Nedostatek železa: Příznaky, symptomy a potraviny pro léčbu

Bez dostatečného množství železa v těle nejsou červené krvinky schopny přenášet dostatek kyslíku do celého těla. Je důležité, abychom do svého jídelníčku zařadili potraviny bohaté na železo, abychom netrpěli anémií. Vždy musíme sledovat jakýkoli příznak, který ukazuje na nízký obsah železa v našem těle, a přijmout potřebná opatření.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Příznaky a symptomy nedostatku železa

Únava a vyčerpání jsou společně důsledkem nízké energie v těle, což znamená, že tělo nemá dostatek kyslíku v důsledku nedostatku železa.

Ke špatné snášenlivosti cvičení a slabosti dochází při nedostatku železa a kyslíku ve svalech, což vede k anémii.

Intolerance vůči chladu je důsledkem neregulování tělesné teploty a je známkou nedostatku železa.

Vynechávání srdečního rytmu, zrychlený tep nebo závratě při stání jsou kardiovaskulárními příznaky nedostatku železa v důsledku nízké produkce kyslíku. Tyto příznaky jsou často doprovázeny hučením v uších, bolestí na hrudi, dušností atd. V takových případech je nutná okamžitá lékařská pomoc.

Bledá kůže je také známkou nedostatku železa a je doprovázena hladkým a bolavým jazykem, vypadáváním vlasů a lámavými a lžičkovitými nehty.

Na nedostatek železa poukazuje i zapomnětlivost způsobená nedostatečným přísunem kyslíku do mozku. Může být doprovázena syndromem neklidných nohou a neobvyklými příznaky piky.

Diagnostika a léčba

Závažné případy anémie vyžadují lékařskou pomoc. Lidé, kteří trpí dušností a bolestí na hrudi s minimálním nebo žádným přičiněním, musí okamžitě vyhledat lékaře. Těmto pacientům se podávají doplňky železa a řádně se vyšetří dříve, než se objeví další komplikace. První příznaky a symptomy nedostatku železa však lze léčit i doma pomocí správné stravy.

Potraviny pro léčbu nedostatku železa a chudokrevnosti

Železo je důležitý minerál, který tělo potřebuje, a jakmile získáte dostatek železa z potravin, které jíte, drobné příznaky a symptomy během krátké doby vymizí.

Ryby a mořské plody

Některé druhy ryb a mořských plodů, jako jsou škeble, ústřice a ryby, které obsahují vysoké množství hemového železa, jsou pro léčbu anémie velmi prospěšné.

Hovězí maso

Hovězí maso je bohatým zdrojem hemového železa a obsahuje zhruba 3 mg železa v jedné porci. Vysoký obsah nasycených tuků a vysoký obsah kalorií však nečiní z hovězího masa nejlepší volbu pro lidi s nadváhou nebo pro ty, kterým hrozí nějaké srdeční onemocnění.

Játra

Játra kuřat, prasat a krav jsou významným zdrojem hemového železa. Jedna porce kuřecích jater obsahuje zhruba 13 mg železa, což nám okamžitě pomáhá zvýšit obsah železa v našem těle. Je však třeba játra konzumovat s mírou, protože mají vysoký obsah nasycených tuků a kalorií. Lidé, kteří jsou ohroženi srdečními chorobami, se musí orgánovému masu pokud možno vyhýbat.

Ořechy, semena a fazole

Ořechy, semena a fazole jsou rostlinné bílkoviny, které obsahují významné množství železa. Zatímco vařené sójové boby obsahují 8,8 mg železa, ledvinové a černé fazole obsahují 5,2 mg, resp. 3,6 mg železa. Rostlinné potraviny obsahují nehemové železo a je třeba je konzumovat ve větším množství než železo živočišného původu, protože se v lidském těle špatně vstřebává a zadržuje.

Dobrým zdrojem železa jsou také rostlinné produkty bohaté na železo, jako je arašídové máslo, konzervované fazole, dýňová semínka a čočka. Železo rostlinného původu je zdravější variantou, protože obsahuje zdravé tuky a méně kalorií, než potraviny bohaté na železo živočišného původu.

Zelená listová zelenina

Zelená zelenina s velkými listy, jako je špenát a kapusta, má tmavší barvu a je považována za kvalitní zdroj železa. Jen jedna porce vařeného špenátu poskytuje 3,2 mg železa. Přestože obsahují nehemové železo, jsou bohatým zdrojem cenných vitaminů a minerálních látek. Konzumace zelené listové zeleniny zajišťuje i celkově dobrý zdravotní stav.

Fortifikované potraviny

Fortifikované potraviny obsahují vysoké množství železa. Celozrnné obiloviny, chléb a těstoviny, které byly fortifikovány, jsou bohaté na obsah železa a vlákniny. Jsou naprosto nezbytné, pokud jde o udržení celkového zdraví a dobré kondice člověka.

Abyste si udrželi zdraví a nebyli anemičtí, dbejte na to, aby vaše strava byla bohatá na železo. Při dostatečné konzumaci železa, vitaminů a minerálních látek si dlouhodobě udržíte dobré zdraví.