Zdraví

Datle pro prevenci srdečních onemocnění a pro celkové zdraví

Existuje řada potravin, které jsou považovány za prospěšné pro kardiovaskulární zdraví. Jedna potravina je však daleko před ostatními a získala prvenství, jako nejvhodnější potravina v boji proti infarktu, hypertenzi, mrtvici a cholesterolu.

Jsou to skromné datle, které předstihly všechny ostatní potraviny! Jsou nabité živinami, které účinně zmírňují mnohé zdravotní problémy, jako je hypertenze, mrtvice, cholesterol a infarkt. Jsou bohaté na základní minerální látky, jako je vápník, železo, fosfor, sodík, draslík, hořčík a zinek. Obsahují také vitaminy, jako je thiamin, riboflavin, niacin, kyselina listová, vitamin A a vitamin K.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zdravotní účinky datlí

Datle jsou vynikající potravinou, která zlepšuje metabolismus organismu, protože obsahují mnoho živin prospěšných pro srdce. Kromě zdraví srdce prospívají datle také zdraví kostí a trávicího traktu. Zde jsou uvedeny hlavní zdravotní přínosy datlí a důvody, proč je zařadit do svého jídelníčku.

Datle zmírňují zácpu

Datle jsou často řazeny mezi projímavé potraviny. Pro nejlepší projímavý účinek datlí namočte část datlí přes noc do vody a konzumujte je ráno, kdy se z nich stane něco jako sirup. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která je nezbytná pro podporu zdravého pohybu střev a pohodlného průchodu potravy střevním traktem, což může zmírnit příznaky zácpy.

Datle zmírňují průjem

Zralé datle obsahují draslík, který je účinný při tlumení průjmu. Jsou lehce stravitelné, což dále pomáhá zmírnit chronický průjem. Rozpustná vláknina v datlích také pomáhá zmírnit průjem tím, že dodává objem stolici a podporuje normální a zdravé fungování vylučovacího systému.

Datle zabraňují chudokrevnosti

Datle jsou nabité mnoha minerálními látkami, které jsou prospěšné při prevenci nebo léčbě mnoha různých zdravotních potíží. Vysoký obsah železa z nich činí ideální doplněk stravy pro lidi trpící chudokrevností. Anémie je způsobena především nedostatkem železa v krvi.

Datle poskytují obsah železa, které pacienti s anémií potřebují, a také pomáhají při zvyšování energie a síly, přičemž snižují pocity únavy a malátnosti. Datle jsou vhodné zejména pro těhotné ženy a děti. Obsah železa má příznivé účinky na červené krvinky a hemoglobin a podporuje proudění kyslíku krví.

Datle chrání srdce

Datle jsou docela užitečné při udržování zdravého srdce. Jsou bohatým zdrojem draslíku, který může snižovat riziko mrtvice a dalších onemocnění souvisejících se srdcem. Kromě toho jsou považovány za zdravý a chutný způsob, jak snížit hladinu LDL cholesterolu v těle, který je hlavním faktorem přispívajícím k infarktu, srdečním onemocněním a mrtvici. Konzumace datlí alespoň dvakrát týdně může zlepšit celkový zdravotní stav srdce. Datle jsou také účinné při čištění cév a prevenci vzniku krevních sraženin.

Datle posilují zdraví nervového systému

Vitamíny a minerály obsažené v datlích pomáhají posilovat zdraví nervového systému a jeho funkčnost. Draslík je jedním z minerálů obsažených v datlích, které jsou důležité pro podporu zdravého a citlivého nervového systému. Je také známo, že zvyšuje mozkovou aktivitu, což pomáhá udržet si bdělost. Datle jsou skvělou volbou pro starší lidi, protože jejich nervová soustava se v důsledku stárnutí stává pomalejší nebo pomaleji reagující.

Datle léčí střevní potíže

Datle jsou považovány za prospěšné při léčbě mnoha druhů střevních poruch. Pravidelná konzumace datlí pomáhá potlačovat růst patologických organismů, což pomáhá stimulovat růst dobrých bakterií ve střevech. Obsahují rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, stejně jako mnoho prospěšných aminokyselin, které pomáhají při stimulaci trávení potravy a usnadňují lepší vstřebávání živin trávicím traktem.

Datle posilují kosti

Pravidelná konzumace datlí může pomoci udržet vaše kosti silné. Jsou bohatým zdrojem mnoha důležitých minerálů, které z datlí činí ideální potravinu pro posílení kostí a prevenci bolestivých a vysilujících onemocnění, jako je osteoporóza. Datle obsahují důležité minerální látky, jako je selen, mangan, měď a hořčík, které jsou důležité pro zdravý vývoj a pevnost kostí. Vzhledem k tomu, že kosti mají tendenci s věkem slábnout, jsou vhodné zejména pro starší lidi.

Datle regulují krevní tlak

Protože datle mají vysoký obsah draslíku a neobsahují sodík, jsou ideální pro lidi, kteří trpí především hypertenzí. Obsah hořčíku v 5-6 datlích je téměř 80 mg. Hořčík je důležitý minerál, který zlepšuje krevní oběh.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: PharmEasy , Mishry , Healthline