Důvody, proč je jackfruit pro vás prospěšný

Šílenství kolem jackfruitu (druh ovoce pocházející z tropického stromu chlebovník různolistý) je skutečné a je snadné pochopit, proč tomu tak je. Toto tropické ovoce je plné výživových látek. Vyznačuje se sladkou chutí, která se skvěle hodí do salátů, koktejlů a dezertů.

Jackfruit je hvězdou veganské a vegetariánské kuchyně. Při vaření získá masitou strukturu, takže je skvělou náhradou „masových“ pokrmů. Můžete najít recepty na jackfruitové hamburgery, tacos a dušené maso – a to je jen několik z nich.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Tak co je na tom tak zajímavého? Zde je sedm důvodů, proč byste měli jíst jackfruit.

Důvody, proč je jackfruit pro vás dobrý

Bojuje proti bakteriím

Jackfruit je tak silný, že má antibakteriální vlastnosti. V tradiční lidové medicíně se dokonce používá k léčbě a prevenci bakteriálních infekcí. Podle studie v časopise Pharmaceutical Biology má extrakt z jackfruitu silnou antibakteriální aktivitu proti grampozitivním bakteriím, jako je Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermis. Dokonce i kořenová kůra jackfruitu má antibakteriální schopnosti.

Posiluje imunitu

Jackfruit oplývá vitamínem C, stejně jako většina ovoce. Jeden šálek nakrájeného jackfruitu ho obsahuje 22,6 miligramů! Tento antioxidant bojuje proti volným radikálům a chrání vás před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Dokonce i drobným onemocněním, jako je nachlazení, může vitamin C zabránit.

Přispívá ke zdravé pokožce

Díky vitaminu C obsaženému v jackfruitu bude také vaše pleť vypadat úžasně. Podpoří tvorbu kolagenu, hojení ran a regeneraci tkání. Pokud totiž nemáte dostatek vitaminu C, vaše pokožka může být drsná, šupinatá a suchá. Mohou se také objevit snadné modřiny a suché vlasy.

Potýkáte se s akné? Antibakteriální vlastnosti jackfruitu vám pomohou. Dužinu můžete dokonce použít na obličej jako přírodní pleťovou masku.

Předchází rakovině

Kromě vitaminu C obsahuje jackfruit také fenolické sloučeniny působící proti rakovině. Ty působí tak, že kontrolují dráhy uvnitř lidských rakovinných buněk. Dužina má také antimutagenní a antiproliferační účinky, takže může zastavit šíření rakovinotvorných chemických látek, jako je aflatoxin.

Pomáhá při trávení

Jackfruit obsahuje také vlákninu, živinu důležitou pro zdravé trávení. Pomůže vám udržet pravidelnou stolici. Vláknina také zmírní zácpu, která je nejčastějším problémem trávicího traktu.

Pokud se snažíte zvýšit příjem vlákniny, dělejte to pomalu. Příliš mnoho a příliš brzy může způsobit žaludeční potíže. Nakrájené jackfruity obsahují 2,5 gramu na šálek, což z nich dělá ideální ovoce pro začátek.

Zlepšuje zdraví srdce

Další překvapivou výhodou jackfruitu je zdraví srdce. Jeden šálek nakrájeného ovoce obsahuje 47,8 miligramů hořčíku, minerálu, který posiluje srdeční sval. Zabrání tak mrtvici, srdečním chorobám a abnormálnímu srdečnímu rytmu. Časopis American Journal of Clinical Nutrition dokonce zjistil, že konzumace 100 miligramů hořčíku denně navíc může snížit riziko mrtvice o 8 %. K tomu všemu se vám zlepší krevní tlak.

Posiluje kosti

Ovoce obvykle není spojováno se zdravými kostmi. Ale hořčík obsažený v jackfruitu může pomoci! Je nezbytný pro správné vstřebávání vápníku a vitaminu D, takže je důležité ho přijímat dostatečné množství. Tento minerál může také zabránit úbytku kostní hmoty, zejména u žen po menopauze, které jsou ohroženy osteoporózou.

Jackfruit se dá jíst na mnoho způsobů. K přípravě slaných „masových“ pokrmů použijte zelené nezralé jackfruity. Žluté zralé plody můžete použít do koktejlů nebo se zmrzlinou. Pokud však nemůžete sehnat čerstvé jackfruity, nezoufejte. Konzervovaná verze se dobře hodí pro oba účely.