Zdraví

Potraviny, které vám pomohou v boji proti premenstruačnímu syndromu

Premenstruační syndrom (PMS) je jednou z těch věcí, které mají špatnou pověst, a to z velmi dobrého důvodu! Premenstruační syndrom je stav, který ovlivňuje vaše fyzické zdraví, emoce a chování během určitých dnů menstruačního cyklu, obvykle těsně před nástupem menstruace.

Příznaky premenstruačního syndromu obvykle začínají 5 až 11 dní před menstruací a obvykle odezní, jakmile menstruace začne. Přesná příčina premenstruačního syndromu není známa. Mnozí vědci se však domnívají, že zřejmě souvisí s kolísáním hladin hormonů, včetně estrogenu a progesteronu, ke kterému dochází při přípravě na menstruaci. Z tohoto důvodu je pro každého, kdo trpí premenstruačním syndromem, „fuj“ vše, co je pro zbytek světa normální. Nadýmání, bolesti hlavy, náladovost, netrpělivost – stačí jediný příznak, aby vás vyvedl z emocionální rovnováhy a zkazil vám den.

Nebojte se, přicházíme s dobrou zprávou. Existuje spousta věcí, které můžete jíst, abyste zmírnili příznaky a účinky premenstruačního syndromu, a které vám zároveň dodají zdravé živiny, takže vlastně můžete zabít dvě mouchy jednou ranou!

Chcete-li porazit premenstruační syndrom, zařaďte do svého jídelníčku tyto chutné potraviny.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Hořká čokoláda

Za nevysvětlitelnou chutí na čokoládu, se kterou se my ženy během menstruace potýkáme, stojí celá řada vědeckých poznatků.

Čokoláda uvolňuje „hormony štěstí“ zvané endorfiny, které bojují proti úzkosti a pomáhají zahnat nejtemnější nálady.

Klíčovou složkou zodpovědnou za všechny čokoládové dobroty jsou kakaové boby, ale jedinou chybou je, že samy o sobě chutnají velmi hořce. Přidáním mléka, cukru a másla se stává skvělou pochoutkou pro mlsné jazýčky, ale také příčinou spousty kalorií navíc. Kromě toho se také rozředí prospěšné účinky kakaa. Chcete-li tedy z čokolády vytěžit co nejvíce, je lepší držet se zdravější tmavší varianty.

Hořká čokoláda má také super vysoký obsah hořčíku, který pomáhá zmírňovat křeče. Je bohatým zdrojem železa, které je nezbytné pro energii, a je dobrým způsobem, jak obnovit obsah železa v krvi, protože krví při menstruaci ztrácíte hodně tohoto minerálu.

Hořká čokoláda je také skvělým zdrojem antioxidantů! To znamená, že čistí krev, je skvělá pro vaše srdce a dodá vám zdravou zářivou pleť!

Obvykle nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda je vaše čokoláda „hořká“, nebo ne, je vybrat si takovou, která má 70 % nebo vyšší celkový obsah kakaa. Kvalitní hořká čokoláda má vždy jako úplně první složku uveden čokoládový likér nebo kakao. Může být uvedeno několik forem kakaa, například kakaový prášek, kakaová dřeň a kakaové máslo, což jsou všechno přípustné přísady do hořké čokolády.

  • Alternativa k hořké čokoládě skutečně nikdy neexistuje. Většina lidí však hořkou čokoládu nemá ráda, protože chutná velmi hořce. Proto automaticky sahají spíše po mléčné čokoládě. Snažte se k těmto lidem nepatřit. Hořká čokoláda, jak jsme již zmínili, má vyšší obsah původních kakaových bobů a neobsahuje žádná další sladidla ani tuky, což znamená, že při její konzumaci nepřiberete.
  • Můžete si rozpustit několik kostiček hořké čokolády a použít ji k namáčení banánů nebo jahod. Jedná se o přirozeně sladké potraviny, které mají své výhody (banány obsahují draslík a jahody jsou bohaté na vitamin C). Doplňte je hrstí ořechů a máte vlastně dezert plný živin a důležitých minerálů!

Mandle

Vždy se ujistěte, že sníte hrst mandlí s ponechanou hnědou „slupkou“. Mandle jsou báječným zdrojem hořčíku, minerálu, který podporuje stabilizaci hormonální hladiny. Snižuje také podrážděnost, napětí a křeče, čímž vám pomůže zamávat s výkyvy nálad.

