Zdraví

Skryté důvody, proč jsou sladké brambory vhodné pro diabetiky

Pokud milujete jídlo a zároveň jste diabetik, je pro vás život dost náročný. Ze dne na den zjistíte, že máte zakázáno jíst cukry, rafinované sacharidy a tučná jídla. To znamená žádné sladkosti ani čokolády, žádné sendviče či smažený sýr a žádné hranolky. Zde nastupují sladké brambory neboli batáty.

Sladké brambory jsou chutné a především velmi zdravé, protože obsahují velké množství vlákniny, antioxidantů a minerálů. Mohou mít různé tvary, velikosti a barvy. A člověk by si myslel, že tato škrobnatá zelenina sladké chuti není moc vhodná na talíř diabetika.

Odborníci na výživu se naopak domnívají, že byste měli zvážit zařazení této kořenové zeleniny do svého každodenního jídelníčku po celý rok. Jako součást zdravé stravy jsou neodmyslitelnou součástí mnoha světových kuchyní. Tady je vysvětlení, proč jsou batáty prospěšné.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zlepšují trávení

Sladké brambory mají vysoký obsah vlákniny, což je nezbytná živina, zejména pokud vám stále stoupá hladina cukru v krvi. Vláknina je druh sacharidů stejně jako škroby a cukry. Na rozdíl od rafinovaných sacharidů, které se nejrychleji rozkládají a přeměňují na cukry, tráví vaše tělo vlákninu zcela jinak.

Poměrně slušná část vlákniny, která je nerozpustná, prochází přímo vaším trávicím traktem a zůstává po celou dobu neporušená. Protože ji lidské tělo nerozkládá, nepřeměňuje se ani na kalorie. Navíc pomáhá zvětšovat objem vylučované stolice z vašeho těla, čímž zabraňuje zácpě.

Rozpustné kousky vlákniny obsažené ve sladkých bramborách mají tendenci zpomalovat celkový metabolický proces. Díky tomu se sacharidy, které jste snědli, nemohou tak rychle přeměnit na cukry, což zase udržuje na uzdě prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.

Regulují výkyvy hladiny cukru v krvi

Sacharidy mají obvykle vysoký glykemický index, což znamená, že se rychle přeměňují na cukry, což způsobuje odpovídající nárůst hladiny cukru v krvi. Nebezpečné na tom je, že hladina cukru v krvi se může zhroutit stejně rychle, jako stoupla, a to může vést k pocitu únavy, nízké úrovně energie a velké náladovosti.

Sladké brambory jsou naproti tomu jiným typem sacharidů, které se na stupnici glykemického indexu řadí mnohem níže. Také díky vysokému obsahu vlákniny zpomalují celkový proces trávení, a tím zpomalují rozklad a uvolňování cukrů z ostatních potravin, které konzumujete.

Daleko lépe tak zabraňují prudkému nárůstu cukru, a proto jsou automaticky dobré i pro prevenci případných kolapsů. Z tohoto důvodu může konzumace sladkých brambor v mírném množství pomoci udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou a může vám pomoci zvládnout cukrovku.

Snižují riziko srdečních onemocnění

Je již všeobecně známo, že lidé s cukrovkou jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění srdečními chorobami. Sladké brambory mají vysoký obsah draslíku, který neutralizuje nepříznivé dopady sodíku tím, že udržuje rovnováhu elektrolytů v těle.

Pomáhají také regulovat krevní tlak. Kromě toho jsou sladké brambory také dobrým zdrojem vitaminu B6, který hraje důležitou roli při odvracení srdeční mrtvice a infarktu a degenerativních onemocnění.

Mohou být prevencí rakoviny

Lidé s cukrovkou se také potýkají s vyšším rizikem vzniku rakoviny. Potvrzuje se, že beta-karoten, druh pigmentu rozpustného v tucích, který se může přeměnit na vitamin A, může poskytovat ochranu před rakovinou prostaty.

Bylo vypozorováno, že doplňky stravy s beta-karotenem snižují riziko rakoviny prostaty, což však bylo zaznamenáno pouze u mužů, jejichž tělo vykazovalo nízkou hladinu beta-karotenu.

Beta-karoten působí jako antioxidant, což znamená, že zabraňuje chemickému procesu oxidace, který je zodpovědný za spuštění vzniku rakoviny. Beta-karoten se obvykle nachází v hojném množství v ovoci a zelenině, přičemž sladké brambory jsou z hlediska obsahu tohoto důležitého karotenoidu na prvním místě.

Proto lze tvrdit, že sladké brambory mohou skutečně hrát důležitou roli při snižování rizika vzniku rakoviny u pacientů s cukrovkou. Tuto skutečnost je však třeba podložit konkrétními důkazy a vědecky doložit.

Bojují proti zánětům

Pamatujete si, jak jsme se zmiňovali o tom, že lidé s cukrovkou jsou vystaveni vyššímu riziku srdečních onemocnění? Na vině je zánět. Konzumace příliš velkého množství nezdravých tuků je ideální situací pro zvýšení inzulínové rezistence vyvoláním chronického zánětu.

Sladké brambory jsou však vynikajícím zdrojem cholinu, mikronutrientu patřícího do známé skupiny vitaminů skupiny B. Cholin je obecně v hojné míře dostupný ve vejcích a mase, ale poměrně vzácně najdeme dobré rostlinné zdroje, z nichž jedním jsou právě sladké brambory. Nejenže cholin pomáhá při snižování chronických zánětů, ale také pomáhá zlepšovat pohyb svalů, zlepšuje spánek a posiluje učení a paměť.

Takže pro vás diabetiky, kteří si myslíte, že všechno v životě je kvůli vaší nemoci jen deprimující, zkuste se zamyslet znovu. Sladké brambory jsou tu od toho, aby vás zachránily před nevýraznou chutí diabetické stravy.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Everyday Health , Sugar Fit