Zdraví

Překvapivé přínosy pampelišky pro vaše zdraví

Když se řekne pampeliška, možná si představíte otravný plevel, který roste na zahradě. Neudělejte však chybu a nepovažujte ji za „plevel“. Pampeliška je odedávna považována za prospěšnou bylinu mnoha různými kulturami po celém světě. Různé části pampelišky se totiž používají při přípravě bylinných léků a čajů k léčbě několika nemocí.

V posledních letech také věda zjistila, že pampeliška má mnoho zdraví prospěšných účinků a lze ji využít k léčbě řady onemocnění. Zde je seznam prospěšných účinků pampelišky.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zlepšuje zdraví kostí

Zařazení pampeliškových listů do jídelníčku může být přirozeným a účinným způsobem, jak udržet zdravé kosti a bojovat proti osteoporóze. Pampelišky obsahují slušné množství vápníku, pouhý 1 šálek (55 g) nasekaných listů vám poskytne 10 % denní potřeby vápníku. Vápník je základním stavebním kamenem vašich kostí. Pampelišky jsou také velmi bohaté na vitamin K, 1 šálek poskytuje více než 3,5 násobek denní potřeby. Je známo, že vitamin K zabraňuje osteoporóze tím, že snižuje úbytek kostní hmoty a udržuje hustotu minerálů v kostech.

Pomáhá při trávení

Mnoho tradičních lékařů doporučuje pampelišku jako pomocný prostředek při trávení. Stimuluje tok žluči, což vytváří mírný projímavý účinek a pomáhá účinněji odstraňovat odpadní látky. Pokud tedy pociťujete zácpu nebo nadýmání, zkuste pít čaj z pampeliškových listů či kořenů, nebo přidávejte mladé pampeliškové listy do salátů.

Podporuje hubnutí

Pampeliška by vám mohla pomoci i při snaze o hubnutí, protože brání vstřebávání tuků v těle. Vaše slinivka břišní uvolňuje enzym zvaný pankreatická lipáza, který pomáhá rozkládat a vstřebávat tuk. Studie zjistila, že extrakt z pampelišky dokáže díky nejméně 5 fenolovým sloučeninám v kořenech pampelišky potlačit působení lipázy o 86,3 %, což je srovnatelné se standardním lékem proti obezitě v podobné dávce. Zde je třeba poznamenat, že ačkoli byla pampeliška při snižování vstřebávání tuků méně účinná než lék proti obezitě, měla méně vedlejších účinků.

Snižuje hladinu cholesterolu

Cholesterol není pro tělo úplně špatný. Je to voskovitá látka podobná tuku, kterou vaše tělo využívá k tvorbě hormonů, vitaminu D a sloučenin, které pomáhají při trávení. Je však známo, že vysoké hladiny některých forem lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) v krvi způsobují aterosklerózu, což je stav, kdy se tepny zužují a tvrdnou v důsledku hromadění cholesterolových usazenin. Studie provedené na králících, kteří byli na dietě s vysokým obsahem cholesterolu, zjistily, že kořen a list pampelišky mohou chránit před aterosklerózou tím, že výrazně snižují hladinu LDL a zvyšují hladinu HDL (dobrého cholesterolu).

Pomáhá při detoxikaci

Pokud hledáte rychlou detoxikaci, zkuste popíjet čaj z pampeliškových listů. Pampeliška, v sanskrtu známá jako simhadanti, se v ájurvédské medicíně používá pro své močopudné účinky a schopnost detoxikovat ledviny. Pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a soli močí, čímž snižuje nadýmání související se zadržováním vody.

Pampeliška se často používala pro své močopudné vlastnosti. I když nemusí přímo léčit infekce močových cest, její močopudný účinek na organismus zajišťuje odplavení bakterií způsobujících infekce močových cest.

Snižuje záněty

Zánět je přirozená imunitní reakce vašeho těla, když jsou vaše tkáně nebo buňky napadeny patogeny, jako jsou škodlivé bakterie a viry. V případě některých autoimunitních onemocnění, jako je artritida, se imunitní reakce těla spustí, i když neexistuje žádná skutečná hrozba, což vede k poškození tkání a zánětu. Studie provedená na morčatech ukázala, že pampeliška má protizánětlivý účinek na organismus, zejména na plíce a střeva. Pokud trpíte záněty, pampeliška by mohla fungovat jako přírodní prostředek, který vám poskytne úlevu.

