Několik důvodů proč denně sníst alespoň jedno jablko

Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a mají nezastupitelné místo ve výživě – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu.

Jablka jsou základ každého domácího sadu, ale také jedno z nejčastěji kupovaného ovoce v obchodech, a to ať už pro konzumaci čerstvého jablíčka nebo různě upraveného podle kuchařského receptu…

Jablko je vlastně taková malá domácí lékárna, která nám může ledacos nabídnout… Pravda pravdoucí je, že jablko má samé pozitivní účinky na náš organismus, což je samozřejmě ověřeno v praxi.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

A proč vlastně jablka konzumovat?

Nejsou energeticky vydatná. Po konzumaci jablek neztloustneme, naopak nám i napomohou při hubnutí. Jedná se vlastně o dietní pokrm.

Jablka obsahují přes 80 % vody, zbytek náleží minerálům, vitamínům a dalším podobným látkám.

Podporují dobré trávení díky vláknině, které na jednu porci připadá až 5 g.

Působí protiinfekčně, detoxikačně i regeneračně. Zpomalují proces stárnutí.

Posilují imunitu.

Působí pozitivně na centrální nervový systém – posilují dobrou náladu, naopak snižují nervozitu. Napomáhají proti nespavosti.

Obsahují velké množství vitamínů – A, B1, B2, B3, B6, vitamín C a E, kyselinu listovou atd.

Blahodárně působí na krevní oběh, srdce, cévy a vůbec ovlivňují činnost všech orgánů v našem těle. Obsahují flavonidy, které snižují riziko vzniku srdečních chorob.

Při zácpě projímají, naopak při průjmu staví, takže mají dvojí účinek podle aktuálního stavu jedince. Celkově podporují správné zažívání. Snižují vznik žaludečních a střevních potíží, a to právě díky enzymům, které obsahují.

Udržují hladinu cukru v krvi stabilně vzhledem k obsažené fruktóze.

Vylučují z těla toxiny, takže předchází rakovině. Obsahují pozitivně působící antioxidanty.

Pozitivně působí na dásně i zuby a celkový stav našeho organismu.

Nejbohatší z celého jablka na všechny výše zmiňované vitamíny, minerály a látky je slupka, proto ovoce při konzumaci neloupejme. Slupka jablka obsahuje například železo, karoten, vlákninu, vitamín C, fosfor, draslík, vápník, hořčík atd.

Doporučuje se konzumace alespoň jednoho jablka denně pro naše pevné zdraví.