Zdraví

Důvody, proč jíst ovoce a zeleninu každý den

Existuje široká škála druhů ovoce a zeleniny, které vám poskytují větší množství živin. Neobsahují žádné kalorie a jsou plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Strava bohatá na ovoce a zeleninu vás nejen udrží zdravé, ale může vám také pomoci snadno zhubnout. Snižují také riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění a cukrovky.

Jasné barvy ovoce a zeleniny jsou ukazatelem široké škály zdraví prospěšných látek, které poskytují. Výběrem různých barev ve svém jídelníčku si můžete zajistit, že budete mít k dispozici dostatečné množství všech živin, které vám prospívají.

Zde je 5 důvodů, proč jíst ovoce a zeleninu každý den:

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky

Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny souvisí se snížením rizika vzniku srdečních onemocnění. Vysoká koncentrace kyslíkových radikálů v těle souvisí s kardiovaskulárními chorobami. Antioxidanty, jako jsou vitaminy C a E a betakaroten, vás chrání před škodlivými účinky těchto volných radikálů v těle.

Ovoce a zelenina také obsahují vlákninu, která hraje důležitou roli při snižování „špatného“ cholesterolu a následně udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Konzumace zelené listové zeleniny a ovoce snižuje riziko vzniku cukrovky.

Pomáhá udržovat zdravou hmotnost

Pokud chcete zhubnout, může být závislost na ovoci a zelenině tou nejlepší volbou. Ovoce a zelenina mají nízký obsah kalorií a udržují vás déle syté, čímž snižují vaši chuť na jídlo. Díky četným výživovým benefitům vás ovoce a zelenina také udrží zdravé.

Vitamíny, minerály a antioxidanty jsou pro vaše tělo důležité, pokud chcete zhubnout. Brambory, avokádo, listová zelenina a grapefruity jsou některé z druhů ovoce a zeleniny, které vám pomohou udržet si zdravou váhu.

Posiluje imunitní systém

Vitamíny a minerály obsažené v ovoci a zelenině vás udržují zdravé a zabraňují nemocem. Většina ovoce, jako jsou pomeranče, citrony a grapefruity, obsahuje vitamin C. Ten pomáhá posilovat náš imunitní systém, protože vitamin C je zodpovědný za zvyšování počtu bílých krvinek v těle.

Špenát, kiwi a sladké brambory obsahují beta-karoten, vitamin K a vitamin E, které vás také chrání před infekcemi a nemocemi.

Snižuje riziko rakoviny

Ovoce a zelenina plné antioxidantů vás mohou chránit před rakovinou úst, horní části krku, hrtanu, plic, žaludku a střev.

Potraviny bohaté na vlákninu mohou snížit riziko rakoviny střev, protože vláknina zvyšuje frekvenci střevní hybnosti. Rajčata, guava a meloun mohou snížit riziko rakoviny prostaty. Potraviny bohaté na vitamin C vás mohou chránit před rakovinou jícnu a konzumace ovoce může snížit riziko rakoviny žaludku a plic.

Příznivé účinky na trávení

Kromě toho, že vám pomáhá zhubnout a snižuje hladinu špatného cholesterolu v těle, vláknina obsažená v zelenině také pomáhá zmírnit zácpu a reguluje pohyb střev. Vláknina také odstraňuje z těla toxiny a čistí trávicí trakt. Pokud vaše strava neobsahuje zeleninu bohatou na vlákninu, můžete mít problémy s trávením.