Zdraví

Výhody třešní pro hubnutí, hojení dny, stresu a proti zánětu

Třešně jsou oblíbené díky své sladkosti a šťavnatosti, ale stále více výzkumů naznačuje, že jsou mimořádně prospěšné i pro vaše zdraví. Jaké jsou tedy výhody třešní a čím jsou tak prospěšné?

Živiny a bioaktivní složky obsažené v třešních podporují jejich preventivní účinky na zdraví. Přehled zdravotních přínosů třešní publikovaný v roce 2018 v časopise Nutrients shrnul výsledky 29 publikovaných studií na lidech, které zkoumaly pozitivní účinky konzumace třešní. Výzkumníci zjistili, že konzumace třešní a výrobků z nich snižuje oxidační stres, zánět, bolestivost svalů vyvolanou cvičením a ztrátu síly, hladinu LDL cholesterolu, krevní tlak, příznaky artritidy a ztrátu spánku.

Výhody třešní pocházejí z vysokého obsahu antioxidantů, které bojují proti poškození volnými radikály a chrání naše buňky. Nejnovější výzkumy také ukazují, že třešně pomáhají odstraňovat přebytečný tělesný tuk a zvyšují hladinu melatoninu. Ten podporuje zdravý spánkový cyklus.

Až se příště budete potulovat uličkami v obchodě s potravinami, vezměte si čerstvé, mražené nebo sušené třešně a využijte jejich četných zdravotních výhod. Skvěle chutnají a mají také velký výživový potenciál.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Co jsou třešně?

Třešeň je ovoce z rodu Prunus. Existují dva známé druhy třešní. Jedná se o druhy odvozené od Prunus avium (sladká nebo divoká třešeň) a druhy odvozené od Prunus cerasus (višeň).

Tyto jedlé třešně se vyznačují květními úbory a hladkými plody. Pocházejí z mírných oblastí severní polokoule, dva druhy se vyskytují v Americe, tři v Evropě a zbývající v Asii.

Zavlažování, postřiky, pracovní síla a jejich náchylnost k poškození deštěm a krupobitím způsobují, že jsou třešně poměrně drahé, ale poptávka po nich je stále vysoká. Největší sezóna třešní je v letních měsících. V mnoha částech patří k prvním dozrávajícím stromovým plodům, zatímco v Austrálii a na Novém Zélandu jsou třešně spojovány s Vánocemi, protože jejich vrchol nastává koncem prosince.

Hlavní výhody třešní

Podporují hubnutí

Třešně mají nejen nízký obsah kalorií, ale podle výzkumu pomáhají také snižovat koncentraci tuků v krvi.

Ve studii publikované v časopise Journal of Medical Food v roce 2009 se ukázalo, že krysy, které dostávaly po dobu 90 dnů prášek z celých třešní, přimíchaný do stravy s vysokým obsahem tuku, nepřibraly na váze a nevytvořilo se jim tolik tělesného tuku jako krysám, které třešně nedostávaly. Příjem třešní byl spojen se snížením koncentrace tuků v krvi, procenta tukové hmoty a hmotnosti břišního tuku.

Krev potkanů vykazovala mnohem nižší hladinu zánětu, který je spojován s nemocemi, jako jsou srdeční choroby a cukrovka. Konzumací třešňové šťávy nebo doplňku stravy s třešněmi snižujete zánět a lipidy v krvi, které vedou k srdečním potížím a přibývání na váze.

Posilují zdraví srdce

Je známo, že antioxidanty obsažené v třešních zlepšují zdraví kardiovaskulárního systému. Výzkum provedený na Michiganské univerzitě naznačuje, že třešně poskytují kardiovaskulární výhody a mohou snížit riziko mrtvice. Studie ukázala, že třešně aktivují izoformy receptorů aktivujících peroxizomové proliferátory (PPAR) v mnoha tělesných tkáních.

PPAR regulují geny, které se podílejí na metabolismu tuků a glukózy, a pokud jsou modifikovány, mohou přispět ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Existují předepsané léky, které dělají totéž, ale mají závažné vedlejší účinky, jako je srdeční infarkt a mrtvice.

