Zdraví

Proč zařadit do jídelníčku ostružiny a jejich zdravotní výhody

Ačkoli se vám při vyslovení slova „bobule“ možná jako první vybaví borůvky a jahody, ostružiny jsou stejně chutné a všestranné. A odborníci se nyní domnívají, že díky svému nutričnímu profilu zůstanou i nadále. Zde je seznam zdraví prospěšných látek, které ostružiny poskytují.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Mohou podpořit zdraví mozku

Díky tmavě modré barvě ostružin mají jeden z nejvyšších obsahů antioxidantů ze všech druhů ovoce.

Ostružiny vám mohou pomoci uspět v příštím testu. Studie zjistily, že konzumace ostružin může podpořit zdraví mozku a s věkem související ztrátu paměti a motorické problémy způsobené zánětem v mozku. To by mohlo být způsobeno antioxidanty obsaženými v těchto bobulích, které bojují proti poškození volnými radikály a mění způsob komunikace mozkových neuronů a snižují zánět.

Mohou podporovat zdraví ústní dutiny

Ostružiny se kdysi používaly k léčbě bolestí v krku a zanícených dásní.

Miska ostružin denně by vás mohla odradit od návštěvy zubaře. Studie zjistily, že extrakt z ostružin má antibakteriální a protizánětlivé schopnosti proti typům bakterií, které způsobují onemocnění dásní a zubní kazy. Ačkoli je k úplnému potvrzení této skutečnosti zapotřebí dalších studií, pravidelná konzumace ostružin by nebyla na škodu. Případně se poohlédněte po žvýkačkách nebo zubní pastě s ostružinovým extraktem.

Zabraňují prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi

Jedna studie zjistila, že potraviny s vysokým obsahem ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) zabraňují poškození nejmenších krevních cév, tzv. kapilár.

Pokud máte chuť na sladké, ale potřebujete si hlídat příjem cukru, tak zvolte misku ostružin. To by mohlo být způsobeno antioxidanty obsaženými v těchto bobulích, které bojují proti poškození volnými radikály a mění způsob komunikace mozkových neuronů a snižují zánět.

Mohou zabránit tvorbě rakovinotvorných látek

Protože ostružiny obsahují řadu vitaminů, které fungují jako antioxidanty, zejména vitamin C, odborníci se domnívají, že jejich pravidelná konzumace může omezit tvorbu rakovinotvorných látek v těle tím, že snižuje oxidační stres, který vede ke vzniku rakoviny.

Může udržovat zdraví pokožky a hojit rány

Doplňte svou každodenní péči o pleť porcí ostružin. Jejich obsah antioxidantů bojuje proti poškození volnými radikály, které vede k tvorbě vrásek a dalším známkám stárnutí. Jsou také plné vitaminu C a K, které udržují pleť zdravou a dobře fungující. Kromě toho antioxidanty udržují tvorbu kolagenu (která s věkem klesá) a urychlují hojení ran.

Ostružiny mohou posílit imunitu

Nejsilnější fytochemikálie obsažené v ostružinách jsou antokyany, flavonoidy a třísloviny.

Vitamin A a vitamin C pomáhají udržovat zdravý imunitní systém. A protože ostružiny obsahují karotenoidy, prekurzory vitaminu A, může pravidelná konzumace ostružin zabránit sezónní chřipce.

Může bojovat proti srdečním chorobám

Ostružiny obsahují vitamin K, a proto jejich pravidelná konzumace může přispět k regulaci srážlivosti krve.

Ostružiny obsahují vysoké množství antokyanů, což je druh antioxidantu, který bojuje proti poškození volnými radikály, jež způsobují věkem podmíněná srdeční onemocnění, jako je například ischemická choroba srdeční. Kromě toho také snižují záněty, které jsou spojeny se srdečními chorobami. Přesto není k dispozici mnoho výzkumů, které by se touto problematikou zabývaly, a je třeba ujít ještě dlouhou cestu, než se ostružiny zařadí na seznam potravin bojujících proti srdečním chorobám.

Udržování zdraví zažívacího traktu

Ostružiny jsou bohaté na vlákninu, jeden šálek jí obsahuje 7,6 gramu, což udržuje pravidelnou stolici a odstraňuje toxiny prostřednictvím tlustého střeva. Kromě toho třísloviny v ostružinách působí protizánětlivě a zabraňují střevním potížím.

Může bojovat proti epilepsii

Ostružiny obsahují minerál mangan, u kterého bylo zjištěno, že zabraňuje poruchám přenosu elektrických signálů v mozku. Tyto poruchy mají za následek epilepsii. Ještě důležitější je, že ostružiny poskytují správné množství tohoto minerálu. Příliš velké množství může být také nebezpečné.

Může zabránit vzniku žaludečních vředů

Pokud vaše ostružiny zoranžověly, znamená to, že mají plísňové onemocnění a je třeba je vyhodit.

Ostružiny obsahují silné protizánětlivé sloučeniny známé jako ellagitanniny, u kterých bylo zjištěno, že snižují zánět žaludeční sliznice. U lidí, kteří pravidelně konzumovali ostružiny, se výskyt žaludečních vředů snížil o 88 procent.