Pokud nejste příznivci mandlí, můžete sáhnout po spoustě jiných zdrojů hořčíku, které vám pomohou s výkyvy nálad a křečemi. Můžete se rozhodnout pro listovou zeleninu, jako je špenát, fazole a čočku, nebo pražená slunečnicová semínka, či dokonce celozrnné výrobky. Z jejich směsi si připravte čerstvé saláty pro rychlé zahnání hladu nebo je jednoduše přidejte jako přílohu ke každému jídlu.

Čaj

Většina z nás má tendenci mít za svého nejlepšího přítele kávu. Ale když si dáte šálek pokaždé, když máte málo energie, povede to jen k většímu nadýmání a do konce dne vám to spíš uškodí než pomůže. Vraťte do svého života sluneční svit díky široké nabídce zcela přírodních bylinných čajů. Povzbuďte se a překonejte nadýmání hrnkem horkého čaje.

  • Někteří z nás mají tendenci trpět náhlými záchvaty nevolnosti a zažívají nepříjemný pocit nadýmání v oblasti břicha. Vaším pomocníkem při tomto problému by mohl být zázvorový čaj nebo dokonce pampeliškový čaj. Popíjejte heřmánkový nebo mátový čaj, který pomůže uvolnit svaly, křeče a snížit napětí, které vede k úzkosti a podrážděnosti.

Celozrnný chléb

Až budete mít příště šílenou chuť na sendvič, nahraďte bílý chléb celozrnným. Jednoduché sacharidy, jako je bílý chléb, mají ve zvyku vás nalákat na krátký pocit pohody, ale nakonec po něm následuje velmi špatná nálada a energetický kolaps. Celozrnný chléb je naopak plný zdraví prospěšných látek. Má vysoký obsah hořčíku, který pomáhá snižovat svalové napětí, a obsahuje vitaminy B a E, které bojují proti únavě a depresi.

Pokud jde o celozrnný chléb, dávejte si pozor, co kupujete. Na mnoha chlebech prodávaných jako celozrnné je téměř vždy uvedeno, že obsahují celozrnnou mouku, ale ve skutečnosti jsou vyrobeny převážně z bílé mouky (někdy také označené jako nebělená nebo obohacená pšeničná mouka). První složkou na obalu celozrnného chleba by měla být celozrnná mouka. Nejlepší celozrnné chleby by neměly obsahovat vůbec žádnou bílou mouku a měly by být tvrdé, hrubé struktury a chutné. Na celozrnný chléb si možná budete muset chvíli zvykat, zejména pokud jste zvyklí na bílý – ale rozhodně to stojí za to.

  • Pokud na chleba moc nejste a inklinujete spíše k rýži, připravte si jídlo z hnědé rýže, fazolí a luštěnin. Do salátů si přihoďte hrst slunečnicových semínek nebo uspokojte své chutě tím, že si připravíte směs plnou oříšků. Kombinace těchto možností vám pomůže získat správnou dávku hořčíku, abyste se nedostali do tolik obávaných výkyvů nálad.

Jogurt

Nevyhýbejte se misce jogurtu – může vám skvěle pomoci vyrovnat hladinu vápníku během menstruačního cyklu. Jogurt je nabitý vápníkem a vitaminem D, které při konzumaci ve větším množství vedou k méně intenzivním příznakům premenstruačního syndromu. Vápník totiž bojuje proti depresi a pocitům úzkosti v mozku, zatímco vitamin D reguluje enzym, který produkuje serotonin, neurotransmiter, který pomáhá kontrolovat nálady.

Nezapomeňte, že vápník je nejúčinnější, pokud ho konzumujete dostatečné množství denně po dlouhou dobu, nikoliv pouze v době, kdy bojujete s premenstruačním syndromem.

  • Kromě mléčných výrobků, jako je jogurt, patří k dalším zdrojům vápníku sardinky, losos a zelený salát. Abyste si udrželi vysokou hladinu vápníku, obložte si talíř pomeranči, papájemi a jahodami a pijte hodně vody s citronem.

Až budete mít příště příznaky premenstruačního syndromu, vyřešte své chutě na sacharidy a sladké tím, že budete jíst dostatečné množství potravin, o kterých jsme se právě zmínili. Dejte sbohem křečím, nadýmání, únavě a rozmrzelosti a usnadněte život sobě i všem okolo!