Výzkum také naznačuje, že antokyany a vláknina v třešních přispívají ke zdraví srdce tím, že snižují metabolické rizikové faktory, zlepšují hladinu LDL cholesterolu a příznivě ovlivňují metabolismus glukózy.

Vysoký zdroj antioxidantů

Antokyany a kyanidin jsou dvě složky třešní, které poskytují silné antioxidanty. Díky jejich přítomnosti jsou třešně vysoce antioxidační potravinou. Studie publikovaná v časopise Journal of Natural Products zjistila, že antokyany a kyanidin izolované z třešní vykazují lepší protizánětlivou aktivitu než aspirin.

Bylo prokázáno, že antokyany z višní mají nejen silnou antioxidační a protizánětlivou aktivitu, ale také inhibují vývoj nádorů u myší a růst lidských buněčných linií rakoviny tlustého střeva. Tělo využívá antioxidanty k tomu, aby se zabránilo poškození způsobenému kyslíkem, který dnes hraje hlavní roli při onemocněních a je spojován se zdravotními stavy, jako je rakovina, srdeční choroby a demence.

Další z výhod třešní je, že bojují proti volným radikálům, které poškozují oči. Volné radikály a oxidační stres způsobují makulární degeneraci a glaukom. Makulární degenerace je věkem podmíněná ztráta zraku a rozmazané vidění související s poškozením makuly neboli středu oka. To může nakonec ovlivnit schopnost číst a vykonávat mnoho každodenních úkolů.

Glaukom je způsoben nahromaděním tekutiny v oku, která působí tlak na zrakový nerv, sítnici a čočku. Pokud se tento tlak neléčí, může oko trvale poškodit. Třešně slouží jako přírodní léčba makulární degenerace a přírodní léčba glaukomu, protože obsahují silné antioxidanty, které pomáhají předcházet poškození oka.

Protože jsou třešně bohaté na vitamin C, mohou zlepšit zdraví vaší pokožky. Mezi přínosy třešní pro pleť patří jejich schopnost zmírňovat zánětlivé stavy, které postihují vaši pleť, zlepšovat její pružnost a snižovat známky stárnutí.

Léčba dny

Dna je bolestivé artritické onemocnění postihující především palec u nohy. V důsledku nadbytku kyseliny močové je palec na noze ztuhlý, zanícený a bolestivý. To vede k tvorbě krystalů v kloubech. Tyto vysoké hladiny kyseliny močové se nazývají hyperurikémie a bolest pochází z přirozené protizánětlivé reakce těla na krystaly. Vysoká hladina kyseliny močové může vést k závažnějším zdravotním problémům, jako je cukrovka, onemocnění ledvin a srdce.

Studie publikovaná v časopise Arthritis & Rheumatism hodnotila 633 jedinců s dnou, kteří byli po dobu dvou dnů léčeni třešňovým extraktem. Tato léčba třešněmi byla spojena s o 35 % nižším rizikem záchvatů dny. Pokud bylo užívání třešní kombinováno s užíváním alopurinolu, předepsaného léku na dnu a ledvinové kameny, bylo riziko záchvatů dny nižší o 75 procent. Možná tedy budete chtít přidat třešně do svého jídelníčku při dně, abyste si okamžitě ulevili.

Snížení zánětu

Třešně jsou jednou z nejlepších protizánětlivých potravin. Studie publikovaná v časopise Journal of International Society of Sports Nutrition hodnotila schopnost třešní snižovat poškození svalů a bolest během náročného cvičení. Ve studii 54 zdravých běžců uběhlo v průměru 25 kilometrů během 24 hodin. Účastníci vypili 355 mililitrové lahve třešňového džusu nebo placebo třešňového nápoje dvakrát denně po dobu sedmi dnů před závodem a v den závodu.

Ačkoli obě skupiny hlásily po závodě zvýšenou bolest, skupina s třešňovým džusem hlásila výrazně menší nárůst bolesti ve srovnání se skupinou s placebem. Předpokládá se, že je to způsobeno protizánětlivými vlastnostmi třešní. Svalová bolest po běhu byla minimalizována, protože třešně dokázaly snížit zánět.

