Top 5 nebezpečných bakterií, které jsou v našem těle

Nebezpečné bakterie v našem těle jsou malé, všudypřítomné a některé z nich nás mohou zabít do jednoho dne.

Řeč je o bakteriích a věřte tomu nebo ne, v našem těle se nachází spousta těchto drobných „zvířátek“. Existují bakterie dobré, ty které jsou našemu tělu prospěšné a pomáhají nám například s trávením a nebo fungují jako tzv. probiotika, která nás chrání před zlými bakteriemi a viry. I tyto dobré bakterie nám však mohou ublížit, zejména tehdy, když se oslabí náš imunitní systém.

No a pak jsou tu bakterie špatné, které se běžně v lidském organismu nevyskytují. V tomto článku jsme pro vás vybrali top 5 bakterií, které žijí běžně v našem organismu a mohou v něm způsobit závažná onemocnění.

 

1. Staphylococcus aureus

Tato bakterie osidluje kůže a sliznice zhruba 1/3 všech lidí na světě a nevyvolává u nich žádné onemocnění. Také je hojně rozšířena v dýchacích cestách hospodářských zvířat. U lidí může vyvolat závažné hnisavé infekce kůže, ale také průjmy a zvracení. Známý je syndrom toxického šoku při kterém dochází k poškození vnitřních orgánů. Tento stafylokok může být rezistentní na asi nejpopulárnější antibiotikum, penicilin. Známý je též tzv. Zlatý stafylokok, který vykazuje odolnost vůči široké škále dalších antibiotik. Zdrojem stafylokoka jsou zdraví nosiči či nemocní pacienti a k přenosu může dojít vzdušnou cestou, přímo i nepřímo skrze poraněnou kůži a sliznici.

 

2. Escherichia coli

E. coli patří do skupiny bakterií, které souhrnně označujeme jako Enterobakterie. Ty jsou dobře adaptované na trávicí trakt teplokrevných živočichů, včetně člověka. E. coli není výjimkou a můžeme jí najít převážně jako běžnou mikroflóru tlustého střeva. Hlavním faktorem virulence u Enterobakterií je LPS, neboli lipopolysacharid. Ten je složen ze tří složek, lipidové a dvou cukerných. Právě lipidová složka funguje jako vlastní toxin a způsobuje u lidí různá onemocnění. U člověka tak může dojít ke vzniku střevní infekce, ale hlavní problém nastává tehdy, pokud se E. coli dostane jinam, než do střeva. Pak může dojít k infekci moče a krve.

 

3. Campylobacter jejuni

Jedná se vůbec o nejčastější příčinu střevních infekcí u člověka v ČR. Zdrojem této bakterie jsou převážně zvířata a tak se člověk nakazí většinou skrze kontaminovanou potravu. Nachází se však i v trávicím traktu člověka a díky své vysoké odolnosti překonává řadu překážek. V našem organismu může způsobit průjmy, zvracení, horečku a slabost. Častá je také příměs krve ve stolici.

 

4. Lactobacillus

Tento rod bakterií rozhodně patří mezi dobré bakterie a pro nás nejsou moc nebezpečné. Vyskytují se v dutině ústní a trávicím traktu. Zajímavá je jejich přítomnost ve vagíně, kde přeměňují glykogen na laktát a díky tomu vzniká kyselé prostředí v tomto ženském pohlavním orgánu. Ve střevě pak chrání sliznici před zlými bakteriemi jako je např. Clostridium. Ale i tyto hodné bakterie mohou u člověka vyvolat endokarditidy či novorozenecké meningitidy.

 

5. Bacillus cereus

Je součástí střeva člověka i zvířat. Zajímavá je jeho schopnost tvořit spory, což si můžeme představit jako vysoce odolnou neaktivní formu bakterie, které přežívá v nepříznivých podmínkách a čeká, až se podmínky zlepší, bude moc vyklíčit a stát se opět aktivní. Tyto spory pak přežívají v půdě, ve vodě, v rostlinách a člověk se může nakazit právě těmito sporami skrze kontaminovanou potravu. Bacillus cereus může u člověka způsobit vodnaté průjmy, zvracení, ale i sepse, meningitidy či infekce oka.

 

Kvalitní a ověřené biopotravinydoplňky stravy, proteiny a vitamíny najdete na  CountryLife.cz  *  Pilulka.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *