Zdraví

Nejlepší přírodní způsoby jak porazit potravinovou alergii

Vzhledem k tomu, že jídlo je jednou z mála opravdu skvělých věcí v životě, může být zjištění, že máte potravinovou alergii, velmi bolestivé. Zatímco zbytek světa se cpe lahodnými pokrmy, po kterých vás bolí žaludek nebo vám naskakuje kopřivka, vy musíte buď zdvořile odmítnout, nebo požádat o přesný rozpis složení.

Svět potravinových alergií kupodivu není tak osamělý, jak jste si mysleli. Pro miliony lidí, kteří trpí potravinovou alergii, jsou potraviny doprovázeny velmi děsivými reakcemi, z nichž některé mohou být i životu nebezpečné.

Špatnou zprávou je, že potravinovou alergii nelze zcela vyléčit. Dobrá zpráva? Máme pro vás seznam přírodních domácích prostředků, které vám pomohou zvládnout příznaky, když se situace vymkne kontrole. Začněte si dělat poznámky!

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Vyhněte se následujícím spouštěčům zánětu

Některé potraviny mohou spustit alarm imunitní reakce vašeho těla a vyústit v zánět. Ten dále oslabuje vaši imunitu a činí vás o to náchylnějšími k nebezpečným reakcím na vaši alergii. Není proto žádnou raketovou vědou, že tyto potraviny musíte ze svého talíře vynechat, ať už se jedná o jakoukoli příležitost. Některé z nich jsou následující:

Balené/zpracované potraviny: mohou obsahovat geneticky modifikované (GMO) složky, jako je sója, řepka, kukuřice a rostlinný olej, které jsou nejhoršími viníky, pokud jde o potravinovou alergii. Protože složky nejsou téměř vůbec jasně uvedeny, je ještě obtížnější tyto potraviny rozluštit a vyhnout se jim.

Umělá dochucovadla: používají se hlavně ve zpracovaných a balených potravinách a mohou mít také negativní vliv na zdraví. Výzkumy prokázaly, že košenilový extrakt (který se získává ze šupin hmyzu a používá se k barvení potravin na červeno) může vyvolávat alergické reakce a astma.

Cukr: Cukr, který je známý tím, že podporuje růst špatných bakterií, může dále oslabovat imunitu a vyvolávat záněty. To zhoršuje příznaky potravinové alergie a může dokonce omezit schopnost vašeho těla normálně tolerovat potraviny.

Lepek: Je častým spouštěčem alergií i u lidí bez celiakie nebo alergie na pšenici. Studie ukazují, že lepek je často obviňován ze spouštění příznaků u 20 až 45 % dospělých, kteří sami uvádějí přecitlivělost na potraviny, zatímco jiné výzkumy ukazují, že pacienti uvádějí zlepšení gastrointestinálních i negastrointestinálních příznaků, poté co přešli na bezlepkovou dietu.

Vyhněte se těmto běžným spouštěčům alergenů

Potravinové alergie jsou důsledkem toho, že tělo rozpozná jednu složku v potravině (například vaječné bílkoviny ve vejcích nebo mléčné bílkoviny v kravském mléce) jako cizího vetřelce a zahájí útok, aby tohoto vetřelce zahnalo. To zahrnuje uvolňování chemických látek bojujících proti alergenům, jako je histamin, který spouští celou řadu děsivých příznaků.

Ačkoli každá potravina má potenciál vyvolat alergickou reakci, přesto by bylo užitečné znát nejběžnější potraviny, které jsou notoricky známé tím, že způsobují plně rozvinutou potravinovou alergii. Zde je jejich seznam:

Vejce
Kravské mléko
Sója
Pšenice
Arašídy
Stromové ořechy
Ryby
Korýši a měkkýši

Jezte stravu bohatou na antialergické potraviny

Stejně jako existují určité potraviny, které jsou spojovány s vyvoláváním potravinových alergií, existují také potraviny, které bojují proti zánětům a pomáhají posilovat imunitní systém. Doplňte svůj jídelníček o následující potraviny, které bojují proti alergiím, a pomůžou vám tak vypořádat se s jejich příznaky.

Zelená listová zelenina: jezte hodně kapusty, špenátu, římského salátu, rukoly a řeřichy, které vašemu tělu dodají silnou dávku antioxidantů, vitaminů a minerálů. Tím urychlíte detoxikační proces svého těla a posílíte svou imunitu, abyste měli lepší bojovou sílu, pokud jde o potravinové alergeny.

Probiotika: fermentované potraviny jako miso, kombucha, raw sýr, jogurt, kimči a kysané zelí jsou skvělé pro podporu zdraví střev a super silné imunity. To pomůže snížit přecitlivělost vašeho těla na potravinové spouštěče, které vedou k alergickým reakcím.

Semínka: lněná, slunečnicová, dýňová a chia semínka jsou plná zdravých omega-3 mastných kyselin. Zařaďte tento chutný doplněk do svého jídelníčku a v podstatě si vybudujete brnění proti všem těm zánětům. Navíc vám prospěje i celá řada živin, jako je hořčík, selen, magnézium a bílkoviny. Semínka jsou také skvělou formou vlákniny. Čím více jich budete jíst, tím zdravější budou vaše střeva!