Další studie publikovaná v časopise Journal of Nutrition hodnotila 10 zdravých žen ve věku 22-40 let. Ženy po nočním půstu zkonzumovaly dvě porce třešní. Vzorky krve a moči, které byly odebrány před a po dávce třešní, ukazují, že třešně snížily zánět, inhibovaly zánětlivé cesty a snížily hladinu močoviny v plazmě. Plazmatický urát je sůl odvozená od kyseliny močové.

Vysoký obsah draslíku

Miska třešní splňuje přibližně 9 % doporučené denní hodnoty draslíku. Zatímco mlsáte tuto lahodnou potravinu bohatou na draslík, dodáváte tělu minerál potřebný pro funkci několika orgánů. Draslík je životně důležitý pro srdce, ledviny, mozek a svalové tkáně.

Draslík snižuje riziko mrtvice, zmírňuje hypertenzi a vysoký krevní tlak, snižuje svalové křeče a zlepšuje svalovou sílu.

Třešně jsou navíc prospěšné během těhotenství, protože dodávají draslík, který je potřebný k udržení rovnováhy tekutin a chemických látek při zvětšování objemu krve.

Léčba osteoartrózy

Nejčastějším typem artritidy, který postihuje spousty dospělých lidí, je osteoartritida neboli degenerativní onemocnění kloubů. Dochází k ní, když se opotřebovává chrupavka mezi kostmi a kloubem. Kosti se tak o sebe třou, místo aby je chránila a tlumila chrupavka.

Studie provedená ve Výzkumném centru pro osteoartrózu hodnotila 58 nediabetických pacientů s osteoartrózou, kteří po dobu šesti týdnů denně vypili dvě litrové láhve třešňové šťávy. Výsledkem studie bylo, že skóre Western Ontario McMaster Osteoarthritis Index (známé jako WOMAC) se po léčbě třešňovou šťávou výrazně snížilo. Skóre vysoké citlivosti se po léčbě třešněmi rovněž snížilo. To naznačuje, že třešňová šťáva poskytla pacientům s osteoartrózou úlevu od příznaků.

Studie z roku 2015 publikovaná v časopise Cell Stress & Chaperones zjistila, že když 20 pacientů s osteoartrózou dostávalo lokálně extrakt ze semen třešní, které jsou hlavním ochranným faktorem proti oxidačnímu stresu, pociťovalo výrazně menší bolesti kloubů.

Pomáhají zlepšit spánkový cyklus

Třešňová šťáva obsahuje vysoké množství fytochemikálií, včetně melatoninu, molekuly, která je důležitá pro regulaci cyklu spánku a bdění. Ve studii publikované v časopise European Journal of Nutrition konzumovalo 20 dobrovolníků po dobu sedmi dnů buď placebo, nebo koncentrovanou třešňovou šťávu. V důsledku této léčby se ve skupině s třešňovou šťávou výrazně zvýšil celkový obsah melatoninu.

Melatonin je hormon vytvářený epifýzou, malou žlázou v mozku. Pomáhá řídit cykly spánku a bdění. Léčba třešňovým koláčem vedla také k významnému prodloužení doby strávené v posteli, celkové doby spánku a účinnosti spánku. Tyto údaje naznačují, že třešňová šťáva nebo doplňky stravy mohou prospět spánkovému režimu a pomoci lidem s narušeným spánkem nebo těm, kteří nemohou usnout.

Použití v tradiční medicíně

Třešně jsou známé svými hřejivými účinky. V tradiční čínské medicíně se používají k posílení čchi, posílení krevního oběhu, zlepšení stavu pokožky a zmírnění vyčerpání a únavy.

Předpokládá se, že pomáhají vytvářet krev, což může prospět zdravotním stavům, které vyžadují očistu nebo detoxikaci. Mezi tyto stavy patří cukrovka a zánětlivá onemocnění. Třešně se také používají k posílení sleziny, zmírnění zažívacích potíží, jako je průjem, omlazení organismu a povzbuzení chuti k jídlu.

