Skvělé potraviny proti hypertenzi, mrtvici a cholesterolu

Riziko mnoha chronických civilizačních onemocnění je podstatně vyšší, pokud jste obézní nebo máte tuk na břiše, hypertenzi, abnormální hladinu cholesterolu a vysoké triglyceridy. Všem těmto nemocem však můžete říci jasné ne, pokud budete jíst správné potraviny a vhodně doplňovat svůj jídelníček.

Některé potraviny vás mohou ochránit tím, že eliminují možnost infarktu myokardu a mozkové mrtvice, sníží váš krevní tlak bez léků, zvrátí onemocnění tepen a sníží hladinu cholesterolu. Zde jsou některé z těchto ideálních potravin pro tyto potíže.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Extra panenský olivový olej

Oleje, jako je extra panenský olivový olej, snižují oxidaci cholesterolu, která je spojena s tvorbou bloků ve stěnách cév, jež zvyšují riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Pomáhá také snižovat krevní tlak. Extra panenský olivový olej můžete používat jako zálivku na zelené saláty a zeleninu, jejichž kombinovaným účinkem vznikají nitro mastné kyseliny, které působí na udržení nízkého krevního tlaku.

Zelená a brukvovitá zelenina

Špenát, kapusta a další tmavě zelená listová zelenina pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním několika způsoby. Jsou bohaté na antioxidační vitaminy C a A, z nichž druhý jmenovaný je ve formě betakarotenu, což společně pomáhá předcházet oxidaci cholesterolu, která přispívá k ateroskleróze a může mít za následek infarkt nebo mrtvici.

Jsou také vynikajícím zdrojem kyseliny listové, která neutralizuje homocystein, důležitý faktor urychlující infarkt nebo mrtvici. Špenát je také bohatý na hořčík a některé peptidy, které pomáhají snižovat krevní tlak a chrání před srdečními chorobami.

Brukvovitá zelenina, jako je brokolice a květák, je zodpovědná za zdravé srdce. Konzumací této zeleniny vykoupete svůj krevní oběh v organických sirných sloučeninách, které jsou přírodním receptem na prevenci nemocí týkajících se srdce.

Fíky a další ovoce

Fíky a další ovoce zvyšují vaši antioxidační kapacitu, která tělu dodává mimořádné množství antioxidantů včetně flavonoidů, karotenoidů a vitaminu C, které mohou odvrátit srdeční onemocnění.

Fíky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Příjem vlákniny může snížit riziko infarktu. Ovoce je vhodné i pro lidi s nadváhou, která je dalším rizikovým faktorem srdečních onemocnění. Ovoce je bohaté na molekuly zvané flavonoidy, které mohou snížit riziko mrtvice.

Čočka a další luštěniny

Potraviny jako čočka pomáhají kontrolovat mrtvici, kardiovaskulární onemocnění, problémy s cholesterolem a hypertenzi. Váš vyšší krevní tlak je ve skutečnosti vnějším příznakem abnormální rovnováhy v buňkách vašeho těla. Nastolení správné rovnováhy poměru draslíku a sodíku, kterému se také říká K faktor, obvykle sníží váš krevní tlak.

Všechny luštěniny mají velmi dobrý K faktor. Luštěniny jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin, jejichž dostatečné množství může pomoci vyrovnat hladinu cholesterolu.

Losos a další mořské ryby

Pokud pravidelně konzumujete k jídlu ryby, pak je to pro vás dobrá zpráva. Omega-3 mastné kyseliny, které se hojně vyskytují v rybím tuku, se stále častěji využívají k léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Rybí olej dokáže snížit vysokou hladinu triglyceridů, které způsobují zvýšení hladiny špatného cholesterolu. Olej z tresčích jater a ryby jako losos, makrela a sardinky mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a jsou přirozeným zdrojem vitaminu D, který může snižovat hladinu cholesterolu, hypertenzi a předcházet infarktu. Je prokázáno, že konzumace ryb souvisí se snížením úmrtnosti na náhlou srdeční smrt a mozkovou mrtvici.

Vlašské ořechy, mandle a lněná semínka

Ořechy, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle, a semínka, jako jsou lněná semínka, mohou pomoci posílit vaše srdce a zvýšit krevní oběh. Zabraňují také tomu, aby vaše tělo postihla ateroskleróza. Zařaďte do svého každodenního jídelníčku svačinu ze směsi ořechů a semínek, abyste snížili riziko srdečních onemocnění a mozkové mrtvice.

Jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny a mononenasycené mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce. Jsou také bohaté na skvalen, který dodává tkáním kyslík a rozšiřuje cévy, čímž snižuje krevní tlak.

Česnek a cibule

Česnek je přirozeně dostupný zázračný lék, který dokáže posílit imunitní reakce a snížit krevní tlak, předcházet koronární trombóze, infarktu a mrtvici. Může také inhibovat enzymy, které se podílejí na syntéze lipidů, snižovat agregaci krevních destiček, zvyšovat fibrinolytickou aktivitu, zvyšovat antioxidační stav a snižovat krevní tlak a hladinu glukózy.

Cibule snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a zabraňuje tvorbě krevních sraženin, čímž předchází infarktu a mrtvici. Antioxidační flavonol obsažený v cibuli zvaný kvercetin snižuje krevní tlak a snižuje riziko ischemické choroby srdeční a mrtvice.

Ovesné vločky a celozrnné obiloviny

Celozrnné zdroje potravin a otruby jsou spojovány se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Jsou jednou z nejzdravějších voleb pro snížení rizika aterosklerotických kardiovaskulárních onemocnění. Oves podporuje účinek snižující hladinu cholesterolu, což následně způsobuje snížení krevního tlaku. Strava s vysokým obsahem ve vodě rozpustné vlákniny, jako jsou ovesné vločky, je nepřímo úměrně spojena s rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Ve vodě rozpustná vláknina snižuje vstřebávání určitých žlučových kyselin, což vede ke zvýšenému vychytávání LDL játry. Tento mechanismus vede ke snížení hladiny špatného cholesterolu a snižuje krevní tlak a riziko srdečních příhod.

Vejce

Každodenní konzumace vajec může zvýšit hladinu dobrého cholesterolu, který může chránit srdce před cévními chorobami. Vejce jsou levným a nízkokalorickým zdrojem mnoha dalších živin včetně minerálů, bílkovin a nenasycených mastných kyselin, které by mohly snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhají v boji proti obezitě, která je hlavním faktorem přispívajícím ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vejce jsou také spojována s nižším rizikem vzniku hemoragické cévní mozkové příhody.

Vybírejte si zdravou stravu, která se skládá z větší porce ovoce a zeleniny, ryb, čočky a nerafinovaných olejů se sníženým příjmem soli. Přidejte denní dávku vajec a svačinu z rozmixovaných ořechů a semínek. Vyvážená strava složená z výše uvedených potravin vám dodá potřebné živiny a minerály, které mohou vyrovnat hladinu cholesterolu a krevní tlak, a zároveň vás ochrání před srdečními nepravidelnostmi a výskytem mrtvice.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Healthline , WebMD