladší a chutnější!

Vlašské ořechy

Zdravé tuky jsou v naší každodenní stravě nezbytné z mnoha důvodů. Pokud jde o čištění jater, vlašské ořechy pomáhají zbavit tělo amoniaku. Mají vysoký obsah aminokyseliny argininu, glutathionu a omega-3 mastných kyselin – to vše podporuje čištění jater.

Je důležité konzumovat zdravé tuky, které napomáhají vstřebávání toxinů rozpustných v tucích. Nicméně i když jsou vlašské ořechy zdravým tukem, stále je musíme jíst s mírou.

Káva

Káva má někdy špatnou pověst. Má však své zdraví prospěšné účinky! WebMd tvrdí, že „pití dvou až tří šálků denně může chránit vaše játra před poškozením způsobeným nadměrným množstvím alkoholu nebo nezdravou stravou.“ Přesto může být to, co si do kávy dáváte, pro vaše játra potenciálně škodlivé. Příliš mnoho cukru a smetany je kontraproduktivní.

Když konzumujeme příliš mnoho cukru, játra ho přeměňují na tuk, který by zase mohl játrům škodit. Používáním minimálního množství cukru nebo žádného cukru, nízkotučného mléka nebo mléčných náhražek, jako je mandlové mléko, do kávy tyto detoxikační šálky vám ještě více prospějí!

Zelený čaj

Podle několika zdrojů může zelený čaj poskytnout některé vítané zdravotní výhody, které játrům usnadňují práci. Health cituje japonskou studii, která zjistila, že účastníci, kteří vypili 5 až 10 šálků zeleného čaje denně, měli lepší krevní ukazatele zdraví jater.

Zdroj uvádí i další studii publikovanou v časopise International Journal of Molecular Medicine, která se zabývala pacienty s diagnózou nealkoholického ztukovatění jater a zjistila, že u těch, kteří po dobu 12 týdnů pili zelený čaj s vysokým obsahem antioxidantů, se „zlepšila hladina jaterních enzymů a může se také snížit oxidační stres a ukládání tuku v játrech“. Existují také důkazy, že pravidelné pití zeleného čaje by mohlo zabránit vzniku rakoviny jater.

Lidé, kteří mají problémy s játry, by se měli před užíváním extraktu ze zeleného čaje poradit s lékařem, protože se objevily i zprávy o tom, že užívání doplňků stravy s extraktem ze zeleného čaje způsobuje poškození jater.

Ostropestřec mariánský

I když WebMD upozorňuje, že neexistuje žádný důkaz, že jaterní očista a detoxikace jsou nezbytné nebo že pomáhají lepší funkci jater. Zdroj však také uvádí, že bylina ostropestřec mariánský obsahuje sloučeninu zvanou silybin. „Možná jste slyšeli, že pomáhá játrům lépe pracovat a může léčit jaterní onemocnění.“ Dále však uvádí, že stejně jako neexistují důkazy o tom, že detoxikace a očista jater fungují, neexistuje dostatek důkazů, které by potvrzovaly, že ostropestřec mariánský zlepšuje funkci jater.

Existují určité důkazy, že sloučeniny z ostropestřce mariánského pomohly zlepšit příznaky některých typů jaterních onemocnění,“ nicméně je třeba provést další výzkum, který by poskytl jednoznačnější odpověď.