Jedním z nejsilnějších účinků třešní je vysoký obsah antioxidantů. To uznávají i lékaři tradiční medicíny a využívají je k pomoci pacientům s onemocněními souvisejícími se záněty, včetně dny, artritidy a fibromyalgie.

Melatonin obsažený v třešních je ceněn také pro svou schopnost navodit pocit klidu a pomáhat při nespavosti, bolestech hlavy a podrážděnosti.

Třešně vs. hrozny vs. brusinky

Třešně, hroznové víno a brusinky mají podobné nutriční profily a sdílejí i některé zdraví prospěšné látky. Zde je stručný přehled jejich podobností a rozdílů:

Třešně a višně

Třešně a višně jsou plody rodu Prunus. Existují dva druhy třešní: sladké třešně a višně.
Největší sezóna třešní je v letních měsících.
Třešně jsou bohaté na antioxidanty bojující proti nemocem a jsou známé svými protizánětlivými účinky.
Výživa třešní zahrnuje dobré množství vlákniny, vitaminu C a draslíku.

Mezi zdraví prospěšné účinky třešní patří jejich schopnost zlepšovat kardiovaskulární zdraví, zmírňovat zánětlivé stavy, snižovat bolest způsobenou záněty, zlepšovat spánek a podporovat hubnutí.

Hrozny

Hrozny jsou považovány za součást čeledi bobulovitých a patří do rodu Vitaceae.
Druh hroznů, který jíme nebo používáme v receptech, se nazývá „stolní hrozny“. Existují také vinné hrozny a hrozny s rozinkami.

Sezóna hroznů je dlouhá – trvá od května do října, přičemž vrchol sezóny je na podzim.
Stejně jako třešně jsou i hrozny plné fytonutrientů a antioxidantů, včetně flavonoidů.

Výživa hroznů zahrnuje také mikroživiny, jako je vitamin K, vitamin C a měď.
Protože jsou hrozny plné fytonutrientů bojujících proti nemocem, mohou pomoci zlepšit funkci mozku, posílit kardiovaskulární zdraví a zmírnit zánětlivé stavy.

Brusinky

Brusinky jsou blízce příbuzné borůvkám. Obě ovoce patří do rodu Vaccinium.
Podzim je nejlepším obdobím pro brusinky, zejména září a říjen.

Stejně jako třešně a hrozny se brusinky mohou pochlubit ochrannými fytonutrienty a antioxidanty, které působí na naše celkové zdraví. Ve skutečnosti mají brusinky vyšší skóre antioxidační kapacity než borůvky a jahody, které jsou považovány za superpotraviny.
Brusinky obsahují také mikroživiny, jako je vitamin C a mangan, a poskytují dobré množství vlákniny.

Výživa brusinek přispívá ke zdraví prospěšným účinkům tohoto ovoce. Mezi tyto benefity patří snížení rizika srdečních onemocnění, podpora trávení, zlepšení imunitních funkcí, léčba infekcí močových cest a zmírnění zánětů.

Jaké mají třešně využití?

Třešně jsou běžně dostupné v obchodech s potravinami, zejména v letních měsících, kdy je jejich sezóna. Mimo sezónu jsou k dostání mražené nebo sušené třešně a třešňový džus. Jedna z oblíbených odrůd třešní, tzv. bing, je k dostání pouze v červenci. Jsou známé jako nejchutnější druh třešní díky své přirozené sladkosti.

Existuje spousta zábavných a zdravých způsobů využití třešní. Když jsou v sezóně, lze čerstvé ovoce přidávat do ovesné kaše, jogurtových parfaitů, salátů, dezertů, nápojů a koktejlů. Lze je samozřejmě jíst i samotné. Z třešní lze snadno vyjmout pecku. Stačí použít nůž a rozříznout třešeň napůl – pecka půjde hned ven.

