Zdraví

Vyhněte se těmto potravinám, když máte cukrovku

Sacharidy se po konzumaci v našem těle rozkládají na glukózu. Glukóza je hlavním zdrojem energie pro všechny buňky, které se později přeměňují na energii. Tato přeměna glukózy na energii vyžaduje hormon zvaný inzulin, který produkuje slinivka břišní. Pokud vaše tělo nedokáže produkovat dostatek inzulínu nebo nedokáže účinně využívat produkovaný inzulín, vzniká onemocnění zvané diabetes. Jedná se o chronické a celoživotní onemocnění, které při nesprávné léčbě může vést k potížím s ledvinami, srdečním onemocněním, poškození nervů a mrtvici.

Vzhledem k tomu, že to, co jíte, přímo ovlivňuje hladinu glukózy, je důkladná kontrola stravy nejjednodušším způsobem, jak cukrovku zvládnout. Zatímco konzumace některých potravin vám pomůže cukrovku omezit, některé její příznaky zvyšují. Klíčem k úspěchu je vyhýbat se takovým potravinám, které jsou uvedeny níže.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Bílá rýže, chléb a mouka

Sacharidy se obecně dělí na jednoduché a složené sacharidy/cukry. Jednoduché cukry mají nízký obsah vlákniny a rychle se tráví a vstřebávají. To vede k náhlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Složené sacharidy mají naopak vysoký obsah vlákniny a jejich trávení a vstřebávání trvá delší dobu. Výsledkem je pomalý vzestup hladiny cukru, který není škodlivý.

Nahrazení jednoduchých cukrů složenými cukry je tedy tou nejlepší volbou. To znamená vzdát se bílé rýže, bílého pečiva a mouky a zařadit více celozrnných výrobků, celozrnného pečiva, těstovin, hnědé rýže, ječmene, ovesných vloček a obohacených obilovin.

Ovocné šťávy a sladké nápoje

I když se jedná o 100% ovocný džus, člověk, který má cukrovku, by se mu měl vyhnout. Ovocné šťávy totiž obsahují velké množství fruktózy, která je hlavní příčinou vzniku inzulinové rezistence. Také proto, že se z ovoce ztrácí vláknina, konzumace šťávy vystřeluje hladinu cukru v krvi.

Sladké nápoje, jako jsou limonády a slazené ledové čaje, obsahují přibližně 35-38 gramů cukru na 350 ml nápoje. Nepočítáme-li množství fruktózy, pokud si dáváte limonádu s ovocnou příchutí. Tyto nápoje nejen zvyšují hladinu cukru, ale také vedou k metabolickým změnám. Tyto změny vyvolávají další problémy, jako je obezita, ztučnění jater a srdeční choroby. Ovocné sirupy jsou také přísně zakázané.

Zvolte raději neslazený čaj, dietní limonádu nebo limonádu bez cukru.

Některé druhy sušeného ovoce

Sušené ovoce, které je považováno za jednu z nejzdravějších potravin, má vysokou koncentraci živin. To platí i pro cukry. Proces dehydratace ovoce koncentruje obsah cukru v ovoci, takže není příliš vhodné pro diabetiky. Zatímco šálek hroznového vína obsahuje 29 gramů sacharidů, šálek rozinek má 115 gramů sacharidů. To je více než trojnásobek množství v hroznech!

Sušené ovoce je třeba vybírat s rozmyslem podle jeho glykemického indexu. Sušená jablka, meruňky a sušené švestky mají nízký glykemický index a můžete je do svého jídelníčku zařazovat často. Fíky mají střední glykemický index a lze je konzumovat příležitostně. Rozinky a datle mají vysoký glykemický index a měli byste se jim striktně vyhýbat.

Pečivo a balené potraviny

Kdo by neměl rád chipsy, sušenky, krekry, koblihy a preclíky? Zvláště u diabetiků dosahují vaše chutě na cukr historického maxima. Pokud však tyto nezdravé pochutiny stále chroupete, neděláte si dobře. Nejenže jsou plné cukru, bílé mouky a sodíku, ale také transmastných kyselin a konzervačních látek. To je dokonalá směs nezdravého jídla! Studie překvapivě ukazují, že obsah sacharidů je vždy vyšší, než je uvedeno na obalu.

