Zdravotní přínosy eliminační diety, o kterých jste nevěděli
Cítíte se nafouknutí a nepříjemně? Objevují se u vás po jídle vyrážky nebo svědění? Přemýšleli jste někdy o tom, zda toto nadýmání nemůže způsobovat jídlo, které jíte? Zamyslete se nad tím. Je pravda, že jsme to, co jíme. Ve skutečnosti lze s jistotou říci, že to, co jíme, může ovlivnit to, jak se cítíme fyzicky i psychicky.
Ve skutečnosti, pokud nejste schopni pochopit, co tyto příznaky způsobuje, můžete zkusit eliminační dietu. Vyloučení řady potravin najednou může způsobit nutriční nerovnováhu v těle, zejména pokud nejsou nahrazeny správnými alternativami. Pokud se však provádí správně, nejedná se o žádný výstřelek.
Dr.Max.cz * Lekarna.cz * Moje Lékárna.czCo je to eliminační dieta?
Eliminační dieta je dieta, která vám pomůže zjistit, zda určité potraviny, které konzumujete jako základní, mohou být příčinou potíží a neklidu.
Funguje tak, že na určitou dobu vyloučíte ze svého jídelníčku určité potraviny nebo skupiny potravin. Tato doba může trvat dva až čtyři týdny.
Také doba trvání eliminační diety se může u jednotlivých osob lišit. Záleží totiž na jednotlivcích a na tom, jak reagují na určité potraviny. Například pokud někdo trpí nadýmáním, mohlo by se mu ulevit vyloučením mléka nebo mléčných výrobků. U jiných však může nadýmání přetrvávat i po vyloučení této skupiny potravin. Lze tedy s jistotou říci, že mléko a mléčné výrobky u nich nejsou příčinou nadýmání. Budou muset pokračovat ve vyřazování dalších potravin, aby se zjistilo, co nadýmání způsobuje.
Eliminační diety vyžadují vyloučení určitých potravin nebo celých skupin potravin, které obvykle denně konzumujete. Abychom vysvětlili, jak eliminační dieta funguje, zůstaňme u příkladu nadýmání.
Pokud jste někdy v životě zažili nadýmání, pak první věc, kterou musíte ze svého jídelníčku vyloučit, je mléko a další mléčné výrobky. V tomto scénáři vyřaďme mléko, tvaroh a sýr. Poté budete pozorovat, jak vaše tělo reaguje.
Pokud se nadýmání do dvou týdnů zmírní, pak víte, že viníkem je jedna z vyřazených potravin.
Dalším krokem je opětovné pomalé zavádění těchto potravin, jednu po druhé. Nejprve přidejte tvaroh a sledujte, jak vaše tělo reaguje. Pokud se neobjeví žádné známky nadýmání, přejděte k další potravině, kterou je sýr. Zařaďte sýr zpět do jídelníčku a nadále sledujte příznaky nadýmání. Pokud se žádné známky nadýmání neobjeví, zaveďte mléko. Pokud po zavedení mléka do stravy začne vaše tělo opět pociťovat nadýmání, víte, co vám tento příznak způsobuje.
Pokud se však vaše příznaky nadýmání nezmírní i přes vyloučení těchto produktů po dobu více než dvou týdnů, pak víte, že tyto potraviny nejsou příčinou.
Nasazení eliminační diety vám pomůže nejen najít příznaky nadýmání, ale může vám pomoci i při jiných potravinových intolerancích.
Tato dieta je založena na metodě pokusu a omylu, nicméně s trochou trpělivosti může eliminační dieta vysvětlit mnoho neznámých příznaků, které pociťujete.
Zde se podívejte na šest výhod eliminační diety.
Pomáhá identifikovat neznámé potravinové alergie
Reakce potravinové alergie vzniká, když váš imunitní systém přehnaně reaguje na potravinu nebo látku v potravině a identifikuje ji jako nebezpečí (když váš imunitní systém přehnaně reaguje na potravinu nebo látku v potravině, vzniká alergická reakce) Závažnost potravinových alergií se pohybuje od mírných až po závažné.
Příznaky alergické reakce se mohou týkat kůže, gastrointestinálního traktu, kardiovaskulárního systému a dýchacích cest. Mezi příznaky patří např:
- Zvracení nebo žaludeční křeče
- Kopřivka
- Dušnost
- Sípání
- Opakující se kašel
- Šok nebo oběhový kolaps
- Stažené, chraplavé hrdlo
- Potíže s polykáním
- Otok/brnění jazyka (ovlivňující schopnost mluvit nebo dýchat)
- Slabý puls
- Bledé nebo modré zbarvení kůže
- Závratě nebo pocit na omdlení
Studie uvádějí, že eliminační dieta vám může pomoci určit, která potravina tento příznak ve vašem těle způsobuje.
Osm druhů potravin představuje 90 % alergických reakcí. Patří mezi ně vejce, mléko, arašídy, stromové ořechy, ryby, korýši, pšenice a sója.
Mléko, vejce a arašídy jsou většinou spojovány s potravinovými alergiemi u dětí. U dospělých jsou nejčastějšími potravinovými alergeny pyly ovoce a zeleniny, arašídy a stromové ořechy a ryby a korýši.
Minimalizuje příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS)
Pokud trpíte syndromem dráždivého tračníku, může pro vás stravování představovat problém. Někdy může pouhý akt jídla (vůně, ochutnávání nebo žvýkání jídla) vyvolat střevní potíže ještě před konzumací jídla. Při příznacích syndromu dráždivého tračníku může pomoci změna stravy.
Nejčastějšími příznaky syndromu dráždivého tračníku jsou:
- Bolesti břicha a křeče.
- Změna střevních návyků – například průjem, zácpa nebo někdy obojí.
- Nadýmání a otok žaludku.
- Nadměrné větry (plynatost).
- Občasné pociťování naléhavé potřeby jít na toaletu.
- Pocit, že jste se po návštěvě toalety úplně nevyprázdnili.
- Vypouštění hlenu ze zadku.
Vyřazení snídaňových cereálií a nápojů obsahujících kofein po dobu 12 týdnů může pomoci identifikovat příznaky.
Studie také prokázaly, že u jedinců s příznaky syndromu dráždivého tračníku nereagujících na jiné standardní terapie měla eliminační dieta pozitivní dopad na jejich celkovou pohodu.
Lidé trpící syndromem dráždivého tračníku by měli upravit množství vlákniny ve své stravě. Existují dva typy vlákniny – rozpustná vláknina (rozpouští se ve vodě) a nerozpustná vláknina (nerozpouští se ve vodě). Mezi potraviny obsahující rozpustnou vlákninu patří oves, ječmen, žito, ovoce, jako jsou banány a jablka, kořenová zelenina, jako je mrkev a brambory, a zlatá lněná semínka. Mezi potraviny obsahující nerozpustnou vlákninu patří celozrnný chléb, otruby, obiloviny a ořechy a semena (kromě zlatých lněných semínek).
Pokud máte průjem, omezte množství nerozpustné vlákniny, kterou jíte. Pokud máte zácpu, zvyšte množství rozpustné vlákniny ve stravě.
Léčí syndrom děravého střeva
Mnoho příznaků a stavů způsobených syndromem děravého střeva je způsobeno reakcemi imunitního systému, který reaguje na mikroby, toxiny nebo jiné látky vstřebávané do krevního oběhu výrazně děravým střevem.
Alkohol a některé léky proti bolesti způsobují podráždění střevní sliznice. Mezi nejčastější příznaky související se střevy patří:
- Nadýmání
- Přemnožení kandidy
- Zácpa
- Trvající průjem
- Plynatost
Důležitým faktorem, který přispívá k autoimunitním onemocněním, je také děravé střevo, jehož příčinou je většinou nesnášenlivost lepku. Bezlepková eliminační dieta může pomoci vyléčit syndrom děravého střeva.
Lidé se syndromem děravého střeva by se měli vyhýbat cukru a sladidlům, i když přírodní cukry lze konzumovat s mírou. Měli by se vyhýbat aditivům a baleným potravinám, ochucovadlům, zpracovanému masu a nezdravým olejům. Vaječné žloutky bývají v pořádku, ale vaječné bílky mohou narušit trávicí trakt.
Zmírňuje ekzémy, akné a kopřivku
Eliminační diety pomáhají zmírnit některá kožní podráždění, jako jsou ekzémy, akné a kopřivka. Ekzémy jsou často spojeny s potravinovými alergiemi. Neznamená to, že vyřazení určitých potravin podráždění vyléčí, ale může to pomoci při určení jeho možné příčiny.
Mezi příznaky ekzému patří:
- Červená vyrážka nebo červené skvrny na kůži, zejména uvnitř záhybů na loktech a kolenou.
- Svědění.
- Suchá kůže, která může praskat a případně krvácet.
Mezi příznaky akné, které se mohou objevit na zádech, hrudníku, krku, ramenou, horních částech paží a hýždích, patří následující:
- Černé tečky
- Bílé tečky
- Papuly
- Pustuly (které mnozí lidé nazývají pupínky)
- Cysty
- Uzlíky
Kopřivka, známá také jako urtikárie, se objevuje, když spouštěcí faktor způsobí, že se v kůži uvolní vysoké hladiny histaminu a dalších chemických poslů. Histamin se uvolňuje z mnoha důvodů:
Alergická reakce – např. alergie na potraviny nebo reakce na bodnutí či štípnutí hmyzem.
Vystavení chladu nebo teplu.
Infekce – například nachlazení.
Některé léky – například nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) nebo antibiotika.
Nejčastější příznaky (to, co vidíte) kopřivky jsou:
- Mírně vystouplé, růžové nebo červené otoky.
- Kopřivky, které se vyskytují samostatně nebo ve skupině, případně se spojují na velké ploše.
- Otok kůže, který ustoupí nebo zmizí do 24 hodin na jednom místě, ale může se objevit na jiném místě.
Lidé trpící ekzémem by se měli vyhýbat kravskému mléku, vejcím, sóje, pšenici, rybám a ořechům, protože vyvolávají příznaky ekzému. Před vynecháním všech těchto látek se však vždy poraďte se svým lékařem.
Lidé se sklonem k akné se musí vyhýbat cukru, nezdravému jídlu, rychlému občerstvení a potravinám s vysokým obsahem glykémie. Vysoce glykemické potraviny vyvolávají záněty a hormonální výkyvy, které podporují vznik akné. Mezi tyto potraviny patří bílé pečivo, zpracované snídaňové cereálie, bílá rýže, preclíky, bramborové lupínky, sušenky a koláče atd.
Je známo, že kopřivku vyvolává několik různých druhů potravin, včetně čokolády, některých citrusových plodů, potravinářských přísad a pšeničných výrobků. Mezi nejčastější potravinové spouštěče kopřivky patří arašídy, vejce, ořechy a korýši.
Prevence/léčba poruch učení
Poruchy učení ovlivňují způsob, jakým člověk chápe, pamatuje si a reaguje na nové informace. Poruchy učení se objevují již u velmi malých dětí a většinou jsou odhaleny až po nástupu do školy. Přibližně třetina dětí s poruchami učení trpí také poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).
Příznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou u dětí a dospívajících jsou spojeny s problémy v chování. Lze je rozdělit do dvou kategorií. Společné příznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou v obou kategoriích jsou uvedeny níže.
Nepozornost
Hlavními příznaky nepozornosti jsou:
- Krátké udržení pozornosti a snadná rozptýlenost.
- Dělání neopatrných chyb – například ve školní práci.
- Projevuje se zapomnětlivost nebo ztrácení věcí.
- Neschopnost vydržet u úkolů, které jsou nudné nebo časově náročné.
- Zdá se, že není schopen poslouchat nebo plnit pokyny.
- Neustálá změna činnosti nebo úkolu.
- Potíže s organizací úkolů.
Hyperaktivita a impulzivita
Hlavními znaky hyperaktivity a impulzivity jsou:
- Neschopnost sedět v klidu, zejména v klidném nebo tichém prostředí.
- Neustálé vrtění se.
- Neschopnost soustředit se na úkoly.
- Nadměrný fyzický pohyb.
- Nadměrné mluvení.
- Neschopnost počkat, až na ně přijde řada.
- Jednání bez přemýšlení.
- Přerušování rozhovorů.
- Malý nebo žádný smysl pro nebezpečí.
Vyloučením některých potravin ze stravy dítěte lze léčit příznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou. Vyřazení hlavních zdrojů umělých barviv a přídatných látek – sladkostí, nezdravých potravin, pestrobarevných cereálií, ovocných nápojů a limonád – ze stravy dítěte na několik týdnů může příznaky zlepšit.
Tělo si nedokáže vyrobit esenciální mastné kyseliny, takže tyto živiny musí být přijímány ve stravě. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro fungování buněk a celkovou imunitu. Omega-3 mastné kyseliny lze získat z lososa, tuňáka a dalších studenovodních ryb a také z některých semen a olejů. Omega-6 mastné kyseliny (zejména kyselina linolová) se získávají především z rostlinných olejů. Pro celkové zdraví je nejlepší rovnováha omega-3 mastných kyselin a omega-6 mastných kyselin.
Bojuje proti migréně
Existují různé typy migrenózních bolestí hlavy, ale většina z nich se vyznačuje následujícími příznaky:
- Silná bolest na jedné nebo obou stranách hlavy
- Nevolnost
- Závratě
- Poruchy vidění
Dietní opatření mohou pomoci snížit stupeň migrenózních bolestí hlavy. Studie prokázaly, že nízkotučná rostlinná strava může snížit závažnost migrény.
Lidé s migrénou by se měli vyhýbat mléčným výrobkům (zahrnuje odstředěné nebo plnotučné kravské mléko, kozí mléko, sýry, jogurty atd.), čokoládě, vejcím, citrusovým plodům, masu (zahrnuje hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, ryby atd.), pšenici (chléb, těstoviny atd.), ořechům a arašídům, rajčatům, cibuli, kukuřici, jablkům a banánům. Mezi nejhorší spouštěče patří také některé nápoje a přísady, včetně alkoholických nápojů (zejména červeného vína) a nápojů s obsahem kofeinu (káva, čaj a kola).
Jak začít s eliminační dietou
Eliminační dieta má čtyři hlavní kroky. Jsou následující:
Plánování: Poraďte se se svým lékařem, abyste věděli, které potraviny mohou vašemu tělu způsobovat problémy. Může vás požádat, abyste si po dobu jednoho týdne vedli stravovací deník, abyste věděli, jaké potraviny denně konzumujete, což vám později pomůže vyřadit potraviny v rámci eliminační diety.
Vyhýbání se: Dodržujte eliminační dietu bez výjimek po dobu dvou týdnů. Pokud například vyřazujete z jídelníčku kávu, vyhněte se všem potravinám obsahujícím kofein a nápojům s kofeinem.
Vyzývání: Pokud se vaše příznaky nezlepšily, poraďte se se svým lékařem. Pokud se vaše příznaky zlepšily, začněte „vyzývat“ své tělo opětovným zaváděním potravin, jednu skupinu po druhé.
Vytvoření nového, dlouhodobého jídelníčku: Na základě vašich výsledků vám váš praktický lékař pomůže vytvořit stravovací plán, který bude předcházet vašim příznakům.
Eliminační dietu je nejlepší vyzkoušet až poté, co jste si o ní promluvili s praktickým lékařem. Eliminační diety mohou být náročné, ale vynaložené úsilí může stát za výsledky.