Zdraví

Škodlivé účinky rychlého občerstvení na organismus

Průmysl rychlého občerstvení neboli fast food se natolik sžil s naším životním stylem, že jeho výhody v podobě nízkých nákladů, snadné dostupnosti a rychlé výroby jako by zastíraly extrémní škody, které nám způsobuje. Přestože jsme nesčetněkrát slyšeli, jak je jídlo z rychlého občerstvení pro naše tělo čiré zlo, zdá se, že tyto detaily přehlížíme a přesto ho konzumujeme. Zde je 9 účinků jídla z rychlého občerstvení, které vám připomenou, že byste se měli rozloučit se svými milovanými hamburgery a hranolky.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Přibývání na váze

Jídlo z fast foodu ve spojení se sedavým způsobem života nás vede k jednoznačnému nárůstu hmotnosti a obezitě. Jídlo z rychlého občerstvení obsahuje velké množství sacharidů a malé množství vlákniny. Tyto sacharidy se přeměňují na glukózu, která zvyšuje hladinu cukru v krvi. To následně vede k produkci inzulínu. Když musí tělo neustále udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou, může mít z dlouhodobého hlediska tendenci k neefektivitě, což vede k přibývání na váze a dalším problémům, jako je inzulínová rezistence a cukrovka 2. typu.

Nedostatek živin

Je také dobře známo, že jídlo z rychlého občerstvení má velmi nízkou výživovou hodnotu. Většina jídel z fast foodů obsahuje nadměrné množství přidaného cukru, sodíku a transmastných kyselin. Tyto složky sice jídlu dodávají vynikající chuť, ale jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Vaše tělo si může dovolit tyto složky přijímat příležitostně, ale když je budete tělu dodávat neustále, můžete si nakonec vykopat vlastní hrob.

Zácpa

Co jde dovnitř, musí jít ven. Ale co se stane, když se tak nestane? Jen málo věcí je tak nepříjemných jako zácpa. Nepravidelná stolice vám může nakonec zkazit celý den. Nedostatek vlákniny v jídlech rychlého občerstvení je největší příčinou zácpy a má za následek také zpomalení metabolismu. Konzumace alkoholu a kofeinu zácpu ještě zhoršuje, když už jste na „fastfoodové dietě“.

Zhoršení duševního zdraví a deprese

Lidé obvykle nespojují duševní zdraví s příjmem potravy, ale tyto dvě skutečnosti se vzájemně nevylučují. Felice Jacka, prezidentka Mezinárodní společnosti pro výzkum výživy a psychiatrie, říká: „Existuje velmi mnoho důkazů, které naznačují, že strava je pro duševní zdraví stejně důležitá jako pro zdraví fyzické. Zdravá strava je ochranným faktorem a nezdravá strava je rizikovým faktorem pro vznik deprese a úzkosti“.

Kožní onemocnění

V důsledku vysokého množství sacharidů v pokrmech rychlého občerstvení je postižena i pokožka. Výskyt akné u dospívajících, ekzémy, kožní skvrny a svědění nebo podráždění jsou některé z účinků nadměrné konzumace jídel z rychlého občerstvení na pokožku.

Vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol

Vysoký obsah sodíku v jídlech rychlého občerstvení je velmi nebezpečný pro lidi s vysokým krevním tlakem. Pokud není hladina krevního tlaku kontrolována, může to být téměř smrtelné. Rovněž extrémně zatěžuje srdce a kardiovaskulární systém. Kromě toho může konzumace potravin z rychlého občerstvení zvyšovat hladinu špatného cholesterolu v těle.

Účinky na zdraví zubů

Všichni milujeme sycené nápoje k jídlu ve fast foodu, ale studie prokázaly, že slazené limonády mohou drasticky zvýšit obsah kyselin v těle. Může dojít až k ničení zubní skloviny. Sklovina je první ochranná vrstva našich zubů, a pokud je tato obrana narušena, může to mít za následek vznik zubního kazu a bakteriální infekce.

Dušnost a nadýmání

Vliv pokrmů z rychlého občerstvení přímo na vaše srdce může způsobit dušnost a může vést i k dalším onemocněním dýchacích cest, jako je astma. Vysoký obsah sodíku v potravinách může vést k zadržování vody v našem těle, což je jeden z důvodů, proč se po konzumaci jídla ve fast foodu můžeme cítit nafouknutí a nadýmání.

Návyková povaha rychlého občerstvení

Nejobávanějším účinkem fast foodu je jeho návyková povaha. Existují jen omezené důkazy o tom, že vysoký obsah soli a cukru může být návykový, ale existují studie, které ukazují, že u obézních lidí se může vyvinout psychická závislost na fast foodu. Dalším faktorem je stresové stravování, které by při návyku mohlo představovat pro organismus velkou hrozbu. Studie také ukázaly, že reklamy na rychlé občerstvení, jídelní lístky a obrazová znázornění mohou vyvolat přejídání.