Zdraví

Žlutý meloun a jeho výhody pro zdraví při přidání do stravy

Melouny pocházejí ze západní Afriky a jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce. Ve své dužině a slupce obsahují 92 % vody a jsou plné živin, což z nich dělá skvělou a osvěžující pochoutku v horkých letních měsících. Méně známou skutečností o těchto plodech je, že se jedná o rozmanité druhy. Patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), známější jako tykvovité, kam patří dýně, okurky a tykve. Nejoblíbenějším druhem je meloun s červenou dužinou, existuje však i druh se žlutou dužinou. Stejně jako jeho červený bratranec je i žlutý meloun letním ovocem, má nejlepší výnosy během května a června a daří se mu v horkém a vlhkém prostředí.

Jedna porce žlutého melounu může sloužit jako chutný zdroj několika vitaminů skupiny B, železa, hořčíku, fosforu a vitaminů A a C. Zařazení žlutých melounů do jídelníčku vám tedy může pomoci těšit se z řady zdravotních výhod, jako jsou například tyto.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zlepšuje zdraví očí

Díky vysokému obsahu vitaminu A a karotenoidů ve žlutém melounu je skvělý pro zdraví očí a snižuje riziko různých očních onemocnění. Pravidelná konzumace tohoto ovoce vás také zásobuje vitaminem C, který je důležitou živinou pro zpomalení vzniku šedého zákalu.

Podporuje zdravé trávení

Konzumace žlutého melounu ochlazuje žaludek díky vysokému obsahu vody. Nejen to, ovoce také poskytuje vlákninu potřebnou k udržení zdravého trávení a prevenci vředů trávicího traktu.

Pomáhá při regulaci hmotnosti

Žlutý meloun obsahuje sloučeniny, které mají tlumivý účinek na tukové buňky, které se specializují na ukládání energie ve formě tuku. Vysoký obsah vody a vlákniny v tomto ovoci navíc zajišťuje pocit sytosti, aniž byste museli přijímat příliš mnoho kalorií. Žlutý meloun je tedy skvělou potravinou, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku, pokud si chcete udržet váhu pod kontrolou.

Zlepšuje imunitní funkce

Vitamin B6 obsažený ve žlutých melounech zvyšuje tvorbu protilátek, které jsou zodpovědné za boj proti mikrobům způsobujícím nemoci. Tento vitamin také pomáhá při štěpení bílkovin, aby je tělo mohlo lépe vstřebat. Žlutý meloun je také dobrým zdrojem vitaminu C, který chrání tělo před škodlivými volnými radikály, a tím i před infekcemi.

Zlepšuje zdraví srdce

Bílá část dužiny žlutého melounu, stejně jako jeho zelená slupka, je bohatá na aminokyselinu citrulin. Pravidelný příjem citrulinu udržuje hladinu krevního tlaku a zlepšuje krevní oběh, což přispívá k dobrému zdraví srdce.

Podporuje zdravou funkci ledvin

Žlutý meloun udržuje hydrataci tím, že uspokojí až 30 % potřeby tekutin, čímž předchází pravděpodobnosti vzniku ledvinových kamenů. Obsahuje také draslík, klíčový minerál potřebný pro udržení zdravých ledvin.

Pomáhá předcházet rakovině

Karotenoidy, pigmenty, které dodávají žlutému melounu jeho výraznou žlutou barvu, jsou také účinnými látkami v boji proti rakovině. Výzkum naznačuje, že riziko vzniku rakoviny je pravděpodobně nižší u těch, kteří konzumují zelené a žluté ovoce a zeleninu, včetně žlutého melounu. Také přírodní karotenoidy v ovoci, jako jsou žluté melouny, mohou dokonce dobře působit jako prevence rakoviny.

Zmírňuje bolestivost svalů a únavu

Přítomnost citrulinu ve žlutém melounu z něj dělá skvělou potravinu pro úlevu od bolesti svalů. Citrulin napomáhá lepšímu prokrvení, které je nezbytné pro zmírnění svalové únavy po cvičení. Proto je melounová šťáva považována za ideální zdravotní nápoj pro sportovce.

Upozornění

Přidáním žlutého melounu do ovocných salátů a koktejlů získáte potřebnou výživu. Nadměrná konzumace tohoto ovoce však může být škodlivá. Lidé se sklonem k rychlému hubnutí mohou být nakonec odkázáni pouze na žlutý meloun kvůli vysokému obsahu tekutin, což může vést k nedostatku jiných živin a úbytku svalové hmoty. Nejen to, nadměrná konzumace tohoto ovoce může také vést ke zvýšení draslíku v těle, což způsobuje nepravidelný srdeční tep a snížení kontroly svalů. Ovoce má také vysoký obsah cukru, takže diabetici by měli být při jeho konzumaci opatrní. Žlutý meloun konzumujte v kombinaci s dalšími výživnými potravinami, abyste si zajistili zdravý život a vyhnuli se možným vedlejším účinkům.