Zdraví

Tipy na zdravé těstoviny které neobsahují rafinované sacharidy

Rok co rok vědci a odborníci na výživu znovu a znovu upozorňují na to, že rafinované sacharidy zvyšují riziko obezity, cukrovky, srdeční mrtvice a tak dále a tak dále. Milovníci těstovin z celého světa se tak ocitají v nutričním rozpaku a nechápavě hledí na různé celozrnné varianty, které jim supermarkety nabízejí.

Není pochyb o tom, že je těžké rozejít se s rafinovanými sacharidy, protože si myslíme, že jejich zdravější protějšky budou chutnat jako lepenka. Volba zdravých nudlí je také jednou z možností, ale zase by mohly být příliš žvýkavé a tuhé, a to by nikdy nešlo.

Ale vezměte rozum do hrsti, protože neznámo proč existuje spousta možností těstovin, které slibují, že nezničí chuť a texturu vašeho jídla a zároveň jsou prospěšné pro vaše zdraví! Tady je seznam, který potřebujete při příští návštěvě supermarketu.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Celozrnné těstoviny

Nejzákladnější a nejtradičnější alternativou rafinovaných těstovin jsou celozrnné těstoviny, které jsou fantastickou volbou pro ty z nás, kteří chtějí zvýšit příjem vlákniny a bílkovin. Na rozdíl od těstovin z rafinovaných sacharidů není mouka používaná k výrobě celozrnných těstovin během procesu mletí zbavena všech důležitých živin. Tento druh mouky je také spojován se sníženým rizikem obezity, srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a dokonce i některých forem rakoviny.

Mějte však na paměti, že na mnoha výrobcích může být uvedeno, že jsou vyrobeny z celozrnné pšenice, ale přesto obsahují rafinované obiloviny. Proto pečlivě kontrolujte seznam složek a ujistěte se, že to, co kupujete, je stoprocentně celozrnné. Ještě jedno upozornění: tento druh těstovin není bezlepkový, a proto je zcela nepřípustný pro lidi, kteří trpí citlivostí na lepek nebo celiakií.

Těstoviny z quinoy

Quinoa je technicky vzato semeno, které lze rozemlít na mouku, z níž se pak vyrábí chléb a těstoviny. Z tohoto důvodu ji většina lidí považuje za obilovinu. Těstoviny z quinoy jsou nabité bílkovinami, kterých je v těchto těstovinách více než v těstovinách z jiných druhů mouky. Tento druh těstovin je také mimořádně bohatý na základní minerální látky, jako je železo a hořčík. Tato bezlepková odrůda těstovin také snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá udržovat stabilní hladinu inzulínu a triglyceridů, což z ní činí skvělou volbu pro osoby s celiakií nebo alergií na lepek.

Nicméně spousta výrobců potravin opět využila humbuk kolem quinoy k tomu, aby na něm vydělala, a bezostyšně označují své krabičky jako těstoviny s quinoou, i když ve skutečnosti je obsah vyroben z rýže nebo kukuřice a jen s příměsí quinoy. Dávejte si proto pozor na seznam složek na zadní straně obalu. Měla by na něm být jen jedna potravina – a tou je quinoa.

Špaldové těstoviny

Špalda je „starobylá obilovina“. To znamená, že její konzumace se datuje do doby před tisíci lety, kdy proces mletí nebyl natolik mechanizovaný a složitý, aby z něj byly vynechány výživné složky tohoto zrna. Díky tomu, že tento proces zůstal zachován, jsou zrna stejně zdravá jako kdysi.

Těstoviny vyrobené ze špaldy mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin a jsou zcela bez pšenice. Jelikož je však poměrně blízkou příbuznou pšenice, obsahuje v mírném množství lepek. To z ní sice dělá nevýhodu pro lidi s přísnou alergií na lepek a celiakií, ale i tak může být dobrou volbou pro ty, kteří mají nízkou až střední nesnášenlivost lepku.

Při nákupu špaldových těstovin se ujistěte, že je na obalu výslovně uvedeno „celozrnná špalda“, protože existují záludné značky, které místo špaldy prodávají rafinovanou pšenici.

Těstoviny se špaldovými zrny

Všechny naklíčené těstoviny jsou vyrobeny z naklíčených zrn, která se rozštěpila a vyklíčily z nich malé zelené výhonky. Tento typ těstovin v sobě ukrývá silnou dávku vitaminů skupiny B, vlákniny a bílkovin a mizivé množství sacharidů ve srovnání s nenaklíčenými druhy. Konzumace tohoto typu těstovin téměř nikdy nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny inzulínu. Místo toho zvyšují hladinu hormonů sytosti, a udržují vás tak déle syté a spokojené. Z tohoto důvodu představují dobrou volbu pro milovníky těstovin, kteří bojují s obezitou a cukrovkou.

Těstoviny z hnědé rýže

Tento druh těstovin sice není výživnější než ostatní dostupné alternativní druhy těstovin, ale je ideální pro milovníky těstovin s výrazně omezenou dietou nebo potravinovými alergiemi. Tato bezlepková odrůda těstovin také neobsahuje fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly – molekuly, které mohou být pro člověka se syndromem dráždivého tračníku škodlivé.