13 nejlepších potravin které spolehlivě snižují krevní tlak

Bez ohledu na místo nebo výši příjmu jsou hlavní příčinou úmrtí na celém světě srdeční choroby. Jedním z nejčastějších stavů vedoucích k srdečním onemocněním a mrtvici (zabiják č. 2) je až příliš známý problém vysokého krevního tlaku. Šokující je, že každý třetí člověk ve světě má vysoký krevní tlak.

Dobrou zprávou je, že vysoký krevní tlak lze obvykle zvrátit přirozenou cestou, konkrétně změnou životního stylu a konzumací potravin, které krevní tlak snižují.

Přestože úzce souvisí se stravovacími návyky a životním stylem, mnoho lidí se při řešení svých problémů s krevním tlakem snaží spoléhat pouze na léky.

Jeden z nejoblíbenějších léků na hypertenzi, který se předepisuje na lékařský předpis, lisinopril, má vedlejší účinky, mezi něž patří „rozmazané vidění, zmatenost, závratě a neobvyklá únava nebo slabost“.

Podle mě to zní dost nežádoucí pro něco, co lze snadno napravit dietou a změnou životního stylu při vysokém krevním tlaku. Ve skutečnosti vám povím o 13 potravinách, včetně všeho od svačinek přes džusy až po bylinky, u kterých bylo vědecky prokázáno, že snižují krevní tlak.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Potraviny, které snižují krevní tlak

Šťáva z granátového jablka

Zatímco většina tradičních ovocných šťáv je zatížena zpracovaným cukrem a prakticky postrádá užitečné živiny, stoprocentní šťáva z granátového jablka je ve skutečnosti jednou z nejzdravějších šťáv na světě.

Mezi nejžádanější výhody šťávy z granátového jablka patří schopnost přirozeně snižovat krevní tlak. Vědecké poznatky jsou podloženy: Šťáva z granátového jablka má významnou schopnost snižovat krevní tlak, a to jak v krátkodobých, tak dlouhodobých studiích.

Její schopnost snižovat krevní tlak byla testována také u pacientů s cukrovkou, u pacientů podstupujících dialýzu ledvin a u pacientů s onemocněním krčních tepen, a to se stejnými úspěšnými výsledky.

Špenát

Všichni už dlouho víme, že špenát je šíleně zdravá potravina a pomáhá vážně snižovat záněty způsobující nemoci. Díky úžasným antioxidantům, které obsahuje, se dostal na tento seznam potravin, které snižují krevní tlak.

Koriandr

Koriandr, který je předmětem relativně nového výzkumu, se tradičně používá již léta k léčbě řady onemocnění.

V roce 2009 začala revoluční studie, která se snažila definovat, co přesně koriandr dokáže. Vědci zjistili, že vykazuje několik pozitivních účinků, včetně hypotenzního (snižujícího krevní tlak) účinku.

Pistácie

Už dávno nejsou jen svačinkou – výživné hodnoty pistácií nejsou z hlediska zdraví srdce zanedbatelné.

Ořechy mají jako skupina obvykle pozitivní vliv na snižování krevního tlaku, ale při srovnání s ostatními druhy ořechů se pistácie dostaly na první místo. Pistácie jsou na seznamu potravin, které snižují krevní tlak i těm, kteří trpí vysokým cholesterolem.

Šťáva z červené řepy

Přínosy červené řepy zahrnují celou řadu položek, od udržování zdravého sexuálního apetitu až po detoxikaci krve. Její šťáva, označovaná jako šťáva z červené řepy, se už od středověku používá k léčbě řady onemocnění.

Nejde však jen o lidový lék – šťáva z červené řepy byla předmětem rozsáhlého vědeckého výzkumu pro své zdravotní účinky, v neposlední řadě pro schopnost snižovat krevní tlak.

Šťáva z červené řepy významně snižuje systolický i diastolický krevní tlak. Zajímavé je, že šťáva z červené řepy měla bezprostřednější hypotenzní účinek než vařená řepa.

U osob s nadváhou a obézních osob po středním věku nejsou účinky tak patrné, alespoň krátkodobě.

Olivový olej

Již od biblických dob je olivový olej považován za jednu z nejzdravějších základních potravin, zejména v oblastech, jako jsou modré zóny. Je běžnou součástí středomořské diety, známé stravy, která je spojována s delší délkou života a menším výskytem běžných onemocnění (např. srdečních chorob).

Tento chutný olej bohatý na antioxidanty lze použít v mnoha receptech, a to je dobře, protože je to potravina, která snižuje krevní tlak. Vědecký přehled provedený ve Španělsku v roce 2015 dokonce zjistil, že „panenský olivový olej významně snižuje riziko klinických příhod kardiovaskulárních onemocnění“, což naznačuje, že je dobrý pro srdce na mnohem širší úrovni než jen pro vysoký krevní tlak.

Olivový olej patří mezi zdravé tuky, které byste rozhodně měli zařadit do svého běžného jídelníčku.

Tmavá čokoláda

Asi nejkontroverznější položkou na mém seznamu potravin, které snižují krevní tlak, je hořká čokoláda. Jeden z důvodů kontroverze souvisí s tím, jak běžně je k dostání hořká čokoláda v kombinaci s obrovským množstvím cukru.

Když se vám podaří najít hořkou čokoládu, která není zcela nasáklá zbytečným cukrem, vychutnejte si ji. Je skvělá pro vaše srdce.

Některé malé studie s tím nesouhlasí, ale při rozsáhlejším testování je tmavá čokoláda důsledně spojována se sníženým rizikem vysokého krevního tlaku. To je nejvýznamnější u větších skupin populace s metabolickým syndromem, což je soubor stavů spojených s nebezpečnými zdravotními problémy, včetně mrtvice, cukrovky a srdečních onemocnění.

