Zdraví

Vypněte ve svém mozku chuť k jídlu konzumací těchto potravin

I když je pravda, že dobré zdraví a hubnutí je výsledkem spalování více kalorií, než kolik jich spotřebujete, ve skutečnosti je to pro mnohé z nás téměř nemožný cíl. Při všech silných signálech, které podporují chuť k jídlu, se cítíte prakticky bezmocní, abyste napravili špatné návyky a rozumně zhubli. Vypnutím vypínače hladu pomocí správných potravin však můžete získat kontrolu nad svou chutí k jídlu a dosáhnout svých cílů v oblasti hubnutí, a to na požadované úrovni kondice.

Nejlepší způsob, jak přemoci chuť k jídlu, je sníst hrst ořechů a zapít ji dvěma sklenicemi vody. Ořechy jsou svačinou s vysokým obsahem živin – pomáhají omezit chuť k jídlu a působí jako přirozený prostředek potlačující chuť k jídlu. Zejména vlašské ořechy jsou bohaté na rostlinné omega-3 tuky, které mimo jiné pomáhají omezit chuť k jídlu. Jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, které mohou díky antioxidační kapacitě a zánětlivým markerům zlepšovat stav krevních lipidů a dalších kardiovaskulárních rizik. Nemají nepříznivý vliv na tělesnou hmotnost a navozují pocit dostatečného nasycení. Než se do nich ale pustíme, je důležité pochopit několik základních informací.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Jak se vypořádat s chutí na jídlo

Odolat chuti na jídlo může být poměrně náročné. Když pravidelně jíte stravu s vysokým obsahem sacharidů, mozek začne vysílat silné signály ke konzumaci sacharidů, což vede k chuti na tyto potraviny. Je obtížné těmto signálům odolat, protože se nikdy nebudete cítit spokojení nebo plní z konzumace jiných potravin.

Měli byste také vědět, jak rozlišovat mezi hladem a chutí. Chutě jsou prosbou mozku o něco příjemného a hlad je signál těla, že potřebuje nutriční podporu. Pokud mezi nimi nedokážete rozlišovat, může se stát, že nakonec budete hltat více sladkých potravin a chutě ještě prohloubíte. Trik spočívá v konzumaci správných potravin a zdravých svačinek ve správný čas, abyste překonali chuť na jídlo a zároveň utišili návaly hladu.

Potraviny na potlačení chuti k jídlu

1. Vlašské ořechy – zázračná potravina

Pokud hledáte chutné možnosti, jak omezit návaly hladu, zvolte si jako zdravou svačinu mezi jídly sortiment ořechů. Jedna hrst ořechů a semínek obsahuje přibližně 90 kalorií. Zejména vlašské ořechy jsou nositeli celé řady zdraví prospěšných látek. Kromě esenciálních mastných kyselin obsahují vlašské ořechy řadu dalších bioaktivních látek, jako je vitamín E a polyfenoly.

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem vitamínů B a E, vápníku, manganu, draslíku a bílkovin. Tato superpotravina je považována za výživu pro mozek, protože výrazně zlepšuje vaše duševní funkce. Vlašské ořechy také obsahují alfa-linoleové omega-3 mastné kyseliny, které mohou omezit chuť k jídlu a napomáhají hubnutí. Konzumace hrsti vlašských ořechů každý den se doporučuje ke snížení hladiny LDL a ke zlepšení celkového lipidového profilu.

2. Pomalu se uvolňující potravina bohatá na sacharidy – alternativa k alergiím na ořechy

Pokud trpíte alergií na ořechy, musíte se ořechům a potravinám obsahujícím ořechy a ořechové oleje přísně vyhýbat, abyste předešli alergickým reakcím. Abyste předešli alergii na ořechy a zařadili do jídelníčku potraviny, které jsou chutné a zároveň tlumí chuť na jídlo, tak mezi nejlepší dostupné potraviny s pomalu se uvolňujícími sacharidy patří takové, jako je čerstvé ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny, hnědá rýže, oves a quinoa. Tyto potraviny by měly tvořit polovinu až dvě třetiny toho, co sníte, nebo přibližně 50 až 65 procent celkového příjmu kalorií.

Z potravin s rychlým uvolňováním energie, jako jsou rafinované potraviny, se glukóza uvolňuje rychleji, což vám poskytne náhlý příval energie, po kterém následuje propad, kdy nakonec dostanete chuť na sladké, abyste zahnali hlad. Naproti tomu sacharidy s pomalým uvolňováním uvolňují glukózu v průběhu času, takže získáte trvalý přísun energie po delší dobu.

Fazole, čočka a obiloviny, jako je quinoa a oves, obsahují bílkoviny i komplexní sacharidy, díky nimž se budete cítit déle sytí. Čerstvé ovoce a zelenina jsou také dobrým zdrojem nízkoglykemických sacharidů bohatých na vlákninu a živiny. Ovoce obsahuje druh cukru zvaný fruktóza, který se v těle odbourává déle než potraviny vyrobené z rafinovaného cukru.

3. Obyčejný čaj, káva a bylinné čaje – alternativa při alergii na mléko nebo lepek

Každodenní nápoje jsou nejlepší volbou, pokud jste náchylní k alergiím na mléko nebo lepek. Kromě vody je dobrý jakýkoli obyčejný čaj, který stimuluje trávení. Doporučují se bylinkové čaje, jako je máta peprná, zázvor a heřmánek, a také zelený čaj. Čaje slazené přírodními sladidly, jako je surový med nebo javorový sirup, mohou pomoci zastavit chuť na cukr a zvýšit pocit sytosti. Další nápoje, jako je obyčejná káva, káva bez kofeinu nebo horká čokoláda, je vhodné pít ve dnech nízkokalorických jídel s vysokým obsahem bílkovin, abyste zahnali hlad mezi jednotlivými jídly. Měli byste také přijímat dostatečné množství vody pro správné fungování všech metabolických systémů. Bez dostatku vody prudce klesá asimilace živin, nedochází k vylučování toxinů a zpomaluje se proces spalování tuků.

Začít den sklenicí nebo dvěma čisté vody s citronem, je-li to možné, je skvělý způsob, jak zahájit čisté stravování na celý den, a ideální způsob, jak detoxikovat organismus a potlačit chuť k jídlu.

Konzumace vlašských ořechů může posílit vaši vůli a zabránit vám v chuti na nezdravé potraviny. Vlašské ořechy podporují pocit sytosti, protože příjem těchto ořechů rozsvěcuje část mozku spojenou s kognitivní kontrolou hladu. Pokud náhodou trpíte alergií na ořechy, lepek nebo mléčné výrobky, pak volba potravin bohatých na sacharidy s pomalým uvolňováním a obyčejných nápojů, nebo bylinných čajů pomůže potlačit chuť k jídlu a udržet vás dlouho syté.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Big Think , Medical News Today