Jak cukr umožňuje růst rakovinných buněk v těle
Konzumace cukru vám může v případě potřeby rychle dodat energii, ale jeho nadměrné množství ve stravě může vést k vážným zdravotním problémům, jako je obezita a cukrovka. V poslední době se objevují otázky týkající se vztahu cukru a rakoviny. Je známo, že konzumace příliš velkého množství cukru ovlivňuje hladinu inzulínu, což vede k chronickým onemocněním, ale způsobuje cukr přímo rakovinu?
Další zajímavé články z kategorie ZdravíJak vzniká rakovina?
Zdravé buňky ve vašem těle se při replikaci a dělení řídí určitým vzorcem nebo pravidlem. Rakovinná buňka vzniká, když gen zdravé buňky nebo malé skupiny buněk projde mutací. Jakmile buňka zmutuje, její schopnost řídit se při růstu a množení určitým vzorcem nebo řádem se omezí, což způsobí, že se buňka nekontrolovaně dělí a vytvoří hrudku zvanou nádor. Když nádory rostou, potřebují nadměrný přísun krve. Proto vysílají signály, aby získaly nové cévy, které jim pomohou růst. Jakmile nádorové buňky stimulují růst cév, rychleji se zvětšují.
Stejně jako všechny ostatní zdravé buňky potřebují rakovinné buňky ke svému růstu kyslík a živiny. Glukózu spotřebovávají na energii jak zdravé, tak rakovinné buňky. Trvalý přísun glukózy vyživuje rakovinné buňky, i když do svého jídelníčku nezařadíte žádné sacharidy, protože tělo si glukózu vyrábí z bílkovin a tuků.
Jak cukr podporuje růst rakoviny?
Existují dva způsoby, jak cukr podporuje růst rakovinných buněk. Cukr přímo vyživuje a dodává energii rakovinným buňkám stejně jako jakýmkoli jiným zdravým buňkám a jeho nadbytek vytváří toxické prostředí, které vede k dalšímu růstu rakoviny. Podle výzkumů je hlavním ovlivňovatelem růstu rakovinných buněk vztah cukru k vyšší hladině inzulínu a dalších souvisejících růstových faktorů.
Vzhledem k tomu, že mnoho typů rakovinných buněk má mnoho inzulinových receptorů, reagují na schopnost inzulinu podporovat růst více než normální buňky. Přímá souvislost mezi obezitou a vznikem rakoviny neexistuje, ale obezita může způsobit určité změny v hladině pohlavních hormonů nebo inzulinu, které zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva, prsu nebo dělohy.
Jaká opatření můžete přijmout, abyste snížili riziko růstu rakovinných buněk?
Abyste snížili riziko růstu rakovinných buněk, musíte začít sledovat, co jíte. Ze svého jídelníčku musíte vyřadit všechny formy rafinovaných cukrů a zpracovaných potravin. Tím nejen snížíte riziko růstu rakovinných buněk, ale také snížíte riziko dalších onemocnění, jako je cukrovka, obezita a srdeční choroby. Místo toho začněte konzumovat zdravou vyváženou stravu, která zahrnuje dostatek celozrnných výrobků a doporučené množství ovoce a zeleniny.
Vyhýbejte se kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy a geneticky modifikovaným náhražkám cukru, jako je aspartam, a používejte přírodní sladidla, jako je med nebo stévie. Přírodní cukry, jako je javorový sirup, nektar z agáve, melasa a med, obsahují antioxidanty, které mohou skutečně chránit vaše buňky před rakovinou. Zůstaňte také aktivní. Pravidelné cvičení vám pomůže udržet si zdravou tělesnou hmotnost a snižuje inzulinovou rezistenci. Nemusíte začít intenzivně cvičit, pokud na to nejste zvyklí. Začněte pomalu a postupně přidávejte. Klíčové je zařadit do svého životního stylu jakoukoli formu cvičení, která vám pomůže zůstat aktivní.