Zdraví

Proč zařadit do jídelníčku fíky a jejich zdravotní výhody

Fíky sice patří do skupiny exotického ovoce, ale za poslední roky na našem trhu zdomácněly stejně jako datle, kiwi nebo pomela, a to ve své čerstvé i sušené podobě. Šťavnaté a sladké fíky jsou zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Doma zabalené v prosciuttu, na pizze, zapečené do koláčů, přidané do salátů nebo podávané k masu – fíky dokážou vylepšit chuť každého jídla. A pokud jste někdy prošli v obchodě kolem, aniž byste si pár těchto šťavnatých plodů přihodili do košíku, uvádíme několik zdravotních výhod, které vás přesvědčí o jejich nákupu.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Bojují proti cukrovce a jejím komplikacím

Několik předběžných studií zjistilo, že extrakt z listů fíkovníku snižuje hladinu glukózy v krvi u potkanů. Samostatná studie na zvířatech zjistila, že extrakt z fíkovníku může přispět k léčbě cukrovky tím, že normalizuje hladinu mastných kyselin a vitaminu E v krvi, které normalizují kontrolu glykémie. Kromě toho normalizuje antioxidační aktivitu v boji proti oxidačnímu stresu a zánětům způsobeným cukrovkou, které mohou vést k vysoké hladině cholesterolu a srdečním poruchám.

Bojují proti kožním poruchám a zabraňují stárnutí kůže

Do misky přidejte 2 rozmačkané (čerstvé) fíky, 1 polévkovou lžíci jogurtu a 1 čajovou lžičku medu a tuto směs naneste na obličej pro hydrataci a rozzáření. Vyhněte se však tomuto postupu, pokud jste alergičtí na latex.

V tradiční medicíně se fíky používaly k léčbě akné, ekzémů, vitiliga a lupénky. A přestože neexistují žádné přesvědčivé vědecké studie, které by jejich použití pro tyto konkrétní účely potvrdily, neoficiální důkazy a předběžný výzkum ukazují slibné výsledky. Jedna srovnávací studie zjistila, že latex z fíkovníku dokáže odstranit bradavice s nepatrně menší účinností než kryoterapie, ovšem bez vedlejších účinků.

Bylo také zjištěno, že listy fíkovníku jsou schopny bojovat proti poškození volnými radikály, v důsledku čehož některé studie spojují složení fíkových listů s lepšími formami fotodynamické terapie k léčbě některých typů rakoviny kůže.

Pokud vás trápí vrásky, četné studie zjistily, že extrakt z fíkových listů by je mohl redukovat. U lidí, kteří používali krémy s výtažkem z fíků (listů nebo plodů), bylo zjištěno, že se jim zmenšila délka a hloubka vrásek. To lze přičíst antioxidačním a antikolagenázovým (enzymy, které brání funkci kolagenu) vlastnostem fíku. Tyto krémy mohou také snižovat hyperpigmentaci, akné a pihy. A pokud si nejste jisti, zda najdete výrobky s fíky, prostě je místo toho jezte. Vzhledem k tomu, že jsou plné vitamínů a minerálů, určitě se na vaší pleti projeví nějaké výhody.

Předchází srdečním chorobám

Máme-li na paměti skutečnost, že fíky zabraňují diabetickým komplikacím, jako je vysoká hladina cholesterolu, není překvapením, že studie spojují jejich konzumaci se sníženým výskytem srdečních onemocnění. Pektin, druh rozpustné vlákniny obsažené ve fících, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž zabraňuje výskytu vysokého krevního tlaku a infarktu. Kromě toho obsah draslíku a omega 3 mastných kyselin ve fících zabraňuje koronárním infarktům.

Předchází rakovině tlustého střeva a udržuje zdraví střev

Fíky jsou plné pektinu, což je druh rozpustné vlákniny, která napomáhá zdravému pohybu střev a zmírňuje zácpu. Četná semena ve fících obsahují vysoké množství mucinu (druh bílkoviny), který může shromažďovat a pravidelně vylučovat odpadní látky v tlustém střevě. Díky těmto dvěma faktorům se předpokládá, že konzumace fíků zabraňuje výskytu rakoviny tlustého střeva.

Pro vysoký obsah vlákniny a organických kyselin působí blahodárně na funkci trávicího ústrojí – čistí střeva, mají projímavé účinky a pomáhají při žlučníkových a jaterních problémech.

Může zabránit Alzheimerově chorobě

Jedna studie zjistila, že pravidelná konzumace fíků spolu s granátovými jablky a datlemi zabraňuje výskytu a progresi Alzheimerovy choroby. Důvodem by mohla být skutečnost, že antioxidanty obsažené ve fících potlačují produkci cytokinů (látek produkovaných imunitním systémem), které zvyšují zánět.

Pomáhají v boji proti chudokrevnosti způsobené nedostatkem železa

Tradiční medicína zahrnuje použití fíků v boji proti anémii z nedostatku železa. Sušené fíky například obsahují železo, které je klíčovou složkou hemoglobinu. Bylo zjištěno, že jejich konzumace zlepšuje hladinu hemoglobinu v krvi.

Mohou zabránit makulární degeneraci

Ovoce hraje důležitou roli v prevenci ztráty zraku související s věkem. Studie zjistily, že konzumace ovoce, zejména ovoce s vysokým obsahem vitaminů A, C a E, zabraňuje vzniku věkem podmíněné makulární degenerace. Odborníci doporučují tři porce ovoce denně. Přihoďte si proto pár fíků do ranního smoothie nebo si je dejte večer na zdravou svačinu.

Jsou dobrou dietní potravinou

Pokud držíte dietu, fíky jsou vaším nejlepším přítelem. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která vás zasytí a podpoří, abyste dlouho neměli hlad. Studie totiž zjistily, že ženy, které zvýšily příjem vlákniny, výrazně snížily svůj energetický příjem.

I když se to možná na první pohled nezdá, fíky jsou při spalování tukových zásob skutečně nesmírně účinné. Po jejich konzumaci dochází ke snížení pocitu hladu a vy už tak nebudete mít chuť na kalorické bomby v podobě čokolád či sušenek.