Zdraví

Zdravotní přínosy a vedlejší účinky akácie

Akácie je druh keře, který je překvapivě mocný. Nejdůležitější částí je míza! Po ztvrdnutí se z mízy vyrábí arabská guma, známá také jako akáciová guma. Akácie se také může nacházet v mouce, medu nebo prášku.

Po staletí se tato složka používá jako zahušťovadlo a pojivo. Nejčastěji se používá v potravinářském průmyslu. Ale poté, co se dozvíte těchto pět zdravotních výhod, ji budete chtít používat i doma.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Přínosy akácie

Obsahuje bílkoviny

Bílkoviny jsou jako makroživina potřebné pro optimální zdraví. To však neznamená, že musíte jíst maso. Podle vědců z časopisu Nutrition and Health je mouka z akácie úžasným zdrojem bílkovin.

Rostlinné bílkoviny jsou mnohem zdravější než živočišné potraviny. Místo nasycených tuků jsou plné vitaminů a minerálů. Mouka z akácie může být užitečná zejména pro vegany, vegetariány a ty, kteří z náboženských důvodů nejedí maso.

Bohatá na vlákninu

Akáciová mouka také oplývá vlákninou. Tato živina je skvělá pro trávení, takže je přírodním lékem proti zácpě. Příjem vlákniny byste však měli vždy zvyšovat pomalu, abyste si ji nezhoršili. Při zvyšování příjmu vlákniny vždy pijte hodně vody.

Vláknina také kontroluje hladinu glukózy v krvi. Pokud jste tedy ohroženi cukrovkou 2. typu nebo ji již máte, zvažte užívání akácie. Vláknina může také snížit hladinu LDL („špatného“) cholesterolu, čímž se snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění, mrtvice a infarktu.

Pomáhá při hubnutí

Snažíte se shodit nějaké to kilo? Užívejte doplněk stravy z arabské gumy. Studie v časopise Nutrition Journal zjistila, že dokáže výrazně snížit BMI a procento tělesného tuku. Mnoho účastníků však hlásilo ranní nevolnost, mírný průjem a nepříjemné pocity v ústech. Pokud vám tyto vedlejší účinky nevadí, zvažte užívání arabské gumy jako doplňku stravy.

Předchází zánětu dásní

Pokud jste náchylní k zánětům dásní nebo gingivitidě, užívejte arabskou gumu. Studie v časopise Journal of Dental Research zjistila, že má mimořádný přínos pro zdraví ústní dutiny. Po přidání do zubní pasty působí akácie jako prostředek proti tvorbě zubního plaku. Dokáže také ničit bakterie, které způsobují zánět dásní, a eliminuje tak potřebu používat drsné chemické ústní vody.

Arabskou gumu můžete také rozpustit v teplé vodě pro přírodní výplach úst. Pro zvýšení antibakteriální aktivity přidejte tea tree a neemový olej. Jedlá soda a sůl mohou také pomoci zmírnit bolest dásní.

Působí jako antioxidant

Akácie je také překvapivým zdrojem antioxidantů. Obsahuje účinné látky, které ničí volné radikály, jež obvykle poškozují lidské buňky.

Konkrétně má akácie silné antioxidační vlastnosti proti reaktivním formám kyslíku. Tato skupina volných radikálů je spojována s poruchami, jako je revmatoidní artritida, cystická fibróza, metabolické poruchy, zánětlivá onemocnění střev, žaludeční vředy a srdeční choroby. Díky aktivitě akácie na odstraňování volných radikálů však mohou být reaktivní formy kyslíku zničeny.

Pokud trpíte některým z těchto onemocnění, zvažte přidání akácie do svého jídelníčku. Může pomoci zmírnit příznaky a zabránit jejich zhoršování.

Nežádoucí účinky akácie

Navzdory těmto zdravotním přínosům může mít užívání akácie nepříjemné vedlejší účinky.

Průjem

Průjem je běžným vedlejším účinkem arabské gumy. Ve skutečnosti ho mělo 90 % účastníků studie časopisu o výživě Nutrition Journal zaměřené na hubnutí.

Pokud chcete arabskou gumu vyzkoušet, postupujte raději pozvolna. Nechte své tělo, aby si na ni zvyklo, než začnete konzumovat více. Vyhněte se konzumaci tučných jídel, která to mohou jen zhoršit.

Nadýmání

Dalším možným vedlejším účinkem je nadýmání. To se může projevit plynatostí a nepříjemnými pocity.

Nevolnost

Nevolnost je také pravděpodobná. Ta může být způsobena průjmem nebo nadýmáním. Ve studii časopisu Nutrition Journal pocítilo 81,7 % lidí, kteří užívali arabskou gumu, brzy ráno nevolnost.

Proti tomu můžete pít zázvorový čaj nebo inhalovat mátový olej.

Nepříjemný pocit v ústech

Díky své vysoké viskozitě může arabská guma vyvolávat pocit lepkavosti v ústech. Podle studie časopisu Nutrition Journal to však může napravit přidání nějakého aromatu.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, akácii neužívejte. Může se vzájemně ovlivňovat s jinými doplňky stravy, zejména pokud obsahují železo. Vždy kontrolujte etiketu na výrobcích, abyste se této složce vyhnuli.