Chroupání ořechů je tou nejlepší alternativou. Hodí se také pražená semínka, avokádo a zelenina jako okurka a mrkev s trochou sýra.

Plnotučné mléčné výrobky a ochucená káva

Plnotučné mléčné výrobky jsou sice bohatým zdrojem bílkovin, ale přinášejí s sebou nasycené tuky, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu v těle. Špatný cholesterol je sice přímo spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, ale do jisté míry ovlivňuje i cukrovku. Zvyšuje inzulinovou rezistenci, čímž snižuje schopnost těla využívat inzulin.

Proto je nejlepší vyhýbat se plnotučným mléčným výrobkům, jako je plnotučné mléko, jogurty s ovocnou příchutí a plnotučné jogurty, smetana a smetanový sýr. Místo toho volte výrobky bez tuku nebo se sníženým obsahem tuku.

Ochucená káva je v ideálním případě tekutý sacharid, který výrazně zvyšuje hladinu cukru v krvi. Zatímco černá káva zmírňuje příznaky cukrovky, přidání mléka, smetany, cukru a příchutí, jako je karamel, její účinky ruší. Chcete-li zabránit zvýšení hladiny cukru, volte raději černou kávu než ochucenou.

Smažené potraviny

Hranolky nebo smažené kuře, při pohledu na ně se nám všem podlamují kolena. Brambory nebo kuře už v sobě mají vysoký obsah sacharidů. Jejich smažení v oleji a dochucování solí nebo zvýrazňovači chuti je dále posouvá na seznam nezdravých potravin. Smažení v hydrogenovaném oleji zvyšuje obsah aldehydů, které dále zvyšují hladinu cukru. Je samozřejmé, že transmastné kyseliny zvyšují hladinu špatného cholesterolu v těle a zvyšují inzulinovou rezistenci.

Med, javorový sirup a nektar z agáve

Obvykle se přikláníme k přírodním sladidlům s nízkým obsahem sacharidů namísto bílého cukru, protože nejsou zpracované. Ačkoli nejsou zpracovaná, přírodní sladidla, jako je med, nektar z agáve a javorový sirup, mají stejně vysoké množství sacharidů jako obyčejný bílý cukr. Proto je nejlepší vyhnout se jakékoli formě přírodních nebo zpracovaných cukrů.

Vhodnou alternativou mohou být umělá a nízkokalorická sladidla. Mezi ně patří aspartam, sacharin a sukralóza. Než se pro některá z nich rozhodnete, doporučujeme poradit se s lékařem.

Alkohol

Alkohol narušuje normální metabolismus těla, i když nejste diabetik. Pokud máte cukrovku, narušuje hladinu cukru v krvi tím, že ji náhle zvýší. Způsobuje také inzulinovou rezistenci, čímž zhoršuje stav.

Zatímco úplným vyhýbáním se alkoholu získáte kontrolu nad stavem v rychlém rozpětí, konzumace v umírněném množství také pomáhá. A umírněnost znamená, 1 sklenku denně, pokud jste žena, a ne více než 2 sklenky denně, pokud jste muž.

Omezte maso

Ačkoli je výsekové maso bohaté na železo a bílkoviny, obsahuje také hodně nasycených tuků. Ty opět přispívají ke špatnému cholesterolu a ovlivňují způsob, jakým buňky využívají inzulín v těle. Doporučuje se vybírat libové bílkoviny, jako je kuřecí maso, losos, korýši, libové hovězí a krůtí maso.

Zvládnutí chronického onemocnění, jako je cukrovka, je snazší, když se nenecháte ovládat řeznictvím! Kromě toho dodržování aktivního životního stylu, vyvážená strava a dostatečná hydratace pomáhají lépe zvládat příznaky.