Jak fermentované potraviny prospívají vaší trávicí soustavě

Pomocí vědy a techniky se nám lidem podařilo masově vyrábět biologicky upravené potraviny, které nahradily zdravější a časem prověřené tradiční potraviny. Většina dnešních potravin obsahuje sotva polovinu výživové hodnoty svých původních syrových forem.

Zatímco jejich konzumace v syrovém stavu poskytuje většinu živin, jejich konzumace ve fermentovaném neboli kvašeném stavu nabízí navíc spoustu zdraví prospěšných látek, a to díky vysokému obsahu zdravých bakterií, které se v kvašených potravinách nacházejí. Zde se dozvíte, proč musíte do svého každodenního jídelníčku zařadit jednoduché, a přitom chutné a velmi zdravé fermentované potraviny.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Co jsou to fermentované potraviny?

Fermentované potraviny procházejí procesem mléčného kvašení, při kterém přírodní bakterie spotřebovávají cukr a škrob v potravinách. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, která potraviny konzervuje a produkuje prospěšné enzymy, vitamíny skupiny B, omega-3 a mnoho kmenů probiotik.

Přirozeně fermentované potraviny také uchovávají živiny v potravinách a rozkládají je do lépe stravitelné formy. To může být v kombinaci s různými probiotiky, která vznikají při kvašení, důvodem, proč konzumace fermentovaných potravin zlepšuje trávení.

Jak je to s trendem fermentovaných potravin?

Kvašení se praktikuje již odedávna, kdy staří Řekové a Římané konzumovali kvašené zelí. Římané si byli vědomi jeho zdravotních přínosů a toho, že zelí kvašené v kyselém prostředí zabraňuje střevním infekcím a léčí je. Naše nezdravé stravovací návyky a závislost na zpracovaných potravinách narušily rovnováhu našich střevních bakterií. Probiotika jsou řešením, jak zkorigovat a napravit zneužívání, kterému jsme vystavili naši trávicí soustavu.

Dnes, kdy se stále více lidí začíná zajímat o své zdraví a uvažuje o zdravějších alternativách, se mnohé z těchto dávno ztracených potravin vracejí zpět. Ačkoli je k dispozici řada masově vyráběných probiotických doplňků stravy, fermentované potraviny jsou zdravější, chutnější a levnější variantou, jak vyvážit dobré bakterie ve střevech. Přirozené zavedení probiotik do stravy, a tím i do vašeho organismu, vede ke zdravému trávení a předchází nebezpečným onemocněním.

Jak střevní bakterie pomáhají trávení?

Proces kvašení vystavuje potraviny zdravým bakteriím produkujícím kyselinu mléčnou a ukládá je v uzavřeném prostředí. Například když je mléko vystaveno působení kvasinek, tyto bakterie způsobí, že mléko zkysne a přemění se na tvaroh.

Příjem těchto dobrých bakterií vám pomůže vytvořit ve střevech kyselejší prostředí, které podporuje trávení a zvyšuje produkci prospěšných enzymů. Výsledkem je zdravý trávicí trakt. Přítomnost zdravých střevních bakterií může předcházet mnoha nemocem včetně těch zde uvedených a pomáhá je léčit.

Diabetes

Bylo prokázáno, že příjem probiotik může mít příznivý účinek tím, že zajišťuje kontrolu metabolismu u pacientů s cukrovkou 2. typu. Je také známo, že dobré bakterie přítomné ve fermentovaných potravinách zlepšují funkci slinivky břišní.

Kromě toho, protože organické látky, které jsou vystaveny působení kyseliny mléčné, jsou již částečně strávené, může být zelenina a další fermentované potraviny vaším tělem snadno asimilovány, čímž se zamezí zbytečnému stresu a zatížení slinivky. Mnohé výsledky poukazují na to, že probiotika mají potenciální terapeutický přínos v boji proti obezitě a cukrovce.

Zácpa

V posledních letech si užívání probiotik k léčbě chronické zácpy získalo obrovskou popularitu. Mnoho odborníku naznačuje, že probiotika mohou pomoci při léčbě zácpy. Bylo vypozorováno, že probiotika mohou zlepšit dobu průchodu celým střevem, frekvenci stolice a její konzistenci.

Acetylcholin je neurotransmiter přirozeně vznikající během procesu kvašení, který pomáhá při vysílání nervových impulzů. Může být přijímán prostřednictvím fermentovaných potravin a pomáhá zlepšit pohyb a reaktivitu žaludku, což podporuje trávení a zmírňuje zácpu.

Oslabený imunitní systém

Probiotika mají také pozitivní vliv na posílení imunitního systému. Hrají klíčovou roli při definování a udržování křehké rovnováhy mezi nezbytnými a nadměrnými obrannými mechanismy, včetně vrozených a adaptivních imunitních reakcí.

Probiotika, která mohou být dodávána prostřednictvím fermentovaného mléka nebo jogurtu, by mohla zlepšit imunitní systém střevní sliznice. Když je vaše imunita oslabená, trpíte různými infekcemi a nemocemi. Konzumace probiotik umožňuje tělu bojovat se špatnými bakteriemi a zmařit tak onemocnění.

Snadné fermentované potraviny typu „udělej si sám“

Kromě toho, že fermentované potraviny poskytují širokou škálu zdraví prospěšných účinků, neudělají vám vítr v peněžence. Suroviny potřebné k přípravě fermentovaných potravin jsou snadno dostupné a levné. Nejlepší na tom je, že si je můžete připravit přímo doma a nemusíte se bát, že by v nich číhaly konzervační látky nebo jiné nezdravé látky. Zde je několik vynikajících fermentovaných potravin.

Kysané zelí je nadrobno nakrájené zelí, které bylo fermentováno různými bakteriemi mléčného kvašení, spolu se solí a přidaným kmínem. Má dlouhou trvanlivost a výraznou kyselou chuť. Je dobrým zdrojem vitamínů B, C a K a také vlákniny, kyseliny listové, železa, draslíku, mědi a manganu.

Kimči, odrůda lahodně kořeněného zelí, je tradiční korejský pokrm připravovaný ze solené a kvašené zeleniny, nejčastěji z napa zelí a korejských ředkviček, s různými kořeními včetně chilli, šalvěje, česneku, zázvoru a jeotgalu (slaných mořských plodů).

Většinu zeleniny můžete naložit s trochou syrovátkového proteinu, mořské soli, kopru a česneku pro zvýraznění chuti. Ačkoli se ke konzervování zeleniny používá ocet, chcete-li využít kompletní probiotický potenciál kvašené zeleniny, spolehněte se na bakterie na povrchu její slupky.

Kombucha je tradiční kvašený nápoj, který si snadno vyrobíte doma. Kombucha se vyrábí fermentací čaje pomocí symbiotické kolonie bakterií a kvasinek. Mezi probiotika, která můžete pít, patří fermentované mléko a šťávy, které si můžete snadno připravit doma.

Ačkoli je méně populární, fermentovaná brusinková omáčka je dalším zdravým způsobem, jak zařadit probiotika do svého jídelníčku.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Healthline , National Library of Medicine