Pomáhá v boji proti chudokrevnosti

Pampeliška se v lidovém léčitelství používá k léčbě nejrůznějších onemocnění včetně chudokrevnosti. Výzkumy prováděné na myších také ukázaly, že počet červených krvinek a množství hemoglobinu se výrazně zvýšily, když jim byly podávány výtažky z pampelišky. To je do značné míry způsobeno tím, že pampeliška je bohatá na železo, přičemž 1 šálek obsahuje dvakrát více železa než špenát. Obsahuje také antioxidanty, jako jsou fenoly, flavonoidy a kyselina kumarová, které pomáhají chránit červené krvinky před poškozením volnými radikály a zvyšují jejich počet.

Zabraňuje poškození jater

Studie provedené s listy a kořenem pampelišky potvrdily, že extrakt z pampelišky dokáže bojovat proti jaterní fibróze neboli jaternímu zjizvení způsobenému nahromaděním zjizvené tkáně v reakci na zánět nebo poškození jater. Nekontrolovaná jaterní fibróza může vést k cirhóze nebo selhání jater. Výtažek z pampelišky může také zabránit tukovému onemocnění jater způsobenému hromaděním tuku v játrech.

Snižuje oxidační stres

Normální metabolické procesy i toxiny z prostředí dávají v těle vzniknout volným radikálům, které poškozují buněčné membrány a vyvolávají záněty. Když přirozené zásoby antioxidantů v těle nedokážou s volnými radikály bojovat, tělo se dostává do oxidačního stresu. Tehdy potřebujete antioxidanty ze stravy. Antioxidační vlastnosti pampelišky byly doloženy několika různými studiemi, přičemž jedna studie konkrétně prokázala, že pampeliška chrání před aterosklerózou související s oxidačním stresem. Konzumace pampeliškových listů může být skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více antioxidantů.

Může snižovat hladinu cukru v krvi

Zatímco některé pokusy na potkanech prokázaly, že výtažky z pampelišky skutečně snižují hladinu glukózy v krvi, existují i jiné, které významné změny neprokázaly. Pokud jste diabetik a chcete pampelišku zařadit do svého jídelníčku, doporučujeme poradit se s lékařem.

Může léčit žloutenku

Jelikož je známo, že pampeliška léčí játra a snižuje zánět, používá se v tradiční medicíně také k léčbě problémů, jako je zvětšení jater a žloutenka. Studie na zvířatech zjistila, že pampeliška spolu s několika dalšími bylinnými extrakty účinně léčí žloutenku. Vzhledem k tomu, že neexistují žádné přesvědčivé studie na lidech, poraďte se před užíváním pampelišky k léčbě žloutenky se svým lékařem.

Bojuje proti rakovině

Pampeliška prokázala své bojové schopnosti proti rakovině v několika výzkumných experimentech, které byly zaměřeny na různé typy rakovinných buněk. V každém z nich bylo zjištěno, že výtažek z pampelišky dokáže působit na rakovinné buňky a ničit je, aniž by ovlivnil zdravé buňky. A zatímco díky tomu je pampeliška vhodnou volbou pro zařazení na seznam potravin proti rakovině, zde jsou uvedeny všechny typy rakoviny, proti kterým může pampeliška účinně bojovat:

  • Melanom neboli rakovina kůže, která je notoricky známá svou odolností vůči chemoterapii.
  • Chronická myelomonocytární leukémie, což je rakovina kostní dřeně, která je velmi agresivní a odolná vůči lékům.
  • Kolorektální karcinom, rakovina tlustého střeva nebo konečníku – extrakt z kořene pampelišky by mohl zpomalit růst rakovinných buněk přibližně o 90 %.
  • Rakovina slinivky břišní.
  • Rakovina žaludku.
  • Rakovina prsu a prostaty, i když o dlouhodobém účinku pampelišky na tyto hormonálně citlivé druhy rakoviny stále panují určité pochybnosti.

Zlepšuje zdraví pokožky

Tradičně se pampeliškový čaj používal k léčbě kožních onemocnění, včetně ekzémů a kožních krvácení, k nimž dochází například v důsledku kurdějí, vřídků, kvasinkových infekcí, popálenin a bradavic. Tento přínos pampelišky lze přičíst jejím antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem. Kromě toho se předpokládá, že jelikož pampeliška přispívá k regulaci hormonů v těle, je účinná i proti akné. A protože je pampeliška dobrým zdrojem antioxidantů, předpokládá se, že zpomaluje proces stárnutí, jako je ochabování pleti, stařecké skvrny a vrásky.

