Jak snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence

Alzheimerova choroba a následná demence představují vážný problém, protože jejich počet každoročně narůstá.

Ačkoli demence sama o sobě není nemoc, jedná se o syndrom, který je způsoben jinými nemocemi nebo úrazy, které postihují mozek, jako je Alzheimerova choroba a mrtvice. Může být chronická nebo progresivní a vyznačuje se závažným poklesem kognitivních funkcí. Demence má tři stadia, a to časnou, střední a pozdní demenci. První začíná prostou zapomnětlivostí, přechází k zapomínání jmen lidí a nakonec k zapomínání, kdo jsou jejich blízcí, a dokonce i schopnosti chodit.

Na demenci neexistuje žádný lék ani účinná léčba, ale existuje několik způsobů, jak jí předcházet. Zde jsou způsoby, jak můžete snížit riziko vzniku demence:

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Optimální množství vitaminu D

Jedním z jednoduchých způsobů, jak snížit riziko vzniku demence, je zajistit si správný příjem vitaminu D. Vitamin D je vlastně skupina sekosteroidů, které působí spíše jako hormony, které pomáhají střevům vstřebávat vápník, železo, hořčík, fosfor a zinek. Studie však ukázaly, že 40-75 % dospělých má nedostatek vitaminu D. Senioři s mírným nedostatkem mají o 53 % vyšší riziko demence a u osob s těžkým nedostatkem se toto číslo zvyšuje na 125 %. Tělo si může vitamín D vyrobit samo ze slunce, což však může být kvůli převážně uzavřenému způsobu života obtížné. Poraďte se proto se svým lékařem nebo odborníkem na výživu o doplňcích stravy s vitaminem D. Příjem vitaminu D můžete zvýšit také větším konzumováním těchto potravin:

Olej z tresčích jater
Mečoun
Losos
Tuňák
Obohacený jogurt
Sardinky
Játra

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky ve stravě, které mají zásadní význam pro raný kognitivní vývoj u dětí, a učení a paměť u dospělých. Nacházejí se v našich buněčných membránách a předpokládá se, že vyšší obsah těchto tuků v mozkových buňkách zlepšuje jejich komunikaci s ostatními buňkami v těle. Mezi potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin patří např:

Tučné ryby (makrela, tuňák, sleď a losos)
Lněný olej
Chia semínka
Vlašské ořechy
Sójové boby
Špenát

Chroupejte zelenou zeleninu

O prospěšnosti konzumace většího množství zelené zeleniny není sporu. Když vědci z Rush University dávali dospělým lidem každý den jednu porci zelené listové zeleniny, zjistili, že tito dospělí měli stejné kognitivní funkce jako lidé o 11 let mladší ve srovnání s těmi, kteří zeleninu nejedli. Zelená listová zelenina má vysoký obsah kyseliny listové, beta-karotenu a vitaminu K, které mohou podpořit mozkové funkce. I když je potřeba provést další výzkum, aby se prozkoumala souvislost mezi těmito dvěma faktory, není na škodu mít více zelené zeleniny, že? Zde je seznam zelené zeleniny, kterou můžete vyzkoušet:

Špenát
Kapusta
Zelený řepík
Chřest
Růžičková kapusta

Pořádně se vyspěte

Studie zjistily, že chronický nedostatek spánku může umožnit proteinům způsobujícím demenci lepší přístup do mozku. Také specifický nedostatek hlubokého spánku mimo REM (rychlé pohyby očí) může váš mozek vystavit ještě většímu riziku ztráty paměti. V podstatě nezáleží na množství spánku, ale na jeho kvalitě. Stresující životní styl a špatné stravovací návyky ovlivňují kvalitu vašeho spánku. Nejlepším způsobem, jak tomu čelit, je být organizovanější, abyste se méně stresovali prací, a omezit konzumaci stimulantů, jako je káva a cukr. Bylo také zjištěno, že dobrý spánek přináší praktikování meditace.

Snížení zánětů

Lidé, kteří trpí záněty, mají vyšší riziko rozvoje demence. Podle výzkumu publikovaného v časopise Neurochemical Research způsobuje chronický, slabý zánět změny ve struktuře našeho mozku a souvisí s neurodegenerativními změnami spojenými s demencí a Alzheimerovou chorobou. Mezi hlavní příčiny zánětu patří stres, nedostatek spánku a špatné stravovací návyky a životní styl. Proti zánětu můžete do určité míry bojovat konzumací potravin s protizánětlivými vlastnostmi. Mezi tyto potraviny patří např:

Omega-3 mastné kyseliny
Probiotika
Kurkuma
Listová zelenina
Ořechy a semínka
Olivový olej
Potraviny bohaté na vitamin D