Zdravý životní styl a ty správné potraviny
Potraviny mohou zasytit i uzdravovat, když vyberete ty správné.
Všichni známe zásady zdravého životního stylu: pohyb a racionální strava. Tyto dvě položky by měly naše tělesné schránky udržovat štíhlé, syté a zdravé. Jestliže je to tak jednoduché, proč nad plnými talíři strádáme podvýživou a nemocemi trpí i lidé, kteří si jídelníček skládají jen podle potravinové pyramidy?
Další zajímavé články z kategorie ZdravíCo o potravě víme
Pro dnešek ponechme pohyb stranou a rozeberme si, jak racionální naše strava skutečně je.
Obecně máme představu, kolik energie by nám měla potrava dodat, abychom zvládli všechny své denní aktivity, ale zároveň abychom si udrželi váhu. Takže si hlídáme příjem kilojoulů. Ti znalejší si hlídají i množství bílkovin, sacharidů a tuků.
Stravou bychom do organismu měli dostat i vitamíny, stopové prvky a další pro zdraví významné látky, o jejichž existenci sice víme, ale přijímáme je více méně nahodile. Přitom právě jejich dlouhodobý nedostatek nás dokáže dost poškodit.
Co víme o potravinách, které konzumujeme
Poté, co živočišnou výrobu ovládly velkochovy, do uzenin se dává separované maso, dokonce i „zdravý“ losos se chová v umělých sádkách (a máme představu, jak), o nutričních hodnotách masa můžeme vést dlouhé diskuze. Ano, zajistí nám bílkoviny i tuky, ale co ještě nám do organismu dodají, aniž bychom si to přáli?
Vždycky jsme se učili, že mléčné výrobky jsou zdravé. Tak proč se stále víc diagnostikuje alergie na laktózu nebo kasein (mléčná bílkovina)? Stejně nepochopitelné jsou alergie na ořechy, některé druhy ovoce či zeleniny.
BIO není samospasitelné
Je fantastické, kolik peněz z nás dokážou vytáhnout tato tři písmena. Když se nad tím zamyslíme v souvislostech, vlastně nic, co se urodilo v naší republice, by nemělo mít toto označení. V USA lze například za BIO potravinu považovat takovou, která byla vypěstována nejméně 100 km od nejbližší továrny.
Přesto je to cesta, po níž bychom se měli vydat za zdravím: začít jíst potraviny, o nichž víme, že do nich nikdo nepřidal VĚDOMĚ žádné chemikálie. Maso kupovat raději z malých chovů, nejlépe od certifikovaných farmářů – stejně tak i vece, sýry, jogurty. Ovoce a zeleninu vybírejme u pěstitele, který se vrátil k přírodním hnojivům a tradičnímu pěstování.
Racionálně znamená rozumně
Nad vlastní potravou je opravdu nutné začít přemýšlet. Jestli chcete být zdraví, měli byste vsadit na pravidelnou detoxikaci a přírodní potraviny jako zdroj vitamínů, minerálů a enzymů podporujících tělesné funkce včetně metabolismu. Jednou z takových je například mladý ječmen: dodá veškeré potřebné látky, navíc vyčistí a dezinfikuje tělo zevnitř. Navrátí vás do acido – bazické rovnováhy, což je základní předpoklad pro léčení většiny civilizačních chorob. A nemusíte ho konzumovat po kilech – jen jedna lžička prášku z mladého ječmene má takové výživové hodnoty jako dvě velké ekologicky pěstované brokolice. Podobně působí i mladá pšenice, spirulina nebo chlorella.