Otrava jídlem a chřipka: Jak rozeznat rozdíl mezi nimi?

Norovirus, druh otravy z jídla, si dokáže s člověkem pěkně pohrát. Příznaky někdy připomínají chřipku, takže se divíte, s čím se potýkáte. To nikdy není zábavné, zejména v chřipkové sezóně. Místo hádání se naučte rozlišovat mezi norovirovou otravou jídlem a chřipkou.

Co je norovirová otrava jídlem?

Pokud jde o příčiny otravy jídlem, norovirus zaujímá první místo. Šíří se prostřednictvím kontaminovaných potravin, vody a kontaktu s lidmi. Často je příčinou propuknutí nákazy nesprávná manipulace s potravinami. Norovirus je extrémně nakažlivý. Jako typ gastroenteritidy způsobuje zánět žaludku a střev.

Projevuje se příznaky, jako je průjem, zvracení, nevolnost, bolest žaludku, horečka a bolesti celého těla, které jsou podobné příznakům pozorovaným u chřipky. Průjem není krvavý, ale může být velmi vodnatý. Příznaky jsou tak podobné, že se noroviru často říká „žaludeční chřipka„.

Co je to chřipka?

Chřipka neboli influenza je také způsobena virem. Přenáší se vzduchem a dostává se do těla nosem a ústy, čímž způsobuje infekci dýchacích cest. Chřipka je tak nakažlivá, že se části roku přezdívá „chřipková sezóna“. Mezi hlavní příznaky patří zimnice, bolesti svalů, horečka, kašel, bolest v krku, překrvení, bolest hlavy a únava.

Jak poznat rozdíl mezi nimi

1. Doba trvání

Zdravý člověk s norovirem se bude během 1 až 3 dnů cítit lépe. Pokud příznaky přetrvávají, navštivte lékaře. Možná se jedná o chřipku, která může odeznívat i 2 týdny.

2. Kašel

Pociťujete bolest při polykání? Pravděpodobně se jedná o chřipku, která postihuje hrdlo a plíce. Budete kašlat jako o život! Norovirus naproti tomu dýchací soustavu neovlivňuje. Pokud vaše potíže nezpůsobuje kašel, přičtěte vinu otravě jídlem.

3. Podrážděný žaludek

Chřipka zřídkakdy způsobuje žaludeční potíže. Průjem, bolesti břicha a zvracení nejsou pravděpodobné. Tyto příznaky ukazují na norovirus, který postihuje žaludek a střeva.

4. Zimnice

Obě nemoci mohou vyvolat horečku, ale zimnice je něco jiného a je běžná u chřipky. Norovirus může zvýšit tělesnou teplotu, ale nezpůsobí zimnici.

5. Nedávná jídla

Noroviry se často nakazíte v restauracích nebo když někdo jiný připravuje jídlo. Vzpomeňte si na několik posledních jídel. Jedli jste v poslední době venku? Vařil někdo jiný? Pokud ano, je velká pravděpodobnost, že se jedná o otravu jídlem.

Léčba

Norovirus i chřipka mohou samy odeznít. Proto si odpočiňte a uklidněte se. Pijte hodně vody, abyste předešli dehydrataci, zejména pokud máte otravu jídlem. Pokud máte chřipku, můžete užívat volně prodejné léky proti bolesti.

Vyhýbejte se kontaktu s jinými lidmi. Viry jsou vysoce nakažlivé, proto je nešiřte na další lidi. Pokud se nakazí členové rodiny a spolubydlící, virus se u vás bude držet ještě déle.

Prevence

Chcete-li oběma nemocem předcházet, vždy si před jídlem a po něm myjte ruce. Dělejte to i po jízdě veřejnou dopravou nebo po vyřizování pochůzek. Ještě důležitější to je, pokud pracujete ve škole, v kanceláři nebo v obchodě. Neustálý kontakt s jinými lidmi usnadňuje šíření choroboplodných zárodků, proto buďte připraveni.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Cleveland Clinic , Verywell Health