Mandlové máslo: je to ideální náhrada arašídového másla pro ty, kteří jsou na arašídy alergičtí. Vysoký obsah zdravých tuků, které snižují záněty, a zároveň mandle mají nízký obsah nasycených mastných kyselin, jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, fytosterolové antioxidanty, stopové minerály, jako je hořčík, a vitaminy, jako je riboflavin, takže mandle jsou dokonalým posilovačem imunity.

Kokosové mléko: máte alergii na mléko? Žádný problém! Nahraďte ho kokosovým mlékem – je stoprocentně bez sóji, laktózy, mléka a cukru, a proto je pro vás zcela bezpečné!

Vývar z kostí: pokud jde o obnovu imunity a zdraví střev, je vývar z kostí jednou z nejlepších potravin, které si můžete dopřát. Je obohacen o esenciální aminokyseliny a minerály, které jsou nezbytné pro obnovu a regeneraci, a díky tomu se imunita vašeho těla rozproudí na plné obrátky a udrží záněty na uzdě.

Mateřské mléko: Pro kojence s potravinovou alergii je mateřské mléko boží dar. Podle studií se prostřednictvím mateřského mléka přenášejí z matky na potomka protilátky specifické pro alergeny, zatímco jiné výzkumy ukazují, že kojící ženy, které během těhotenství jedly stravu bohatou na vejce, arašídy a korýše, ochrání své děti před vznikem alergií z těchto potravin.

Vyzkoušejte eliminační dietu

Určit pachatele stravy, kteří jsou zodpovědní za vyvolání alergie, může být obtížné, takže budete muset vynaložit trochu úsilí při detektivní práci. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je držet eliminační dietu.

Jedná se o krátkodobý stravovací plán, při kterém se vyškrtnou různé potraviny, které mohou způsobovat zažívací reakce a alergie, a poté se potraviny postupně znovu zavádějí. To pomůže přesně určit, které potraviny tělo dobře snáší a které ne, a tak si můžete zajistit skutečnou léčbu svých problémů s potravinovou alergii.

Vyzkoušejte tyto doplňky stravy

Léčit potravinovou alergii lze často pomocí doplňků stravy, které pomáhají obnovit vaši imunitu, jako např:

Probiotika: podporují růst dobrých bakterií v trávicím systému, a tím udržují trávicí problémy na uzdě.

Trávicí enzymy: ty vašemu tělu poskytnou dodatečnou pomoc při štěpení nepoddajných potravin. Opět tak pomáhají předcházet neúplnému trávení, které velmi často způsobují potravinovou alergii.

Vitamin B5: posiluje imunitní systém a podporuje funkci nadledvinek.

Využijte sílu esenciálních olejů

Některé esenciální oleje jsou velmi účinnými prostředky pro léčbu potravinových alergií. Můžete vyzkoušet následující:

Mátový esenciální olej: mátový olej pomáhá proti zánětům a zklidňuje výbušný trávicí trakt. Navíc je velmi užitečný při zmírňování dalších příznaků potravinové alergie, jako je svědění a bolesti hlavy. Užívejte 1-2 kapky vnitřně se sklenicí vody nebo aplikujte lokálně na spánky, břicho nebo spodní části chodidel.

Bazalkový éterický olej: Tento olej dokáže zázraky nejen při tlumení zánětů, ale také při posilování funkce nadledvinek a detoxikaci organismu proti škodlivým virům a bakteriím.

Eukalyptový éterický olej: tento olej je velmi užitečný při úlevě dýchacích cest, protože je velmi účinný při otevírání dýchacích cest. Pomáhá také podpořit krevní oběh, což je další faktor, který hraje důležitou roli v boji proti alergickým reakcím.

Vyzkoušejte aktivní uhlí

Aktivní dřevěné uhlí není nic jiného než spálená organická hmota. Obvykle se získává z rašeliny, dřeva nebo kokosových skořápek. Po vystavení určitým plynům při velmi vysokých teplotách se speciálním procesem z dřevěného uhlí stane aktivní uhlí. Díky tomuto procesu „aktivace“ je dřevěné uhlí extrémně porézní a absorpční a pomáhá vázat nebo absorbovat vše, co s ním přijde do styku.

Právě tato vlastnost aktivního uhlí z něj činí tak účinný lék na potravinovou alergii. Látka se snadno váže na bílkoviny způsobující alergie, které vaše tělo tak těžko odbourává. Jakmile se problémová bílkovina naváže na aktivní uhlí, může snadno projít trávicím traktem, aniž by způsobovala další problémy.

Aktivní uhlí je snadno dostupné bez předpisu, a to buď suspendované v čisté vodě, nebo v oslazeném roztoku. Museli byste užívat poměrně velkou dávku, abyste pocítili zlepšení příznaků, a přestože 60 gramů aktivního uhlí je pro většinu dospělých obvykle bezpečné, doporučujeme vám poradit se s lékařem o množství dávky, které je pro vás vhodné.