Zdraví

Potraviny, které potřebujete k léčbě osteoartrózy kolene

Osteoartróza kolenního kloubu může být nepříjemná, ale nemusíte žít v bolestech. Začněte změnou svého jídelníčku! Pomocí správných potravin můžete bojovat proti zánětu a příznakům.

Osteoartróza je chronické onemocnění kloubů, při kterém dochází k postupné ztrátě a obnově kloubní chrupavky. Proces je doprovázen reaktivními změnami v oblasti přilehlých kostních tkání, dochází také ke změnám v úponech a vazech v okolí postiženého kloubu. Toto degenerativní onemocnění kloubů je nejčastější formou artritidy, takže vězte, že nejste sami. Riziko se zvyšuje s věkem, obezitou a nadměrným používáním kloubů.

Ženy mají vyšší pravděpodobnost, že jí onemocní, než muži. Pokud máte příbuzné s osteoartrózou, je vaše šance také vyšší. Mezi příznaky patří bolest, bolestivost, ztuhlost a otok. Může dojít ke snížení rozsahu pohybu, což ztěžuje provádění každodenních úkonů. Časem může vést až k invaliditě. Naštěstí nikdy není pozdě na zlepšení zdraví kloubů. Jezte více těchto pěti potravin, které léčí zánět v kolenou.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Potraviny, které mohou zmírnit osteoartrózu kolenního kloubu

Lososy obsahují protizánětlivé tuky

Losos je bohatým zdrojem protizánětlivých omega-3 tuků. Tyto „dobré“ mastné kyseliny sníží bolest a citlivost kloubů, což z nich činí chytrou volbu při artritidě. Přesto jich většina lidí nemá dostatek. Jíme více omega-6 než omega-3.

Konzumace lososa také zvýší příjem vitaminu D, živiny, která se v mnoha potravinách nevyskytuje. Jeho nedostatek však skutečně souvisí se zhoršováním osteoartrózy kolenních kloubů. To je docela dobrý důvod, proč si uvařit filet z lososa. Pokud nemáte rádi lososa, vyzkoušejte jiné tučné ryby, jako je tuňák, halibut, pstruh a makrela.

Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitaminu C

Pomeranče jsou skvělé pro váš imunitní systém, ale mohou také pomoci vašim kostem. To vše díky vitaminu C. Podle výzkumu a terapie artritidy může tento antioxidant zabránit zmenšování kostí a poškození kostní dřeně, což jsou dva faktory osteoartrózy kolenního kloubu. Obecná konzumace ovoce udělá své. Nejlepším zdrojem jsou pomeranče, které nabízejí 70 miligramů v jednom plodu. Vysoký obsah vitaminu C mají také jahody, kiwi a sladká červená paprika.

Mandle jsou bohaté na antioxidanty

Vitamin E je dalším antioxidantem, který může zmírnit osteoartrózu kolen. Oxidační stres totiž může být příčinou tohoto onemocnění. Jeho chutným zdrojem jsou mandle. Stejně jako většina ořechů jsou mandle plné také bílkovin, takže se skvěle hodí k tomu, abyste zůstali sytí. To vám může pomoci zhubnout, což je další rizikový faktor osteoartrózy.

Listová zelenina obsahuje protizánětlivý vitamin K

Chcete-li zpomalit zánět, jezte více listové zeleniny. Jsou plné protizánětlivého vitaminu K! Tuto živinu potřebují také bílkoviny v kostech a chrupavkách. Listové zeleniny je mnoho, od kapusty až po špenát. Můžete si je přihodit do salátů, polévek nebo koktejlů. Přidejte je do omelet nebo zapékaných pokrmů. Pro protizánětlivé jídlo kombinujte listovou zeleninu s tučnými rybami.

Růžičková kapusta je bohatá na sulforafan

Tohle vás možná překvapí. Růžičková kapusta obsahuje sulforafan, protizánětlivou sloučeninu. Studie u artritidy a revmatismu také zjistila, že chrání chrupavky před poškozením. Sulforafan se nachází také v brokolici, zelí a květáku.

Nezapomínejte na cvičení! Zůstávejte aktivní, snížíte tím zánět a bolest kolen. Chcete-li to dělat bezpečně, spolupracujte s osobním trenérem nebo fyzioterapeutem. Ten vám doporučí cviky k posílení potřebného svalstva – bez nadměrné zátěže postiženého kloubu. Dále může být pacientovi doporučena magnetoterapie, elektroterapie, hydroterapie, akupunktura či léčba ultrazvukem.