Nejlepších výsledků při snaze o snížení krevního tlaku konzumací hořké čokolády vždy dosáhnete u čokolády s vysokým obsahem flavonolů (někdy nazývaných „flavonoidy“), specifických fytochemikálií, které působí jako antioxidanty. I když to není něco, co najdete na etiketě, můžete se tomu přiblížit tím, že budete hledat bio čokoládu, která uvádí vysoké množství „kakaové sušiny“ (nejlépe někde blízko 80 procent).

Lněné semínko

Pravděpodobně díky prospěšným omega-3, které se nacházejí ve lněném semínku, se řadí na tento seznam nejlepších potravin, které snižují krevní tlak. Může dokonce snižovat krevní tlak u pacientů, u kterých se již rozvinulo onemocnění periferních tepen, což je časté onemocnění, pro které jsou charakteristické tukové usazeniny a hromadění vápníku ve stěnách tepen.

Nejlepší výsledky byly zjištěny při pravidelné konzumaci lněného semínka po dobu delší než 12 týdnů. Vědci byli těmito proměnami natolik ohromeni, že podle kanadské studie z roku 2013 „lněné semínko vyvolalo jeden z nejsilnějších antihypertenzních účinků dosažených dietní intervencí“.

Celer

Asi už víte, že při konzumaci celeru spálíte více kalorií, než kolik jich sníte, ale věděli jste, že je dobrý i na vysoký krevní tlak? Pokaždé, když sníte celer, pomáhají jeho živiny udržet vysoký krevní tlak pod kontrolou.

Je zajímavé, že přinejmenším jedna studie zjistila, že vařený celer má větší potenciál snižovat krevní tlak než syrový.

Rajčata

Bylo prokázáno, že toto nejoblíbenější bobulovité ovoce/zelenina s obsahem srdci prospěšné živiny lykopenu výrazně snižuje vysoký krevní tlak, takže někdy je léčba léky zcela zbytečná.

Nejlepší hypotenzní účinky rajčat se projeví, když se konzumují syrová.

Fialové brambory

Snažíte se zajistit, abyste ve svém jídelníčku měli co nejvíce různých barev? Pravděpodobně rádi vyzkoušíte zářivě fialové brambory. Fialové brambory jsou nabité antioxidanty (včetně antokyanových pigmentů, které dávají této sladké bramboře barvu) a pomáhají výrazně snižovat krevní tlak.

Sezamový olej

S výjimkou olivového, kokosového a sezamového oleje se obecně snažím vyhýbat rostlinným olejům. Sezamový olej je však již po tisíciletí oblíbený ve starověké medicíně a má některé významné vlastnosti pro zdraví srdce.

Sezamový olej snižuje krevní tlak a pomáhá chránit před srdeční hypertrofií, což je ztluštění srdečního svalu obvykle způsobené vysokým krevním tlakem. Mnoho výzkumů se zaměřuje na schopnost sezamového oleje zvyšovat hladinu draslíku a zároveň snižovat obsah sodíku v krvi.

Zdá se, že tyto účinky se uplatňují jak krátkodobě, tak dlouhodobě, takže pravidelné vaření se sezamovým olejem může především pomoci chránit před vysokým krevním tlakem.

Ibiškový čaj

Další mírně kontroverzní položkou na mém seznamu je ibiškový čaj. Tento trpký bylinný čaj obsahuje velké množství antioxidantů a bylo zjištěno, že účinně snižuje krevní tlak, a to i u pacientů s cukrovkou.

Na rozdíl od většiny výše zmíněných potravin existuje při konzumaci ibiškového čaje několik drobných rizik, která je třeba zvážit, i když je obecně uznáván jako bezpečný. Existují určité důkazy, že při extrémně vysokých dávkách by ibiškový čaj mohl potenciálně narušit některé jaterní funkce.

Vzhledem k mimořádně účinným výsledkům při snižování krevního tlaku se také nedoporučuje těhotným/kojícím ženám a pacientům užívajícím některé léky, včetně léků na cukrovku, léků na vysoký krevní tlak a chlorochinu (používá se k léčbě malárie).

Další způsoby snížení krevního tlaku

Kromě diety a cvičení existuje celá řada přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak. Existuje například několik esenciálních olejů, které jsou spojovány se snížením krevního tlaku, včetně:

Esenciální olej z černého pepře
Olej z alpinia zerumbet
Olej z bougriby
Valeriánský olej

Pokud vás zajímají doplňky stravy, které vám pomohou snížit krevní tlak, zkuste olej z tresčích jater. Tento protizánětlivý silák má neuvěřitelné zdravotní účinky a může pomoci účinně snížit krevní tlak.

Závěrečné myšlenky
Vysokým krevním tlakem trpí na světě překvapivě vysoký počet lidí a jen asi polovina z nich má svůj stav pod kontrolou.
Snížit krevní tlak přirozeně lze poměrně snadno úpravou stravy a životního stylu, například dodržováním diety při vysokém krevním tlaku a pravidelným cvičením.
Zavedením 13 potravin, které snižují krevní tlak, uvedených v tomto článku, a dalších potravin uvedených v dietě DASH a dalších doporučeních pro diety při vysokém krevním tlaku můžete snížit svůj krevní tlak na bezpečnou úroveň.
Mnoho potravin, které snižují krevní tlak, tak činí díky vysokému zastoupení antioxidantů, které obsahují, a také aktivací živin, jako jsou dusičnany, lykopen a adiponektin.