Zdraví

Kolik sacharidů denně by měl diabetik sníst

Pro diabetika je kontrola denní stravy nesmírně důležitá. Existuje mnoho potravin, které mohou hladinu cukru zvýšit, a další, které ji naopak snižují. Trik spočívá v tom, abyste věděli, které jsou pro vás vhodné a které ne. A počítání sacharidů je prvním krokem, který musíte udělat při rozhodování o svém diabetickém stravovacím plánu.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Proč jsou sacharidy pro diabetiky důležité?

Diabetes je to, že vaše tělo není schopno správně zpracovávat sacharidy, což má za následek kolísání hladiny cukru v krvi. Zde buď vaše tělo produkuje méně inzulínu, nebo neprodukuje vůbec žádný, aby se glukóza vstřebala. Sacharidy přispívají k léčbě cukrovky, protože se v těle obecně štěpí za vzniku glukózy a v případě potřeby zvyšují hladinu cukru v krvi.

Kolik sacharidů by měl diabetik sníst?

Referenční příjem sacharidů pro zdravé dospělé muže a ženy je 130 g denně. U diabetiků se však tato hladina u jednotlivých osob liší. Průměrný počet sacharidů, které diabetik potřebuje, činí asi 45-65 % denního příjmu kalorií. Dosavadní výzkumy však zatím nepřišly s ideálním množstvím, takže se nejedná o stanovenou normu.

Počet sacharidů, které sníte, by měl odpovídat vaší hmotnosti, věku, životnímu stylu, úrovni aktivity, typu a množství léků/ inzulínu, které užíváte, hladině glukózy v krvi a cílové hodnotě, které chcete dosáhnout. Například budete muset jíst méně sacharidů, pokud máte poměrně neaktivní životní styl.

Pro diabetes 1. typu

Pokud si denně pícháte více injekcí, musíte měnit příjem inzulinu v závislosti na hladině sacharidů. Pokud užíváte stálou dávku léků každý den, je třeba změnit příjem sacharidů, který by měl odpovídat času a množství. Tím se nejen vyrovná hladina cukru, ale také se sníží riziko hypoglykémie.

Pro diabetiky 2. typu

Bylo zjištěno, že kontrola velikosti porcí a volba zdravých potravin má u diabetiků 2. typu lepší účinky. Toto plánování jídel je vhodnější pro starší osoby.

Jak počítat sacharidy?

Při sestavování jídelního plánu je třeba sledovat glykémii před jídlem a po něm, co a kolik toho sníte v pravidelných jídlech a jaké množství sacharidů a tuků konzumujete.

  • Poraďte se se svým lékařem a stanovte si cílové množství sacharidů, které každý den potřebujete.
  • Rozpoznejte potraviny, které obsahují sacharidy.
  • Zjistěte, jak odhadnout počet sacharidů v potravinách.
  • Sečtěte množství sacharidů ve vaší denní stravě, v případě potřeby změňte jejich množství a podle toho se stravujte.

Potraviny, které obsahují velké množství sacharidů

Mezi potraviny, které obsahují vysoké množství sacharidů, patří pečivo v jakékoli podobě, jako jsou rohlíky a bagety – obiloviny, jako je rýže a kukuřice – těstoviny – brambory a batáty – luštěniny, jako je hrách, čočka a specifické fazole, mezi které nepatří hrášek a zelené fazolky – jogurt – veškeré ovoce kromě bobulovitých plodů – sladkosti, jako je zmrzlina, dorty, koláče a sušenky – smažené potraviny – zpracované potraviny – a veškeré slazené nápoje a pivo. Ty sice nejsou pro zdravého jedince vyloženě škodlivé, ale mohou mít negativní vliv na pacienty s diabetem.

Odhad počtu sacharidů

Existují různé způsoby, jak zjistit počet sacharidů v určité potravině:

  • V případě konzervovaných nebo balených výrobků se podívejte na etiketu s nutriční hodnotou. Vypočítejte si požadovaný počet s ohledem na velikost porce v balení a počet sacharidů. Nezapomeňte, že zde uvedený počet sacharidů bude zahrnovat cukr, vlákninu a škrob.
  • V případě přírodních výrobků nebo při vaření jídla se můžete podívat do knih nebo na webové stránky, které uvádějí nutriční hodnoty.
  • Při výběru potravin s obsahem sacharidů volte ty, které jsou bohaté na živiny a vlákninu.

Vždy dbejte na to, abyste sacharidy získávali ve formě zeleniny, obilovin, ovoce a mléčných výrobků a v těch bez přidaného cukru, tuku nebo sodíku, protože přírodní zdroje nemají žádné vedlejší účinky. Dávejte si také pozor na následující:

  • Pokud potřebujete zhubnout, vyhledávejte potraviny s nízkým obsahem kalorií.
  • Pokud potřebujete snížit riziko onemocnění souvisejících se srdcem, hledejte potraviny s nízkým obsahem nasycených a transmastných tuků.
  • Pokud potřebujete snížit krevní tlak, hledejte potraviny s nízkým obsahem sodíku.

Jakmile si stanovíte stravovací plán, pravidelně si kontrolujte hladinu cukru v krvi před jídlem a po něm. V závislosti na výkyvech hladin můžete svůj jídelníček doladit a nahradit potraviny alternativou. Počítáním sacharidů spolu s omezením příjmu cukrů a tuků můžete snadno dostat cukrovku pod kontrolu.