Zdraví

Důvody, proč zařadit kapary do svého jídla

Kapary jsou neotevřená a nezralá květní poupata rostliny Capparis spinosa. Jsou baculaté, malé a mají tmavě zelenou barvu a dodávají pikantní a jedinečnou chuť. Díky tomu jsou vhodným doplňkem těstovin, polévek, salátů a omáček. Protože mají nízký obsah kalorií (1 polévková lžíce kaparů obsahuje 2 kalorie), jsou jednou z možností pro lidi, kteří dbají na dodržování diety. Vzhledem k intenzivní chuti se několik kaparů hodí na dlouhou cestu. Níže jsou uvedeny zdravotní výhody kaparů.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Prevence volných radikálů

Kapary jsou rostlinným zdrojem s nejvyšším množstvím flavonoidů, jako je kvercetin a rutin. 100 g kaparů obsahuje 180 mg kvercetinu a 322 mg rutinu. Obě sloučeniny jsou silnými antioxidanty, které zabraňují vzniku volných radikálů. Tyto volné radikály jsou silnými karcinogeny a jsou také zodpovědné za předčasné stárnutí a další kožní onemocnění.

Rutin navíc hraje roli i při plynulém krevním oběhu, protože brání tvorbě sraženin a posiluje kapiláry. Kvercetin má protizánětlivé, analgetické a antibakteriální vlastnosti.

Podporují trávení

Kapary jsou bohaté na vlákninu. Změkčují stolici a zvyšují vstřebávání vody v těle, čímž zabraňují zácpě. Udržují na uzdě problémy spojené s tlustým střevem tím, že zkracují dobu, po kterou je vystaveno nestrávené potravě, a snižují zátěž způsobenou zácpou. Tato vlastnost spolu s přítomností rutinu a kvercetinu také pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva.

U lidí, kteří denně konzumují červené maso a špatný cholesterol, pomáhají kapary zbavit se vedlejších produktů jejich trávení, které jsou silnými karcinogeny a vyvolávají kardiovaskulární onemocnění. Vedlejší produkty také způsobují bolesti žaludku a nadýmání, kterým kapary zabraňují.

Snižují hladinu cholesterolu

100 g kaparů obsahuje 0,652 mg niacinu, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. To člověka dále chrání před kardiovaskulárními chorobami. Niacin také zvyšuje kognitivní schopnosti tím, že podporuje nervový systém.

Jak již bylo zmíněno, rutin, antioxidant, zabraňuje tvorbě tukových shluků v cévách. To následně zabraňuje ucpávání tepen a žil špatným cholesterolem a napomáhá dostatečnému krevnímu oběhu.

Podporují zdraví kostí

Kapary jsou bohaté na vitamin K. Každých 100 g kaparů obsahuje 24,6 mg vitaminu K. Jedná se o vitamin rozpustný v tucích, který je důležitý pro vývoj buněk, zejména kostí. Jeho nedostatek způsobuje závažné vedlejší účinky, jako je osteoporóza. Další příčinou osteoporózy je snížení hustoty kostí v důsledku abnormálního krvácení. Vzhledem k tomu, že vitamin K hraje důležitou roli také při srážení krve, riziko vzniku osteoporózy se dále snižuje.

Vápník obsažený v kaparách také napomáhá zdravé tvorbě kostních buněk.

Udržují vás aktivní

Železo je jedním ze základních minerálů, které naše tělo potřebuje. Zajišťuje správné zásobování všech částí buněk kyslíkem a jeho nedostatek vede k letargii a únavě. V závažných případech vede nedostatek železa k anémii. Kapary obsahují střední množství železa, které sice nesplňuje denní potřebu příjmu železa, ale rozhodně vám pomůže k jeho dostatečné dávce.

Doplňky železa obvykle u některých jedinců způsobují plynatost, zácpu nebo dehydrataci. Zvolte raději dostatečné množství kaparů tím, že je dvakrát denně přidáte do jídla.

Kromě toho se měď obsažená v kaparech spojuje s některými bílkovinami a vytváří enzymy a urychluje různé tělesné funkce, čímž vás udržuje v aktivitě.

Podporují zdraví pokožky a vlasů

Antioxidační vlastnosti zabraňují stárnutí pokožky. Díky tomu se v současné době v různých přípravcích pro péči o pleť používají kapary jako jedna ze složek. Mezi léčebné účinky patří zbavení se zarudnutí a podráždění pokožky.

Díky vitaminu B a železu jsou vlasy silnější, lesklejší a zrychluje se jejich růst. Protože rutin napomáhá dostatečnému prokrvení, jsou vlasy zásobovány správnými živinami, což zabraňuje jejich padání.

Pomáhají kontrolovat cukrovku

Výzkumy ukazují, že kapary mají schopnost udržet pod kontrolou hladinu cukru v krvi, což pomáhá léčit cukrovku. Studie potvrzující tuto teorii však stále probíhají. V případě, že užíváte prášky na cukrovku, nezapomeňte prodiskutovat množství kaparů, které denně přijímáte.

Přes všechny tyto výhody je třeba před konzumací kaparů zvážit jednu věc, a to množství sodíku, které obsahují. Vzhledem k tomu, že jsou konzervovány buď v soli, nebo ve slaném nálevu, mají vysoký obsah sodíku, což by mohlo vést k problémům, jako je nadýmání a extrémní žízeň. Lidem s hypertenzí se doporučuje, aby se konzumaci kaparů zcela vyhnuli, protože výrazně ovlivňují krevní tlak. V případě lidí s optimálním zdravotním stavem je stejně jako u jiných potravin klíčová střídmost.