Sezóna třešní je krátká, takže se naštěstí velmi dobře dají zmrazit. V mrazáku můžete třešně uchovávat až rok! Mimo sezónu můžete mlsat také sušené třešně, které jsou skvělé do müsli a ovesných vloček bez obilovin. Třešně lze také konzervovat ve vodě, jablečném džusu, bílé hroznové šťávě nebo sirupu.

Jak konzervovat třešně

V letních měsících si pořiďte čerstvé třešně a připravte si džemy, želé a zavařeniny, které si můžete vychutnávat po celý rok. Nejzdravější způsob zavařování třešní je v čisté vodě. Třešně jsou dostatečně sladké, takže nepotřebujete další cukr. Začněte tím, že třešně omyjete a vypeckujete. (Před zavařováním je nemusíte vypeckovat, ale usnadní vám to pozdější konzumaci.)

Naplňte polovinu sklenice vodou a pak přidejte třešně. Poklepávejte se sklenicí o pult, abyste odstranili vzduchové bubliny. Poté přidejte zbytek vody. Než sklenici zavřete, ujistěte se, že jsou třešně zcela zakryté, a ještě několikrát na ni poklepejte.

Chcete-li z třešní připravit džem nebo želé, použijte hrnec a třešně povařte na mírném ohni. Přidejte trochu vody a dejte jim čas, aby se rozpadly. Pokud chcete přidat další sladkost, použijte trochu medu nebo javorového sirupu, což jsou skvělá přírodní sladidla. Můžete také přidat koření, které doplní chuť třešní, například skořici nebo muškátový oříšek.

Historie

Třešně se konzumují již od pravěku. Pěstovanou třešeň, stejně jako meruňku, přivezl podle záznamů do Říma Lucius Licinius Lucullus ze severovýchodní Anatolie, což je historická Arménie, v roce 72 př. n. l.. Na příkaz Jindřicha VIII, který třešeň ochutnal ve Flandrech, byla třešeň dovezena do Anglie do Teynhamu u Kentu.

Dnes jsou třešně velmi žádané. Třešně jsou ve skutečnosti ovocné stromy náročné na pěstování a udržení při životě, protože nesnášejí vlhkost. Jsou také náchylné k několika virózám, stejně jako k bakteriální rakovině, cytosporóze, hnědé hnilobě, kořenové hnilobě a hnilobě koruny.

V komerční produkci se třešně a višně sklízejí pomocí mechanizovaného „vytřásadla“, ale hojně se využívá i ruční sběr, aby se plody sklidily a nedošlo k poškození plodů a stromů.

Rizika a vedlejší účinky

Konzumace sladkých a kyselých třešní je pro dospělé i děti zcela bezpečná. U citlivých osob mohou vyvolat alergickou reakci.

Neexistuje dostatek výzkumů, které by naznačily, zda jsou velké dávky pro léčebné účely zcela bezpečné. Pokud konzumujete velké dávky nebo doplňky stravy s třešněmi, informujte o tom svého lékaře a před pokračováním v léčbě sledujte své tělesné reakce.

Konzumace třešní je bezpečná pro těhotné nebo kojící ženy, ale bezpečnost užívání velkých dávek pro léčebné účely není známa, protože neexistuje dostatek výzkumů. V současné době nejsou známy žádné interakce třešní.

Pokud uvažujete o podávání třešní svému psovi, nedoporučuje se to, protože je známo, že u domácích zvířat způsobují zažívací potíže.

Závěrečné myšlenky
Plody třešní, které pocházejí z rodu Prunus, se dodávají ve dvou variantách: sladké a kyselé.
Přínosy třešní jsou rozsáhlé díky obsahu antioxidantů. Jsou známé tím, že snižují zánětlivé stavy a oxidační stres.
Mají nižší glykemický index, poskytují tři gramy vlákniny na šálek a jsou nízkokalorické.
Jako zdroj antioxidantů, vitaminu C a draslíku se toto ovoce může pochlubit řadou zdraví prospěšných látek, mj:
podpora hubnutí
posílení zdraví srdce
léčba dny
zmírnění zánětů
léčba osteoartritidy
podpora spánku