Zdraví

Nežádoucí účinky konzumace okurky pro naše tělo

Okurka je oblíbenou letní svačinkou díky svému ochlazujícímu účinku. Tato křupavá zelenina obsahuje více než 90 % vody, a tak vám během horkých letních dnů pomůže udržet hydrataci. Pamatujete si však na přísloví: „Všeho moc škodí?“. Platí to i pro okurky. Pokud si dáte okurky nad míru, může to mít vedlejší účinky. Mezi běžné škodlivé účinky patří alergie a nadýmání.

Okurky si mnozí vybírají pro řadu výhod, které nabízejí. Jsou nabité mnoha prospěšnými živinami a mohou být vynikajícím doplňkem vašich salátů, sendvičů nebo těstovin. Můžete si je dát i pečené nebo grilované. Patří totiž mezi několik málo potravin, které podporují hydrataci. Nejnovější výzkumy však vrhají světlo na jejich negativní účinky, včetně svědění kůže a nepříjemného říhání. Lidé s chronickým zánětem vedlejších nosních dutin by také měli minimalizovat konzumaci okurek, protože mohou tento stav zhoršovat. Přečtěte si další informace o nežádoucích účincích spojených s nadměrnou konzumací okurek.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zvyšuje močení

Okurky jsou přírodní diuretika. To znamená, že podporují tvorbu moči. Při umírněné konzumaci jsou užitečné v boji proti zadržování tekutin. Měli byste si však být vědomi i příznaků nadměrné konzumace okurek, jako je dehydratace v důsledku nadměrné ztráty vody z těla. Pokud tyto příznaky při užívání okurek pociťujete, poraďte se se svým lékařem.

Pokud jste těhotná, víte, co znamená mít ve stravě diuretika. Okurky jsou dostatečně mírné na to, abyste je mohli bezpečně konzumovat během těhotenství. Jedna nebo dvě porce denně neuškodí. Neomezená konzumace okurek však může zvýšit vaše návštěvy toalet.

Hořká chuť může být toxická

Přemýšleli jste někdy o hořké chuti okurek? Hořkou chuť okurek způsobují sloučeniny známé jako cucurbitaciny. Ve vysokém množství mohou být toxické. Ve velkém množství cucurbitaciny způsobí, že okurky jsou příliš hořké na to, aby se daly jíst. Pokud okurky chutnají příliš hořce, je lepší se jim vyhnout. Hořkost se více koncentruje v koncích okurek a ve slupce. Abyste se jí vyhnuli, odstraňte slupku a odkrojte dva centimetry od konce.

Může způsobovat nadýmání a zažívací potíže

Všimli jste si někdy, jak po konzumaci okurky říháte? Na vině jsou cucurbitaciny obsažené v okurkách. Způsobují zažívací potíže. Jak víte, zažívací potíže způsobují nadýmání a bolesti žaludku. Obsah vlákniny v okurce navíc může vést k nepříjemné plynatosti. Také pokud trpíte průjmem, nadměrný příjem této močopudné potraviny může příznaky zhoršit.

Může vyvolat alergické reakce

Pokud jste alergičtí na pyl ambrózie, můžete mít při konzumaci okurek alergické reakce. Způsobuje syndrom orální alergie a jeho příznaky jsou svědění nebo otok úst, rtů, hrdla a jazyka. Bílkoviny v některých druzích ovoce a zeleniny jsou podobné těm, které se nacházejí v pylu, a způsobují tak alergickou reakci ze zmateného imunitního systému. Takže ti, kteří jsou alergičtí na ambrózii, mohou mít podobné příznaky, když jedí potraviny, jako je okurka, meloun a banán.

Nežádoucí účinky nadměrného množství vitaminu C

Vitamin C je prvek, který posiluje imunitní systém. Navíc hraje významnou roli v prevenci a boji proti různým zdravotním potížím, včetně chřipky a kurdějí. Je také silným antioxidantem. Nicméně překračování doporučených limitů s sebou nese řadu škodlivých účinků. Vitamin C, pokud je přijímán v extrémně velkém množství, působí jako prooxidant proti své vrozené antioxidační povaze. To následně vyvolává růst a šíření volných radikálů. A když se volné radikály potulují kolem, hrozí vám vyšší riziko rakoviny, akné, předčasného stárnutí atd.

Pozor na srdce

Okurka, jak všichni víte, obsahuje více než 90 % vody. A nadměrná konzumace této vlákninou nabité zeleniny vede k vyššímu příjmu vody. Čím vyšší je příjem vody, tím vyšší bude čistý objem krve. Ten následně vyvíjí tlak na cévy a na srdce. Výsledek – vaše srdce a cévy utrpí nežádoucí poškození. Nadměrná přítomnost vody by také mohla způsobit nerovnováhu v hladině elektrolytů v krvi, což vlastně způsobuje prosáknutí v buňkách. To může vést k častým bolestem hlavy a ztíženému dýchání.

Než začnete chroupat tuto letní zeleninu, přijměte odpovídající preventivní opatření. Dobře ji omyjte pod tekoucí vodou. Okurku zbavte slupky. Odřízněte dva centimetry od konce. Pokud jste na syrové okurky alergičtí, můžete je upéct nebo ugrilovat. Důležitější je jíst ji s mírou.