Zdraví

8 faktů o střevní chřipce které jste pravděpodobně nevěděli

Střevní chřipka bude jedním z nejméně okouzlujících okamžiků vašeho života. Mezi všemi těmi (výbušnými) průjmy a zvracením budete také trpět křečemi v žaludku, dehydratací a slabostí. Střevní chřipka je jedním z nejčastějších onemocnění, nicméně většina lidí o ní příliš mnoho neví. Pro začátek je samotný název zavádějící. Střevní chřipka ve skutečnosti není chřipka a nelze jí předcházet očkováním proti chřipce. Protože neexistuje žádný zaručený způsob, jak se jí vyhnout, zde je osm faktů o střevní chřipce, které vám pomohou ji lépe porozumět.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

1. Je extrémně nakažlivá

I když je tato nemoc nechutná už od začátku, způsob, jakým se šíří, je možná ještě nechutnější. Norovirus, který způsobuje střevní chřipku, se může dostat z infikovaných výkalů nebo zvratků do vašich úst. Jakmile se dostane do vašeho těla, může u vás vyvolat stejné příznaky. I když se vám může zdát nepravděpodobné, že byste někdy pozřeli výkaly nebo zvratky, byli byste překvapeni, kolikrát se tak skutečně stane. Pokud si po použití toalety nemyjete řádně ruce, nebo pokud často měníte pleny svému dítěti, pak jste vystaveni velmi vysokému riziku. A i když jsou dezinfekční prostředky skvělé, pokud jste v úzkých, antibakteriální mýdlo a voda jsou vždy nejbezpečnější.

2. Virus může být také ve vašem jídle

Jedním z nejčastějších způsobů šíření střevní chřipky, nebo chcete-li gastroenteritidy, je jídlo. Virus sice sám o sobě na jídle nežije, ale může se na něj přenést od nakažené osoby. Pokud má virus osoba, která vám jídlo připravuje, může ho přenést na jídlo, které nakonec pozřete. Proto bývá střevní chřipka často zaměňována s otravou jídlem, i když se vůbec nejedná o totéž.

3. Jsou to odolní malí mikrobi

Norovirus je extrémně odolný virus, který může žít několik dní bez hostitele. Je také notoricky známé, že se obtížně likviduje, což znamená, že s obyčejnou vodou si nevystačíte. Pokud u vás doma někdo onemocněl střevní chřipkou, otřete všechny povrchy v domácnosti bělicím prostředkem. Pokud máte sami střevní chřipku, vyhýbejte se vaření a pokud možno vůbec kuchyni. Opatrní byste měli být také při praní nebo skládání znečištěného oblečení. Snažte se nosit ochranné rukavice, abyste se také nenakazili.

4. Odezní sama od sebe

Střevní chřipka vás může zasáhnout jako náklaďák, ale vaše zotavení bude stejně dramatické. Gastroenteritida je takzvaně „samovolně odeznívající“ onemocnění. Vaše příznaky budou sice hrozné, dokud budou trvat, ale jakmile virus odezní, budete se téměř okamžitě cítit lépe. Střevní chřipka obvykle trvá maximálně asi 3 dny. A i když se můžete cítit, jako byste byli na centimetry vzdáleni od jisté smrti, ve skutečnosti nemusíte jít k lékaři. Antibiotika virus nijak nezabíjejí, takže je nejlepší to prostě přečkat.

5. Skutečnou hrozbou je dehydratace

Protože jste neustále v obležení průjmu a zvracení, vaše tělo vyprazdňuje tekutiny rychleji, než je dokážete doplnit. Skutečným nebezpečím, když trpíte gastroenteritidou, je dehydratace. Dehydratace může způsobit, že se budete cítit unavení, dezorientovaní a bude vás strašně bolet hlava. Samotné pití vody vám příliš nepomůže, abyste se cítili lépe, ve skutečnosti může situaci ještě zhoršit. Příliš mnoho obyčejné vody může zředit i to málo elektrolytů, které máte, a způsobit, že budete ještě více dehydratovaní. Doplňte elektrolyty, abyste tělu pomohli doplnit potřebné soli a rychleji se zotavit.

6. Pomoci mohou volně prodejné léky proti průjmu

I když na gastroenteritidu neexistuje lék, můžete její příznaky trochu zmírnit volně prodejnými léky. Běžné léky proti průjmu a nevolnosti vám mohou pomoci lépe se vypořádat se střevní chřipkou. Hledejte léky, které obsahují složku subsalicylát bizmutu, která vám může pomoci při průjmu. Volně prodejné léky však nepoužívejte, pokud si všimnete krve ve stolici nebo zvratcích. Vyhněte se jim také, pokud máte horečku, protože mohou situaci ještě zhoršit.

7. Nepřehánějte to, jakmile se zotavíte

Když vaše příznaky konečně odezní, můžete se začít cítit hladoví. Nepředbíhejte však a neobjednávejte si kbelík smažených kuřat. Váš žaludek je po náporu viru stále v citlivém stavu. Nepřetěžujte žaludek příliš rychle, jinak byste mohli znovu onemocnět. Jezte jednoduchá, snadno stravitelná jídla, jako je stará klasika, kuřecí polévka. Je také důležité, abyste se nepřejídali, protože to může žaludek příliš zatížit.

8. Zavolejte lékaře, pokud se to zhorší

Většina případů gastroenteritidy nepotřebuje návštěvu lékaře, protože odezní sama a lékař toho stejně moc vyléčit nemůže. Ve vážnějších případech však může být nutný lékařský zásah. Pokud máte teplotu vyšší než 38,5 stupňů Celsia, která nejeví známky ústupu, může se jednat o vážný problém. K lékaři byste také měli zajít, pokud zaznamenáte příznaky extrémní dehydratace, jako je tmavá moč, závratě, dezorientace a únava.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: WebMD , Centers for Disease Control and Prevention