Zdraví

5 jednoduchých tipů jak zvládat a léčit potravinové alergie

Potravinové alergie jsou nebezpečné a někdy mohou být i smrtelné. Na potravinové alergie však zatím neexistuje žádný lék. Lze je zvládnout pouze tak, že se vyhneme kontaktu s alergeny a jednoduše léčíme jejich příznaky. Můžete také užívat doplňky stravy na posílení imunitního systému a zvýšit tak množství dobrých bakterií ve střevech, což může pomoci snížit rozvoj potravinových alergií a jejich příznaků. Při alergické reakci na určitý druh potraviny se její příznaky obvykle objeví během několika minut až 2 hodin po konzumaci potraviny. Tyto příznaky alergické reakce mohou zahrnovat zvracení, průjem, kopřivku, kožní vyrážku, otok jazyka, obličeje, rtů a hrdla, zarudnutí kůže, kašel, sípání a křeče v břiše.

Pokud se u vás po konzumaci určité potraviny objeví některý z těchto příznaků, měli byste se okamžitě nechat ošetřit na alergologii. A pokud jsou příznaky progresivní, měli byste navštívit nejbližší pohotovost, protože v případě těžké alergické reakce zvané anafylaxe může dojít k otoku hrdla, zúžení dýchacích cest a silnému snížení krevního tlaku, které vás uvedou do šoku. Budete potřebovat injekci adrenalinu, která vám pomůže se zotavit. Protože potravinové alergie mohou vést i k dalším zdravotním problémům, měli byste se věnovat následujícím způsobům léčby alergie.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

1. Vyhýbejte se potravinám, které způsobují záněty

Některé potraviny zvyšují zánět ve vašem těle a oslabují váš imunitní systém a způsobují zažívací problémy. Mezi takové potraviny patří balené nebo zpracované potraviny, které obsahují geneticky modifikované látky, jako je sója, kukuřice, řepka a rostlinné oleje. Tyto potraviny mohou obsahovat i další skryté složky, které mohou vyvolat alergickou reakci. Měli byste se také vyvarovat nadměrné konzumace cukru, protože může vést k přemnožení bakterií v organismu a může oslabit váš imunitní systém, což může zvýšit pravděpodobnost vzniku potravinové intolerance. Vzhledem k tomu, že cukr také zvyšuje zánět, může zvýšit příznaky potravinových alergií. Vyhýbat byste se měli také potravinám obsahujícím umělá dochucovadla a lepek, protože i ty mohou přispívat k poruchám trávení a zánětům.

2. Vyhýbejte se spouštěčům alergenů

Nejčastějšími potravinami, které mohou vyvolat alergickou reakci, jsou kravské mléko, arašídy, sója, vejce, pšenice, korýši a měkkýši, stromové ořechy, citrusové plody a ryby. Pokud nevíte, na které z těchto potravin jste alergičtí, můžete zkusit dodržovat eliminační dietu, při které všechny tyto potraviny vyřadíte ze svého jídelníčku a pak je pomalu jednu po druhé znovu zavádíte a přitom zjišťujete, které z těchto potravin jsou dobře snášeny a které ne. Eliminační dieta vám pomůže přesně pochopit, kterým potravinám se musíte vyhnout.

3. Užívejte doplňky stravy

Můžete užívat doplňky stravy, které obsahují trávicí enzymy, probiotika, l-glutamin a vitamín B5. Některé potravinové alergie mohou být způsobeny neúplným trávením potravinových bílkovin. Trávicí enzymy fungují jako důležitý lék na tyto typy alergií, protože pomáhají potraviny zcela rozložit. Probiotika zvyšují počet dobrých bakterií ve střevech, což vede k lepšímu trávení a imunitě. Vitamín B5 podporuje funkci adrenalinu, zlepšuje zdraví trávicího traktu a posiluje imunitu, takže tělo méně často reaguje na alergeny. A L-glutamin potlačuje záněty, napravuje děravá střeva a posiluje imunitu.

4. Používejte esenciální oleje

Používání esenciálních olejů je také skvělým způsobem, jak zmírnit příznaky potravinových alergií. Ke zklidnění trávicího traktu a zmírnění zánětu můžete použít mátový olej. Můžete jej lokálně aplikovat na spánky, břicho nebo spodní část chodidel. Můžete ho také užívat vnitřně tak, že si 1 nebo 2 kapky přikápnete na špičku jazyka a spolknete, nebo ho vypijte tak, že ho přidáte do sklenice vody. Pokud vám potravinová alergie způsobuje dýchací potíže, můžete pomocí difuzéru vdechovat esenciální olej z eukalyptu, který otevírá plíce a dutiny a zlepšuje krevní oběh, čímž zmírňuje příznaky potravinové alergie.

5. Jezte nealergizující potraviny

Měli byste se zaměřit na konzumaci potravin, které s nejmenší pravděpodobností způsobují alergické reakce, abyste získali správnou výživu a posílili svůj imunitní systém. Mezi tyto potraviny patří zelená listová zelenina, kokosové mléko, vývar z kostí, probiotika, ořechové máslo, semena a bezlepkové obiloviny.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Mayo Clinic , Medical News Today