5 prvotních příznaků které ukazují na potravinové alergie

Potravinové alergie mohou být děsivé. Nejenže vám způsobují nepříjemné pocity, ale také vám brání jíst potraviny, které si kromě vás mohou ostatní v klidu dopřát. Více druhů potravinových alergií o to více ztěžuje držení diety nebo stolování s přáteli. Zajímá vás, jak se vaše tělo liší od ostatních? Zjistěte, co se děje při potravinových alergiích.

Doplňky stravy a vitamíny pro zdraví můžete koupit zde: Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Proč se u vás objevují potravinové alergie

Úkolem imunitního systému je chránit tělesné buňky před cizími vetřelci způsobujícími nemoci. Udržuje vaše tělo zdravé a bez infekcí. Podobným způsobem se u vás projevuje alergická reakce na určitou potravinu, protože imunitní systém přehnaně reaguje na potravinu nebo složku v potravině a identifikuje ji jako nebezpečí, čímž spustí ochrannou odpověď, která se projeví jako reakce.

Nejčastější potraviny způsobující potravinové alergie

Ačkoli alergickou reakci může vyvolat jakákoli potravina, těchto 8 typů potravin představuje 90 % alergických reakcí, a to od dětí až po dospělé:

Vejce
Mléko
Arašídy
Stromové ořechy
Ryby
Korýši a měkkýši
Pšenice
Sója

Hlavní příznaky potravinové alergie

Když určitá potravina není vhodná pro vaši konzumaci, vaše tělo vás na to upozorní mírnými až závažnými příznaky. Následující příznaky byste neměli ignorovat, pokud se u vás projeví během několika minut až několika hodin po konzumaci určité potraviny.

1. Vyrážka, zarudnutí a svědění kůže

Jedna z prvních alergických reakcí na určitou potravinu se projevuje buď mírnou vyrážkou na kůži, nebo dokonce zarudnutím. V některých případech jsou doprovázeny pocitem svědění nebo pálení na kůži. Nejčastěji ji pozorujeme na rukou, nohou a kloubech. Pokud vás tedy někdy po jídle svědí pokožka, jedná se s největší pravděpodobností o alergickou reakci. Vyhýbání se potravinám, které mohly způsobit kožní změny, je účinným způsobem, jak se vyhnout budoucím alergiím postihujícím kůži.

2. Zvláštní pocity v ústech

Další běžnou alergickou reakcí na potravinu jsou zvláštní pocity v ústech. Tyto pocity mohou být svědění v ústech, škrábání v krku nebo otok rtů, úst, jazyka a hrdla. Obecně tyto pocity nepostupují do jiných částí těla. Někteří lidé mohou mít tyto příznaky po konzumaci syrového ovoce a zeleniny, zatímco u jiných se podobné příznaky mohou objevit po konzumaci stromových ořechů. Tento jev je také znám jako syndrom orální alergie.

3. Časté návštěvy toalety

Pokud se vám dělá špatně od žaludku, pociťujete bolest v břiše nebo končíte s příliš častými návštěvami toalety, může se jednat o alergickou reakci. Ačkoli otrava jídlem a potravinová intolerance mají podobné příznaky, je dobré zvážit jako možnost také alergickou reakci. Chcete-li stanovit správnou diagnózu, poraďte se o příznacích se zdravotníkem.

4. Tíseň na hrudi

Nejste schopni snadno polykat potravu? Zjišťujete, že je obtížné popadnout dech? Pociťujete tíseň na hrudi s určitou mírou nepohodlí? Pravděpodobně se u vás jedná o alergickou reakci zvanou eozinofilní ezofagitida (EOE). EOE vzniká v důsledku zánětu jícnu (trubice, která vede potravu dolů do žaludku) a liší se podle věku. Kojenci a batolata s EOE obvykle odmítají jíst, zatímco školní děti mají bolesti žaludku nebo problémy s polykáním potravy.

5. Náhlý pokles tepové frekvence

Prudký pokles krevního tlaku může být známkou alergické reakce. Pokud si však tlak neměříte přímo u stolu, nebudete schopni pokles zjistit. Vaše tělo může tyto příznaky projevit různými způsoby – můžete pociťovat závratě nebo malátnost a ve vážných případech můžete dokonce omdlít.

Vyloučení potravin nebo potravinářských výrobků, které způsobují nepříjemné pocity nebo podráždění, je nejlepší způsob, jak se zbavit potravinové alergie. Věnování pozornosti těmto mírným příznakům může také zabránit život ohrožující alergické reakci anafylaxi. Život s potravinovou alergií může být stresující, ale nenechte ji ovládnout váš život. Dbejte na to, co jíte, a zůstaňte zdraví.