Palmový olej je karcinogenní a v potravě ho přijímáme všichni

Palmový olej patří celosvětově mezi nejpoužívanější rostlinné oleje a přitom je karcinogenní a škodí našemu zdraví.

Přišlo se na to nedávno a je z toho velký poprask, protože palmový olej obsahuje celá řada potravin a pochutin, které konzumuje snad každý z nás minimálně několikrát týdně.
Některé potraviny se dokonce na své etiketě chlubí tím, že neobsahují žádná barviva a konzervanty. Tváří se tedy, že jsou  zdravé, ale opak je pravdou. Příkladem za všechny je známá Nutella, kterou téměř každý rodič kupuje svým dětem s pocitem, že se jedná o zdravou pochoutku. Tak je nám prezentována.

Nejen Nutella, ale i další potraviny obsahují vysoké množství palmového oleje a ten by mohl podle nové studie způsobit rakovinné bujení.

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin obsahuje palmový olej tři nebezpečné substance derivované z glycodilu, který se nachází v rostlinných olejích. Jsou to glycidylové nasycené mastné kyseliny (GE), 3-monochloropropanediol (3-MCPD) a 2-monochloropropanediol (2-MCPD).

Dle nové studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA jsou tyto látky ve valné většině rostlinných olejů, ale palmový olej jich obsahuje nejvíce. Proto je nebezpečný našemu zdraví.
Výzkumy prokázaly při testování na potkanech a myších, že konzumací těchto látek se rapidně zvýšil u testovaných zvířat výskyt nádorů.

 

Které potraviny a pochutiny obsahují palmový olej?

Najdeme ho nejen v levných čokoládách, cukrovinkách, ale i ve zmiňované drahé Nutelle. Orion také používá do svých čokolád tento levný olej – najdeme ho v čokoládě karamelové, čokoládě na vaření, ve Studentské pečeti, v čokoládových lentilkách M&M’s, lentilkách, čokoládových tyčinkách Kofila, Snickers, Lion, Milky Way, Mars, Banány v čokoládě Orion, Ledové kaštany Orion.
Obsahují ho Tatranky snad všech značek, Disco sušenky, Zlaté club máslové sušenky, Zlaté polomáčené hořké i mléčné, Esíčka, Delissa, Siesta a také i Fidorky.

Palmovým olejem se „nastavují“ i známé margaríny jako je Rama, Perla, Flora, ale je přidáván i do tuku na pečení Hera. Najdeme ho ale i v Jihočeském másle.

Vlastně se dá říci, že najít nějaké sušenky či čokoládu, která by palmový olej neobsahovala, je přímo detektivní práce.

 

Kde se najednou vzal palmový olej a proč se přidává do potravin?

Odpověď je jednoduchá – je levný. Přidává se do potravin například jako náhrada za máslo, které se stalo v dnešní době hodně drahou surovinou. Nebo se jím přímo i máslo „nastavuje“, aby se dosáhlo většího zisku. Výrobci se ale hájí tím, že palmový olej je nepostradatelný pro konzistenci jejich produktů / tuhost a pevnost/. Už naše babičky ale uměly doma vyrobit tuhé máslo stloukáním smetany a o žádném palmovém oleji neměly ani potuchy v tehdejší době. A dnes nám budou výrobci tvrdit, že to prostě bez něj najednou nejde.

Palmový olej se používá v potravinářském průmyslu již delší čas, ale nás začal strašit teprve nedávno, protože do prosince 2014 výrobci na svých obalech uváděli v složení pouze údaj : rostlinný tuk.

Avšak po tomto datu jim legislativa přikázala uvádět přesně o jaký druh oleje se jedná a tak začala aféra kolem palmového oleje, která neutichá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *