Hormony hladu a sytosti: Zde je návod, jak je můžete ovládat
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč máte uprostřed dne najednou a bez varování pocit hladu? Nebo možná, když přijdete na oběd, nemáte absolutně žádnou chuť na jídlo. Je to proto, že ve vašem těle existují látky, které řídí vaše nutkání jíst. Říká se jim hormony hladu a sytosti, které jsou z velké části zodpovědné za to, čemu říkáme „chuť k jídlu“. Jak jste možná zjistili, mohou být našimi největšími nepřáteli, pokud jde o hubnutí a kondici. Naštěstí existují způsoby, jak jejich účinek kontrolovat.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíHormony hladu a sytosti
Ghrelin
Ghrelin je produkován v žaludku, když je prázdný. Signalizuje to mozku a my nakonec tuto zprávu přijímáme jako pocit hladu. Nejčastěji je hladina ghrelinu na vrcholu těsně před jídlem. Po jídle zůstává hladina ghrelinu asi 3 hodiny nízká. Lidé, kteří se nedostatečně stravují, vykazují vyšší hladiny ghrelinu, přičemž lidé, kteří se přejídají, vykazují také relativně vyšší hladiny ghrelinu v těle.
Leptin
Leptin plní opačnou funkci. Leptin potlačuje chuť k jídlu a dává tělu signál o sytosti. Je také zodpovědný za upozornění mozku, když se v těle uloží dostatek tuku. Ukazuje se, že můžeme být náchylní k vytvoření rezistence vůči leptinu. Obézní lidé totiž vykazují vyšší hladinu leptinu, ale zdá se, že na jeho signály nereagují.
Jak je můžeme kontrolovat
Odborníci si všimli, že tento systém, který by měl bezproblémově fungovat, nefunguje při stravě s vysokým obsahem tuků tak dobře. Strava s vysokým obsahem komplexních sacharidů (například celozrnných), případně bílkovin, dokáže lépe snižovat hladinu ghrelinu, a tím přispívá k menšímu pocitu hladu. Pokud se snažíte zhubnout, zkuste nahradit potraviny s vysokým obsahem tuku celozrnnými potravinami, nebo libovými bílkovinami.
Faktory, které ovlivňují hladinu hormonů hladu a sytosti
1. Jednoduché sacharidy a cukr
Konzumace příliš velkého množství jednoduchých sacharidů a cukrů, jako je fruktóza, může být škodlivá. Zvyšuje totiž hladinu inzulínu v těle a může vést až k inzulínové rezistenci. Také se ukazuje, že konzumace fruktózy může zvýšit hladinu ghrelinu, který zvyšuje pocit hladu.
2. Spánek
Je důležité být dobře odpočatý. Ukazuje se, že nedostatek spánku snižuje hladinu leptinu a zvyšuje hladinu ghrelinu. To vede k tomu, že máte během dne větší hlad. Snažte se dostatečně spát, aby si vaše tělo mohlo řádně odpočinout.
3. Cvičení
Je důležité, aby se vaše tělo hýbalo. Pokud žijete sedavým způsobem života, je pravděpodobné, že se u vás sníží citlivost na leptin i inzulin.
4. Velikost porce jídla
Snažte se jíst častěji menší jídla. Ghrelin obvykle stoupá ve čtyřhodinovém intervalu. Snažte se jíst menší porce jídla a mezi nimi lehké svačinky, abyste si udrželi stabilní hladinu ghrelinu po celý den. Tím se sníží pravděpodobnost, že se budete v době jídla přejídat.
5. Stres
Stres může zvýšit hladinu ghrelinu. To vysvětluje, proč má většina z nás tendenci se ve stresu tak často přejídat. To způsobuje, že přibíráte na váze, což jen zvyšuje váš stres, pokud se snažíte zhubnout. Jako metody zvládání stresu používejte raději meditaci, jógu nebo aromaterapii, než abyste se obraceli k jídlu.
Mohou se zdát jako naši nepřátelé, pokud jde o hubnutí, ale hormony hladu a sytosti mohou ve skutečnosti pracovat v náš prospěch, když pochopíme, jak fungují.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: EndocrineWeb , WebMD