Může chránit zrak

Pampelišky mají vysoký obsah luteinu a zeaxantinu, které chrání sítnici před škodlivými účinky UV záření. Jeden šálek pampeliškových listů vám dodá 7486 mikrogramů luteinu a zeaxantinu, což je více než dokonce i mrkev, která poskytuje 328 mikrogramů na šálek. Pravidelná konzumace této byliny může zabránit makulární degeneraci, onemocnění očí souvisejícímu s věkem, které způsobuje ztrátu zraku.

Může léčit onemocnění žlučníku

Tradiční medicína používala kořen pampelišky k léčbě onemocnění žlučníku. Studie naznačují, že vzhledem k tomu, že pampeliška stimuluje tok žluči a působí protizánětlivě, mohla by být prospěšná při onemocnění žlučníku.

Jak si připravit a jíst pampelišky

Existují různé způsoby, jak se pampeliška může stát součástí vašeho jídelníčku. Pampeliškové listy a kořeny jsou k dostání čerstvé nebo sušené a lze z nich připravit čaje nebo tinktury. Můžete také sáhnout po pampeliškových doplňcích stravy ve formě kapslí.

Pokud rádi experimentujete, přidejte pampeliškové listy do salátu s kozím sýrem, ořechy a citronem. Nebo je můžete přihodit do zeleného smoothie. Listy pampelišky můžete dokonce osmažit na troše olivového oleje a dát si je jako přílohu ke slanině. Pokud ale teprve začínáte a chtěli byste si zachovat jednoduchost, můžete zůstat u čaje.

Nepoužívejte pampelišky natrhané jen tak někde. V městských oblastech většina lidí považuje pampelišky za plevel a půda, na které rostou, je silně postřikována pesticidy. Pokud chcete používat čerstvé listy, je nejlepší zasadit si nějaké čerstvé na zahradě.

Možné vedlejší účinky pampelišky

Alergie

Pampeliška patří do čeledi rostlin známých jako Compositae neboli Asteraceae. Jedná se o kvetoucí rostliny, o kterých je známo, že způsobují alergické reakce, jako je kontaktní dermatitida a kopřivka. Pokud jste alergičtí na rostliny, jako je ambrózie, měsíček lékařský, chryzantémy, heřmánek, sedmikrásky nebo řebříček, je pravděpodobné, že jste alergičtí i na pampelišku. Pokud máte pochybnosti, poraďte se s dermatologem. Pomocí běžného náplasťového testu lze také zjistit, zda jste alergičtí.

Lékové interakce

Ačkoli má pampeliška několik zdraví prospěšných účinků, není bezpečné předpokládat, že nebude mít žádné vedlejší účinky. Pampeliška by se mohla vzájemně ovlivňovat s některými léky a vždy se doporučuje, abyste se o užívání pampelišky poradili se svým lékařem, pokud užíváte léky. Zde jsou uvedeny některé léky, které by mohly s pampeliškou interagovat.

  • Léky na cukrovku: Pokud jste diabetik a již užíváte léky, poraďte se se svým lékařem, než začnete pampelišku v jakékoli formě užívat, protože by mohla ovlivnit hladinu glukózy v krvi.
  • Diuretika: Pokud již užíváte diuretika na předpis, pampelišce se vyhněte. Užívání pampelišky při současném užívání jiných léků nebo bylin, které jsou zároveň diuretiky, by mohlo způsobit nerovnováhu elektrolytů.
  • Antacida: Pampeliška může zvýšit kyselost žaludku, což by mohlo snížit účinnost antacid.
  • Léky na ředění krve: Pokud již užíváte léky na ředění krve, mohla by pampeliška zvýšit riziko krvácení.
  • Antibiotika: Druh pampelišky známý jako Taraxacum mongolicum (pampeliška čínská) může narušovat vstřebávání antibiotika ciproflaxinu. Pokud užíváte antibiotika, vždy se poraďte s lékařem.
  • Lithium: Studie prokázaly, že pampeliška může zhoršovat účinky lithia, široce používaného léku na bipolární poruchu.

Pampeliška je mimořádně všestranná bylina, která se již od starověku používá k léčbě různých zdravotních potíží. Bylinkáři po celém světě rozpoznali její léčivé vlastnosti, z nichž mnohé byly vědci a výzkumníky prokázány jako pravdivé. U konkrétních onemocnění se před použitím pampelišky jako léku poraďte s certifikovaným lékařem alternativní medicíny. Pro všeobecné zdravotní účely si však pampelišku můžete dát vždy, abyste zvýšili celkový zdravotní kvocient své stravy.