Nejvíce nebezpečné věci v kuchyni o kterých ani nevíte

Každý den používáme v kuchyni spousty věcí a vůbec nevíme, jak mohou být nebezpečné pro nás a naše zdraví.

V naši kuchyni používáme spousty různých kuchyňských pomocníků pro přípravu pokrmů, skladování potravin, umývání nádobí a další činnosti. Jedná se o běžné doplňky a věci, které opakovaně používáme a přitom nás vůbec nenapadne, jak mohou být nebezpečné. Většinou nás ani nenapadne, že by některé z těchto věci mohly být škodlivé našemu zdraví.

V dnešní spotřební době jde u většiny výrobků o co nejnižší cenu a líbivý design. Nikoho nezajímá materiál z kterého je zboží vyrobeno a už vůbec neřešíme, jestli neobsahuje škodlivé látky. Nebo si neuvědomujeme, jak rychle se mohou rozmnožovat bakterie na neumytém nádobí, mycí houbě, nebo na používané utěrce. Mezi další nebezpečné pomocníky v kuchyni patří různé mlýnky na maso, mixéry a kuchyňské roboty, tlakové hrnce, nebo běžné kuchyňské nože.

Popíšeme některé nejvíce nebezpečné věci v kuchyni, které skrývají možné nebezpečí nebo mohou být škodlivé našemu zdraví.

Plastové krabičky pro skladování potravin

Plastové krabičky pro skladování potravin
V domácnosti chceme mít plastové krabičky na potraviny krásné, průhledné, barevné, vakuové a podobně. Navíc je důležité, aby se dali umývat v myčce, nebo skladovat v mrazáku a nejlépe vydržely celý život. Už si ale neuvědomíme z jakého materiálu jsou vyrobeny a jaké jedovaté látky obsahují. Tyto plastové potravinové krabičky obsahují spousty jedovatých látek a chemikálii, které nám mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Kuchyňský dřez

Kuchyňský dřez
Málokoho napadne, jak může být obyčejný kuchyňský dřez nebezpečné a špinavé místo v kuchyni. Většina lidí nechává v dřezu špinavé nádobí, které obsahuje zbytky jídla a dalších nečistot. Pak sice špinavé nádobí umyjete a kuchyňský dřez taky, ale mezitím díky zbytkům jídla jsou v dřezu spousty bakterii. Takový kuchyňský dřez je doslova živnou půdou pro nebezpečné bakterie, které mohou útočit na vaše zdraví.

Kuchyňské nože

Kuchyňské nože
Celkově všechny nože jsou velmi nebezpečné a všichni bychom měli k těmto pomocníkům přistupovat s respektem. Používáme kuchyňské nože ke krájení a porcování potravin při přípravě pokrmu. Krájíme kuřecí či vepřové maso, zeleninu a ovoce, ale i vařené či pečené pokrmy. A hlavně vždy chceme, aby naše kuchyňské nože byly co nejostřejší. Proto jsou nejvíce nebezpečné a někdy mohou být použity jako zbraň.

Houby a hadry na nádobí

Houby a hadry na nádobí
Houby na umývání nádobí používá úplně každý a většinou vůbec neřešíme, jak dlouho tyto houby používáme. Prostě pokud je funkční, tak ji budeme stále používat k mytí nádobí. Přitom v těchto houbách a hadrách na nádobí se rozmnožují škodlivé bakterie rychlosti světla. Nepomáhá oplachování, jelikož bakterie jsou na houbě už po prvním mytí nádobí. Pokud chcete zničit bakterie, tak můžete mycí houbu ohřát v mikrovlnné troubě, nebo ji namočit do sava. Ale nejrychlejší a nejjednodušší je mycí houbu na nádobí vyměnit.

Utěrky na nádobí

Utěrky na nádobí
I když to tak nevypadá, tak kuchyňské utěrky jsou jedny z nejšpinavějších věcí v naši kuchyni. Dostanou se na tyto utěrky zbytky jídla a potravin, potom s nimi utřete nádobí a hned jsou v utěrkách milióny bakterii. Utřete nádobí, utřete si ruce, položíte na utěrku horký hrnec, utřete kuchyňskou linku a další. Proto jsou tyto utěrky tolik nebezpečné, protože se díky nim dostanou bakterie do našeho jídla.

Plynové kuchyňské sporáky

Plynové kuchyňské sporáky
Tyto plynové sporáky jsou hlavně nebezpečné, protože se jedná o otevřený oheň. Proto nikdy nenechávejte zapnuté hořáky bez dozoru a v žádném případě nenechávejte plynový sporák zapnutý pří opuštění domácnosti. Kontrolujte i uvolnění nebo zapnutí hořáku, aby nedocházelo k úniku plynu.

Teflonové nádobí

Teflonové nádobí
Tolik oblíbené teflonové nádobí a hlavně teflonové pánve mohou být taktéž nebezpečné. Při přípravě pokrmů může nahřátý teflon uvolňovat do okolí toxické výpary. Nejedná se o kontaminaci připravovaného pokrmu, ale tyto toxické výpary vdechujeme a mohou být karcinogenní. Někdy je lepší používat osvědčené a pro někoho staromódní nerezové nebo kamenné nádobí.

Mlýnky na maso

Mlýnky na maso
Masový mlýnek je velmi používaný pomocník v naši kuchyni, ale taky velmi nebezpečný pomocník. Je jedno jestli jde o ruční mlýnek nebo elektrický, protože se jedná o výkonný řezací nástroj. Tyto mlýnky na maso jsou zakrytovány a působí bezpečně, ale nebezpečí číhá v tlačení masa do mlýnku. Všichni to známe, i když je u mlýnku doplněk k tlačení, tak do mlýnku strkáme prsty. Musíme si uvědomit, že tyto řezné a mlecí nástroje jsou velmi ostré a mohou nám amputovat prsty.

Samozřejmě nebezpečí na nás číhá všude, ale v kuchyni trávíme spousty času. Navíc většinu věci bereme automaticky a vůbec si neuvědomujeme nebezpečí nebo škodlivost pro naše zdraví. Přitom se spousty lidí snaží žít zdravě a vařit si zdravé pokrmy. Tímto jsme chtěli popsat pár tipů, kdy nevědomky škodíme svému zdraví.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *